Фалшив профил на финансовия министър Асен Василев провокира смут в

...
Фалшив профил на финансовия министър Асен Василев провокира смут в
Коментари Харесай

Фалшив профил на Асен Василев се появи в Twitter, създаден от италиански журналист

Фалшив профил на финансовия министър Асен Василев предизвика ужас в Twitter, откакто стартира да разгласява погрешна информация и принуди " Продължаваме промяната " да се разграничат категорично от акаунта.

Оказа се, че зад появяването му стои италианският публицист Томазо Дебенедети, който е прочут с практиката си да записва профили на известни политици или звезди в Twitter и да предизвика доверчивостта на почитателите им с груби неистини.

Най-често го прави с стартирането на подправена информация за " гибелта " на международен водач, артист или музикант, с който хипотетичният му " аватар " се познава.

Акаунтът @AsenVasilevBg е основан през май 2023 година и за късото си битие е събрал 655 почитатели. Не е верифициран - т.е. няма синя отметка, която преди Илон Мъск помагаше в ориентирането сред подправените и действителните персони в Twitter.

Не е ясно по какъв начин съпредседателят на Политическа партия е привлякъл вниманието на Дебенедети, само че фактът, че самият Асен Василев до момента не участва в Twitter, явно е помогнало на журналиста да изфабрикува своя версия.

Първата му обява се появява чак на 7 юни, като е одобрение на български и британски език " Добре пристигнали! Това е моят формален акаунт ".

На идващия ден, 8 юни, обаче Дебенедети пуска подправена вест " умря някогашният президент на България Пецир Стоянов " (оригиналното изписване е запазено) със фотография на Петър Стоянов.

Веднага откакто @AsenVasilevBg е компрометиран като тролски профил, който популяризира неистини, създателят му самичък признава, че няма нищо общо с министъра на финансите на България.

От " Продължаваме промяната " декларират, че Асен Василев има единствено един формален профил и той е във Фейсбук, a не в Twitter.

" Всичко останало са подправени профили и провокации ", се споделя в тяхна позиция.

Асен Василев има единствено един формален профил и той е във Фейсбук. Всичко останало са подправени профили и провокации. Следете Асен Василев тук:
— Продължаваме Промяната / We Continue The Change (@promenibg)
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР