Фалитът на една от най-големите американски банки е само първият

...
Фалитът на една от най-големите американски банки е само първият
Коментари Харесай

Американските парични игрички: САЩ на прага на финансовата катастрофа

Фалитът на една от най-големите американски банки е единствено първият знак. Проблеми изплуваха в целия финансов бранш на Съединени американски щати. И както беше през 2008 година, ненадейно се разбра за тях. В същото време Русия остава финансово постоянна и идващата американска рецесия ще ни удари единствено индиректно.

Първите лястовици

В края на предходната седмица международната финансова общественост беше разчувствана от неочаквания колапс на една от най-големите американски банки - Silicon Valley Bank (SVB). Въпреки че до началото на март SVB вървеше повече от добре. Поне съгласно финансовите доклади. Но първо би трябвало да схванете какво съставлява SVB.

Както е елементарно да се познае от името, главната активност на Silicon Valley Bank се прави в Калифорния. А точно в Силиконовата котловина. От основаването си при започване на 80-те години организацията се е специализирала в вложение във високотехнологични стартъпи /стартиращи компании/, привличайки пари от рисковите вложители.

Подобен модел сполучливо съществува в продължение на четири десетилетия, само че 2020 година обърка всички карти. До този миг всеки, който не го мързи, наливаше пари във високотехнологични започващи компании. Това беше улеснено от ниската рента на Фед, която след рецесията от 2008 година рядко надвишава равнището от 2%. Искам да кажа, че имаше доста пари.

И в рецесията от 2020 година SVB просто нямаше благоприятни условия да влага в в действителност надеждни високотехнологични планове. И управлението, част от което, апропо, бяха представители на " известните " Lehman Brothers, не откри нищо по-добро от това да влага в дълготрайни държавни облигации на Съединени американски щати при 1,5-2%. Тогава схемата изглеждаше релативно надеждна: те събираха от клиентите по 0–0,5%. И правеха облага от 1-2 %.

В резултат на това до началото на 2022 година от 212 милиарда активи 55% са вложени в американски държавни облигации. В същото време парите на вложителите в сметките на SVB са били 350 милиарда Тоест сумата на депозитите в банката е била 1,5 пъти по-висока от сумата на активите. Но тогава се появи Пауъл. Джеръм Пауъл, сегашния началник на Федералния запас.

Само за година процентът на Фед беше нараснал от 0,25% на 4,75%. Какво се случва в този случай с държавните облигации? Точно по този начин, те внезапно губят стойност. Никой няма да купи трежъри с рентабилност от 1,5-2% при този %. В допълнение, от всички облигации на обща стойност 116 милиарда $, 79% (92 милиарда долара) са са взети при изискване да са „ държани до падеж “. Тоест, беше невероятно да ги продадете бързо, даже и с отстъпка, и да получите някакви живи пари.

Новината за проблемите на SVB обиколи Силиконовата котловина. Вложителите се втурнаха всеобщо да теглят пари от сметките си. И тогава се оказа, че банката има единствено 12 милиарда $ в брой (нека ви припомня, че общата сума на депозитите е 350 милиарда долара). Резултатът беше къс и предвидим: банкрут.

В същото време крахът на SVB не беше единственият. Американският регулатор затвори още една банка. Вярно, по-малка. Банката Signature има активи на обща стойност 116,36 милиарда $. Съхранява депозити за 88 милиарда рубли.

Сериозни проблеми се обрисуват и в First Republic Bank (FRB), откъдето паникьосани жители на фона на банкрута на SVB започнаха всеобщо да теглят пари. Акциите на FRB паднаха с 60% от 10 март.

Колапсът на финансовата система на Съединени американски щати?

Събитията, които се случват във финансовия бранш на Съединени американски щати, са в действителност неповторими. За последно това се случи през 2008 година Вярно, досегашният мащаб даже не се приближава и до 10% от историята отпреди 15 години.

Въпреки това протичащото се ясно демонстрира рецесията на американската финансова система, която през последното десетилетие и половина съществува само за сметка на печатницата на Фед. На това обаче трябваше да се постави край някой ден. И този ден пристигна през март предходната година.

Нарастващата инфлация към този момент не разрешава на американския регулатор да употребява емисионния механизъм. Парите отидоха не в действителния, а във финансовия бранш на стопанската система. Включително на фондовата борса, с ускорение на инфлацията при суровините. В резултат на това разноските на предприятията в действителния бранш набъбнаха толкоз доста, че производството на редица артикули и услуги стана просто нерентабилно. Има дефицит на предложение на пазара.

Шефът на Фед Джеръм Пауъл действаше съгласно старите наръчници за деяние от Пол Уолкър. А точно, той стартира внезапно да покачва курса и спря да печата долари. Монетаристката архаика обаче изигра жестока смешка на американската стопанска система, защото естеството на предишните и актуалните рецесии е изцяло друго.

В резултат на това ставката за годината се покачва от 0,25% на 4,75%. И паричното предложение даже понижа: към март 2022 година цената му беше 21,8 трилиона $, в този момент е 21,2 трилиона $. Но в случай че вземем поради инфлацията от 6,4%, то можем да кажем, че спадът на паричното предложение се оказа още по-голям.

В резултат на това финансовият бранш на Съединени американски щати е изправен пред повтаряне на 2008 година, а цялата стопанска система е изправена пред сериозна криза. Доналд Тръмп към този момент предвижда тежките последствия от протичащото се:

Въз основа на това, което се случва с нашата стопанска система, Джо Байдън ще се трансформира в Хърбърт Хувър (американски президент от 1929 до 1933 г.) на модерната ера. Ще имаме Голяма меланхолия, доста по-лоша от 1929 година В доказателство на думите ми банките към този момент започнаха да банкрутират.

Федералният запас ще направи ли нещо? Несъмнено. Така незабавно беше оповестена стратегия за краткосрочно банково кредитиране (за 1 година), обезпечено с държавни облигации. Освен това тези облигации ще бъдат оценени не по пазарна стойност (която е под 100%), а по номинал. Откъде Фед ще вземе парите? Има единствено един излаз - печатарската преса. В същото време няма гаранции, че банките, откакто са получили спомагателна ликвидност, ще могат да решат проблемите си. В края на краищата заемите ще би трябвало да бъдат изплатени за 12 месеца.

" Тихото пристанище " Русия

Пропастта сред съветския и западния финансов бранш, зародила предходната година, дава съображение да се счита, че Русия няма да бъде наранена от идната рецесия. Сега нашите предприятия не са обвързани със отговорности към западни финансови институции. Зависимостта на съветската стопанска система от кредитирането на американски и европейски банки е покрай нула.

Все отново могат да зародят някои отрицателни последствия. Цените на суровините обичайно падат по време на финансови рецесии. На първо място, за петрола. Въпреки всевъзможните наказания и ограничавания, съветският нефт не е напуснал международния пазар. Освен това той резервира предходните физически размери на износа, преориентирайки се към на практика бездънните пазари на страните от Азиатско-Тихоокеанския район и Африка.

Наистина приходите от продажба на въглеводороди са намалели, само че за това е отговорно на първо място нашето Министерство на финансите, което към момента не си е направило труда да създаде вътрешна методология за установяване на експортните цени на Urals и се управлява от данните на английската организация Argus. И счита, че нашият нефт коства единствено 50 $ за барел, до момента в който китайските митници дефинират цената на 81 $ за барел. Общо взето типична спекулация от Лондон. Това обаче е напълно друга тематика.

Въпреки това съветският финансов бранш, откъснат от Запада, надали ще почувства съществени последици. Да, допустима е известна суматоха на пазара, обвързвана както с продажбата на финансови активи, по този начин и с тегленето на депозити от банкови сметки. Той обаче ще бъде чисто прочувствен, а не фундаментален. И както демонстрира практиката, страстите внезапно се появяват и ненадейно изчезват.

Затова на въпроса дали е потребна за нас нова финансова рецесия в Съединени американски щати и дали ще понесем несравними загуби, отговорът е напълно еднопосочен: рецесията е потребна, загубите ни ще са минимални.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР