ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Путин и неговите полезни идиоти вече нападат НАТО

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Руският президент Владимир Путин може да води война на всички места и по всевъзможен метод и желае всички ние на Запад да го знаем. Ето за какво той не просто взривява още веднъж елементи от Киев. Той също по този начин заплашва Украйна, Европейския съюз и НАТО с нуклеарна ескалация, като в същото време ускорява хибридната война, която той, като подготвен от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) пълководец, овладява десетилетия, написа Bloomberg TV Bulgaria.

Технически, западните страни, които той нападна, не постоянно могат да потвърдят незабавно, че Путин е персонално виновен за съответен акт на експанзия. Това е в природата на хибридната война, която съзнателно размива границите сред военни, софтуерни, психически и други типове борби и заобикаля лесното намиране на отговорните. Но специалистите улавят оня присъщ лъх.

През уикенда железопътният трафик в Северна Германия спря за няколко часа. Два обособени радиокабела бяха прекратени по едно и също време - единият действаше като авариен за другия - на стотици километри разстояние един от различен. Водят се огледи. Но консенсусът е, че това е професионален и извънредно модернизиран бойкот.

Това спиране последва съмнително хореографираните детонации надълбоко под Балтийско море предходната седмица. Тези детонации повредиха два тръбопровода, предопределени за изпомпване на природен газ от Русия към Германия - която Путин желае да изнудва да се подчини посредством енергиен апетит. Гигантският балтийски метанов балон подсети на целия западен алианс, че има стотици други уязвими връзки на океанското дъно, пренасящи всичко от газ до електричество и интернет данни.

С всеки сходен акт на бойкот и провокация - тази седмица имаше и хакерски атаки против няколко американски летища - в някои западни страни се разпростира забавна динамичност. Познавачите незабавно показват Путин като най-вероятния причинител. Но други, като чуят името, реагират по този начин, като че ли някой преди малко е извикал „ Волдеморт “. Точно по даден сигнал те изкопават теории на конспирацията от дъното на пропагандното тресавище на Кремъл. Може би бяха американците, може би бяхме ние, може би въобще не се е случило.

И това също е нещо, което Путин желае. Той се нуждае американците, германците, италианците, унгарците и други да се скарат със - и даже да стартират да ненавиждат - личните си сънародници. Той желае да стартираме да имаме вяра, както се изрази създателят Петър Померанцев, че „ нищо не е истина и всичко е допустимо “. Той желае да ни накара да се съмняваме в действителността – какво е положително и зло, жертва и агресор, самозащита и ескалация.

Путин знае, че по този начин доста от нас ще се опасяват още повече от него. Разбира се, ние се опасяваме, че той може да хвърли нуклеарни оръжия. Но в този момент също се тревожим, че той може да спре нашето електроснабдяване и водоснабдяване, нашите телекомуникации и лечебни заведения или че може по различен метод да се набърка в живота ни, където и да се намираме. Както върховен пълководец в немската войска сподели пред вестник, ние към този момент не сме в положение на цялостен мир и към момента не сме във война.

Разглеждайки всички тези театри на военни дейности в тяхната целокупност, би трябвало да отдадем известна заслуга на Путин. Той евентуално от дълго време се смее на случайните разграничения, направени от западните военни анализатори, които са се закостенили в мозъците ни и затова в подготовката ни да се защитим - против него.

Това стартира с термина „ хибридна война “. Основната концепция - за стратегическа двоякост в борбите, всъщност - е остаряла колкото войната, а затова и човечеството. Но терминът е фиктивен едвам през 2007 година - от Франк Хофман от американски боен мозъчен концерн - с цел да опише това, което Путин към този момент практикува от години по това време.

Същото важи и за по този начин наречените „ сфери “ на войната. Първоначално това бяха земя и море, по-късно въздух, по-късно космос и киберпространство. Тези разграничения може да са имали смисъл за логистичните плановици в министерствата на защитата, които биха могли да насочат дадена част от защитата си - войска, флот, военновъздушни сили - към всеки домейн.

Но те са без значение за зложелател като Путин, който интуитивно смесва всички средства, предоставени от физическата и психическата галактика, с цел да манипулира, изнудва и насилва своите съперници. Той към този момент е употребявал мигранти, въглеводороди, жито, " Новичок ", симпатизиращи му политици, теории на конспирацията и доста други. Той също по този начин на драго сърце би се възползвал от вируси, радиация и каквото друго му пристигна.

Трябва да чакаме повече кабели да бъдат срязани и повече тръби да експлодират. Трябва да се подготвим фабриките да стопират работа без предизвестие, спътниците да се държат необичайно, навигационните системи да се срутват и банкоматите да отхвърлят нашите ПИН кодове. И всякога ще виждаме повече от „ потребните идиоти “ на Путин – неговите марионетки в западната политика и медии – да ни споделят да не имаме вяра на каквото и да се случва.

От 2016 година НАТО декларира, че „ хибридните дейности против един или повече съдружници могат да доведат до решение за позоваване на член 5 от Северноатлантическия контракт “. Това е клаузата, която споделя, че офанзива против един е офанзива против всички.

Онзи немски военачалник е прав: ние сме на гранично място някъде сред мира и войната и това е ново и неловко прекарване. Но е по-добре да свикнем бързо - и да покажем на Путин, че знаем и неговите уязвими места.

Андреас Клут е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ европейската политика. Той е някогашен основен редактор на Handelsblatt Global и сътрудник на Economist.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР