ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Путин иска тотално господство

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Паралелите сред путинова Русия и диктатурите в нацистка Германия и в Съветския съюз са факт, споделя американската историчка Ан Апелбаум. Тя е уверена, че Путин желае тотално владичество и надзор.

Как бихте описали днешната политическа система в Русия?

Ан Апелбаум: Русия е автократична система, която има доста сходства с фашистките и с комунистическите диктатури от предишното. Това е система, основана за един-единствен водач, който е непогрешим и закрепостен. Няма нито открита процедура за избор на негов правоприемник, нито законен метод той да бъде подложен на критика. Няма и опция за оказване на опозиция. Днес в Русия всяка форма на опозиционна активност е неразрешена, както и всички типове неправителствени организации.

Можем ли да се каже, че Русия е фашистка страна?

Ан Апелбаум: Употребих доста внимателно понятието " фашистка ", тъй като това припомня за избиването на евреите по време на Холокоста. Но в съответния случай бих споделила, че можем да използваме определението " фашистка ". Начинът, по който в този момент руснаците приказват за украинците, носи белезите на геноцид: украинците били хора, които не заслужавали да съществуват и трябвало да бъдат изтрити от картата на света, както и цялата им " раса ", дори името им. Украйна не била същинска страна, а съветските бойци изясняват на украинците по какъв начин трябвало да ги освободят от боклука и да ги отстранен от лицето на земята. Този език го познаваме от нацисткото ни минало.

А какво ни споделя за режима в Русия потреблението на знаци като знака Z?

Ан Апелбаум: Знакът Z е чудноват знак - той няма никакви обичаи в Русия. Отначало даже се питах дали не служи за разграничение на страната от войната - при положение, че Русия загуби тази война. Но от ден на ден виждаме по какъв начин той се употребява като връзка сред съветската страна, съветската история и съветското общество с войната, а хората го свързват с страната и успеха. Днес признакът Z се употребява в Русия сходно на пречупения кръст в нацистка Германия - като знак, напомнящ на хората, че не би трябвало да подлагат на критика, че страната е единна, и че е безпредметно да се отвръщат от нея.

Когато казвате, че Русия е фашистка страна, значи ли това и, че приравнявате Русия с нацистка Германия?

Ан Апелбаум: Важно е да вършим разлика сред другите типове общества. Аз не считам, че всички форми на властническо владичество са идентични, само че си заслужава да ги съпоставим, с цел да ги разберем по-добре. Интересно е да вземем за пример да съпоставим путинова Русия със руския комунизъм. Бих желала да припомня, че в путинова Русия през днешния ден има повече политически пандизчии, в сравнение с по времето на Брежнев в Съветския съюз.

Можем да съпоставяме путинова Русия и с хитлеристка Германия. Путин еднопосочно употребява техники и тактики от времето на хитлеристка Германия. Да вземем да вземем за пример признака Z на мястото на пречупения кръст, или проявлението по малкия екран на проведени маршове. Така хората би трябвало да бъдат уверени, че обществото е единно. Путин обаче употребява и техники от руско време, с цел да задуши всяка форма на гражданското общество.

Част от съветската агитация са опитите за подправяне на историята. Каква роля играят те?

Ан Апелбаум: Подменената история играе голяма роля в съветската агитация - тъкмо както в предишното при властническата фашистка и съветско-комунистическа агитация. Идеята е да се показа на хората подправена версия за предишното, с цел да могат да бъдат следени.

Версията на Путин включва убеждението, че е съществувала една естествена Руска империя, включваща огромна част от днешна Източна Европа, само че евентуално и елементи от Германия, както и някои неруски и неславянски региони. Путин счита, че това е естествена територия, над която Русия би трябвало да продължи да господства. Именно поради това сменено минало Русия би трябвало да владее тези територии и в бъдеще. Точно тази история Путин сервира на руснаците, с цел да стимулира своя блян към тотално владичество и надзор.

Какво значи това за договарянията с Русия във връзка с войната в Украйна?

Ан Апелбаум: За завършек на тази война можем да мислим едвам тогава, когато Русия бъде победена, или когато самата тя разбере, че е изгубила или може да загуби тази война. Не имам вяра, че войната ще спре, преди руснаците да са се убедили, че тя е изгубена, че те са се държали като империалисти, а фашистката им идеология е претърпяла проваляне.

Ан Апелбаум е историчка и публицистка, носителка е на премията " Пулицър ". Преподавателка е в университети в Съединени американски щати и в Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР