Фалитът на банката SVB оставя дупка в екосистемата в Силициевата

...
Фалитът на банката SVB оставя дупка в екосистемата в Силициевата
Коментари Харесай

Краят на една стартъп легенда

Фалитът на банката SVB оставя дупка в екосистемата в Силициевата котловина, която мъчно ще бъде запълнена. Немалко компании с български създатели са имали депозити в банката, само че с намесата на управляващите терзанията им понижиха. Времената, в които една банка имаше достъп до половината от софтуерния бранш в Силициевата котловина, завършиха. Фалитът на банката SVB оставя дупка в екосистемата в Силициевата котловина, която мъчно ще бъде запълнена. Немалко компании с български създатели са имали депозити в банката, само че с намесата на управляващите терзанията им понижиха. Времената, в които една банка имаше достъп до половината от софтуерния бранш в Силициевата котловина, завършиха.
Четвъртък и петък бяха изключително трескави в офисите на някои от българските VC фондове. Макар и чак на Западния бряг на Съединени американски щати, колапсът на банката Silicon Valley Bank се усети в целия стартъп свят, защото в нея държаха депозитите си млади компании от страни от разнообразни континенти. Сред тях има и значително компании с български създатели, финансирани от същите тези VC фондове тук. " Някои от тези стартъпи можеше и към този момент да не съществуват ", споделя български фонд управител.

Светкавичният всеобщ отлив на депозити от SVB докара до банкрута на 40-годишната банка, ръководеща ресурсите на 50% от VC финансираните стартъпи в Съединени американски щати. Технологичните компании, които SVB нормално задължаваше да държат целия си финансов запас в банката, се състезаваха да изтеглят парите си. " А всички знаем, че никоя банка не може да издържи, в случай че всички клиенти ненадейно изтеглят парите си от нея ", споделя пред " Капитал " Евгени Ангелов, ръководител на Българската асоциация за дялово и рисково вложение. В случая дигитализацията се оказа не преимущество, а спънка - преди години хората най-малко трябваше да се редят пред клоновете, с цел да изтеглят парите си, което даваше на банките несъмнено време. Но в тази ситуация така нареченият bank run се случи за по-малко от два дни - единствено на 9 март клиентите са пробвали да изтеглят 42 милиарда $ депозити.
Реклама
Ако щатските управляващи не се бяха намесили и подсигурили безусловно всички депозити в банката (както и английските в тамошното поделение SVB UK), ударът върху стартъп екосистемата освен в Силицевата котловина, само че и на доста други места, щеше да е голям и да върне бранша най-малко 20 години обратно.
Приятел на стартъпите
Представете си следното: основавате софтуерен стартъп в Силициевата котловина и с изключение на дялов капитал се постанова да го финансирате и с банков дълг. Къде можете да го получите? В случая на към 50% от всички софтуерни започващи компании в Съединени американски щати с VC поддръжка отговорът е SVB (виж в карето за какво банката се трансформира в любим на Долината). Защо? Заради името, клиентите, опита, само че най-много тъй като обичайните банки към момента рядко поемат риска да вложат пари в стартъп. " Когато SVB стартира да прави бизнес с финансиране на софтуерни компании преди към 40 години, другите банки не го правеха ", споделя пред " Капитал " Елвин Гури, изпълнителен шеф на Empower Capital. " През годините, а и тъй като Силициевата котловина е много затворена общественост, където работиш с хора, с които си работил и преди, към SVB се зароди една мистичност - в случай че работиш с нея, ще успееш. "

Но когато всички в бранша се познават толкоз добре и един каже, че вижда неприятни сигнали и ще изтегли парите си, става известно, персоналното отношение на SVB и дългите години взаимна работа и доверие губят значение. Ако не беше избавена, следствията за Долината (най-вече) щяха да са като удар от опустошителна финансова бомба. Списъкът с обслужваните от нея компании е безконечен. Само дребен образец - към една трета от стартъпите в инкубатора Y Combinator държаха парите си в нея. Също и компанията, майка на уеб страницата The Verge - Vox Media. Те нямаше да могат да дадат заплати в понеделник.
Българските клиенти на банката
Но заплахата за това надалеч не е единствено за програмистите от Сан Хосе или Пало Алто. Трусът можеше да разлюлее съществено даже и София, където в не един офис се заражда лека суматоха в петък. " За българските компании с финансови депозити в SVB рискът беше подобен, какъвто е и за всички в Силициевата котловина. Имаме такава компания в портфолиото си, само че за благополучие нейните запаси са по-диверсифицирани, както е и рационално да бъде ", декларира Ангелов, който ръководи мецанин фонда Silverline Capital. " В петък нещата бяха неприятни за нас, а в компании, чиито цели средства са там, можеше да се стигне до банкрут. Това е и главната причина да се избави банката, поради което сега няма огромни вреди в бранша ", прибавя той.
Реклама
В последните няколко години типична стъпка за българските софтуерни компании в по-напреднал стадий на развиване беше да основат сдружение в Съединени американски щати, с цел да доближат до огромните пазари там. Освен това американското законодателство дава по-добри условия за стартъп компании, а и евентуалните вложители в Съединени американски щати го изискват. Въпреки географската раздалеченост на SVB от България значително компании с български създатели са имали депозити в банката. Почти несъмнено е да се каже, че съвсем всички български стартъпи с активност там имат експозиция към SVB. Според български създател никой не е бил наясно до последния миг какво се случва с финансовата институция. " Допреди две седмици ни убеждаваха да им дадем парите си, като предоставяха отлични условия за всевъзможни банкови услуги. Почти ги бяхме приели ", споделя български бизнесмен.

" Имаме компании в нашето портфолио с експозиция към SVB както в Съединени американски щати, по този начин и във Англия. Още в четвъртък видяхме накъде вървят нещата и успяхме с някои от тях да изтеглим депозитите им, с други не успяхме ", споделя Станислав Сираков, сътрудник в LAUNCHub Ventures.

През уикенда, когато неяснотите към бъдещето на депозитите в SVB бяха най-големи, учредената от българи финтех компания Payhawk беше измежду самодейните на пазара и предложи безлихвени кредитни линии на засегнатите компании в Съединени американски щати и Англия (само някои от пазарите, където Payhawk работи). " За нас беше извънредно значимо да не се възползваме от обстановката и да допринесем за всеобщото изтегляне в четвъртък и петък, а да подпомогнем засегнатите бизнеси ", разгласи Христо Борисов, съосновател и изпълнителен шеф на Payhawk.
Какво следва
Почти седмица по-късно заплаха от рецесия в софтуерния бранш най-малко на този стадий няма. Всички клиенти на банката имат достъп до депозитите си, в това число такива над прага от 250 хиляди $, с помощта на намесата на Фед. " Ако регулаторите в Съединени американски щати не се бяха осъзнали в точния момент, щяхме да сме очевидци на голям брой банкрути, изцяло разтърсване на бранша ", споделя Евгени Ангелов. " Решението да се подсигуряват депозитите беше верният метод, нямаше и доста избор. Работата с компании на по-ранен стадий е характерна и доста банки не знаят по какъв начин да го вършат. Загубата на SVB ще е значима за цялата екосистема ", добавя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР