Фактическият владетел на Саудитска Арабия и президентът на Иран са

...
Фактическият владетел на Саудитска Арабия и президентът на Иран са
Коментари Харесай

Саудитският принц и президентът на Иран разговаряха за войната между Израел и Хамас

Фактическият държател на Саудитска Арабия и президентът на Иран са разговаряли по телефона за войната сред Израел и Хамас, оповестиха саудитските държавни медии рано в четвъртък, първият им контакт след изненадващо доближаване през март. Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман получи позвъняване в сряда от иранския водач Ебрахим Раиси, по време на което те разискаха " актуалната военна обстановка в Газа и нейните покрайнини ", съобщи формалната саудитска организация (SPA), на която се базира Агенция Франс Прес. Принц Мохамед сподели на Раизи, че Рияд " комуникира с всички интернационалните и районни страни, с цел да спре продължаващата ескалация ", сподели организацията. Той също по този начин акцентира " твърдата позиция на кралството в поддръжка на палестинската идея ", се споделя в известието.


Иранската държавна осведомителна организация ИРНА също заяви за диалога, като сподели, че двамата държавници са разискали " нуждата да се постави завършек на военните закононарушения против Палестина ".

Анализаторите споделят, че войната е нанесла тежък удар на вероятно удивително съглашение за нормализиране сред Саудитска Арабия, където се намират най-свещените места в исляма, и Израел. Този развой беше движен от администрацията на американския президент Джо Байдън, като Рияд се пазареше настойчиво за изгоди от Вашингтон, в това число гаранции за сигурност и помощ при създаването на гражданска нуклеарна стратегия.

Иран от дълго време поддържа финансово и военно Хамас, само че упорства, че не е взел участие в съботното нахлуване. Саудитска Арабия и Иран оповестиха през март, че са се съгласили да възстановят връзките си, поставяйки завършек на 7-годишно спиране на договореността, реализирана с посредничеството на Китай. Принц Мохамед също беседва по телефона в сряда с турския президент Реджеп Ердоган, по време на който 38-годишният саудитски водач сподели, че „ поставя непрестанни старания посредством районна и интернационална връзка за реализиране на съгласуваност за прекъсване на актуалната ескалация “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР