Фалиралата криптоборса FTX обяви, че хакери са откраднали криптовалути на

...
Фалиралата криптоборса FTX обяви, че хакери са откраднали криптовалути на
Коментари Харесай

Хакери са отмъкнали криптовалути за 415 млн. долара от фалиралата FTX

Фалиралата криптоборса FTX разгласи, че хакери са откраднали криптовалути на стойност към 415 млн. $, оповестява BBC.

Около 323 млн. $ са били откраднати от интернационалната борса на компанията, а 90 млн. $ от американската ѝ платформа. И всичко това се случвало, откогато компанията е оповестила банкрут, твърди основният изпълнителен шеф на FTX Джон Джей Рей III.

Сам Банкман-Фрайд е упрекнат, че е откраднал милиарди долари от потребителите на FTX, с цел да заплати задължения на друга своя компания - Alameda Research. Засега обаче той не се признал за отговорен по обвиняванията в машинация, напомня още BBC.

Миналата седмица компанията заяви в съда, че е съумяла да възвърне активи на стойност над 5 милиарда $. Във вторник FTX даде спомагателни детайлности, като съобщи, че е възстановила 1,7 милиарда $ в брой, 3,5 милиарда $ в така наречен ликвидна криптовалута и 300 млн. $ в ликвидни скъпи бумаги. Във финансите терминът " ликвиден " значи, че даден актив може елементарно да бъде трансфорат в парични средства, без това да се отрази на цената му.

От оценка 32 милиарда $ до банкрут

FTX, която преди година беше оценена на 32 милиарда $, подаде молба за отбрана от банкрут на 11 ноември. Според изчисленията от нейните активи липсват над 8 милиарда $ от средствата на клиентите.

Банкман-Фрайд, който съоснова FTX през 2019 година, беше една от най-известните фигури в криптоиндустрията и стана прочут с политическите си връзки, поддръжката на известни персони и спасяването на други компании, изпитващи усложнения.

В последна сметка той беше задържан през декември на Бахамите, където живееше и където беше основана FTX. След това той беше екстрадиран в Съединени американски щати и освободен под гаранция от 250 млн. $. Условията за освобождение под гаранция изискват той да носи електронна гривна за наблюдаване и да остане значително затворен в калифорнийския дом на родителите си, професори по право в Станфордския университет.

На конференция предишния месец федералните прокурори бяха безапелационни, че сривът в платформата произтича от " умишлена машинация ". Те внесоха осем обвинявания, в това число за пране на пари и нарушавания на разпоредбите за финансиране на предизборни акции. Финансовите регулатори също предявиха искове против Банкман-Фрайд.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР