ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Неподражаемият стил на президента Ердоган - от пинг-понг до външна политика

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган безспорно има присъщ жанр, освен това освен в ръководството. Неговите карирани сака постановиха личния му почерк в модата и преди няколко години бяха тематика на оживени полемики на дизайнери и стилисти освен в Турция. Неслучайно през 2010 година той патентова като лична марка първите букви на името си - RTE. В обществените медии в последно време пък тематика на разискване стана неподражаемият му жанр в играта на тенис на маса, откакто неотдавна бе сниман да играе първо със студенти, а след това и с президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев. Необичайният метод, по който турският водач държи хилката - откъм необятната част вместо при дръжката - не дава отговор на захвата нито при европейската, нито при азиатската школа по пинг-понг. Това провокира мнения в обществените мрежи и даже злостни забележки от политически съперници.

" Както държи хилката, по този начин и ръководи страната ", написа депутатът от опозиционната " Добра партия " Айтун Чърай в Туитър. Мнозина в Интернет пък дефинираха този захват като " локален и народен " - задявка със устрема на Турция в последните години да размени вноса с " локална и национална " продукция в отбранителната индустрия и други браншове на стопанската система.

Но да оставим настрани тениса на маса. Курсът, който Турция следва във външната политика под ръководството на президента Ердоган, също носи характерен почерк - движи се в зигзаг. През миналите години страната се оказа на практика в изолираност, откакто скапе връзките си с множеството районни сили в Близкия изток и доста обтегна връзките със Запада. Сега обаче Анкара внезапно пое в противоположна посока и се впусна да топи ледовете на всички фронтове. Умелото лавиране на страната във връзка с спора в Украйна ѝ набра точки пред Европейски Съюз и Съединени американски щати. Отделно в последните месеци тя пристъпи към отваряне на нова страница във връзките си със страни като Израел, Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства, а в последно време даже се заприказва за допустимо помиряване с Дамаск.

Турция, която в предишното се славеше като " най-близкия съдружник на Израел в мюсюлманския свят ", съществено утежни връзките си с еврейската страна през последните години макар мощните търговски връзки посред им. Двете страни поддържат дипломатическите си връзки в посолствата на равнище шарже д'афер от 2018 година след следващата рецесия, довела до задълбочаване на напрежението - решението на Съединени американски щати да реалокират посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим. След месеци на нагнетявано напрежение през май 2018 година Турция върна посланика си от Израел и изгони израелския дипломат от Анкара. Напоследък обаче двете страни направиха стъпки към помиряване - израелският президент посети Турция при започване на март, а по-късно този месец, на 25 май, следва аудиенция на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Израел.

Прагматизмът взе връх над идеологията и в връзките с Египет. Анкара прекъсна дипломатическите си връзки след военния прелом през 2013 година против президента Мохамед Морси и отхвърли да признае Абдел Фатах ас-Сиси за водач на арабската страна. Впоследствие посланиците на двете страни бяха отзовани за съвещания, а след оповестяването за личност нон-грата на турския дипломат в Кайро последва подобен ход от страна на Анкара. Миналата година обаче Ердоган заяви за започването на контакти сред Анкара и Кайро, а неотдавна оправда смяната във външнополитическия курс, като акцентира, че Турция няма да завоюва нищо, като изцяло прекъсне връзките с Египет и Израел.

" Отношенията (на Турция) с Египет би трябвало да се подобрят. И двете страни са доста значими за района, нормализацията на връзките е доста значима за Източното Средиземноморие ", сподели неотдавна и турският външен министър в изявление за телевизия НТВ и позволи опцията за назначение на посланици.

Сходни процеси текат и във връзка с връзките със Саудитска Арабия и ОАЕ. Анкара и Рияд показват обща воля за развиване на двустранните връзки на най-високо ниво. Силен подтик на тези планове даде прехвърлянето в Саудитска Арабия на воденото в Турция правосъдно дело по случая за убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги в консулството на кралството в Истанбул през 2018 година - случай, който охлади връзките сред двете районни сили и раздруса с бруталността си целия свят. Сърдечните фотоси от визитата на турския президент в Рияд предишния месец бяха явен сигнал, че това " неразбирателство " остава в предишното и за двете страни.

" Вярвам, че моето посещаване ще постави началото на нова ера в връзките сред двете страни. Показахме обща воля да засилим връзките между тях въз основата на взаимно почитание и доверие, най-открито и на най-високо ниво ", сподели турският водач след визитата си в края на април.

На назад във времето Турция оставя и разликите с ОАЕ - през февруари Ердоган посети и емирствата, за първи път от близо 10 години, загърбвайки битката за превъзходство, различията към спора в Либия, блокадата на Катар и даже подозренията за роля на ОАЕ в преврата в Турция. Преди това, през ноември м.г., в Турция беше престолонаследникът на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян, аудиенция, която, както сподели Ердоган, възвести " нова епоха " в двустранните връзки (както и вложения в Турция в размер на 10 милиарда долара).

Поредният завой на турската външна политика Ердоган дефинира като " развой, в който се вършат другари, а не врагове ", и добави, че Турция би трябвало да усъвършенства връзките със страни, с които споделя " общи вярвания и отзиви ". Докъде ще стигне този развой следва да разберем, само че едно наподобява несъмнено - турският водач ще продължи да ръководи страната със личен почерк и жанр, най-малко до изборите следващата година...

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР