ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Как руската пропаганда трови Латинска Америка

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Факти, полуистини, клюки, неистини и подправени вести, примесени със препоръки за намаляване, спорт и шоу, всичко това поднесено от публицисти: такова е всекидневното меню на медиите в редица латиноамерикански страни. А съветските държавни медии на тези пазари редовно сервират сходно меню, тъй като зад него се крие целенасочена дезинформация.

Испаноезичният тв-канал на Russia Today (RT), Actualidad RT, бързо набра известност още след старта си през 2009-а година. Този канал към този момент има 18 милиона почитатели във Facebook и съвсем шест милиона в Ютюб - много повече спрямо британския канал на същата държавна съветска телевизия.

" Русия употребява семейството си на Световното състезание по футбол през 2018-а, с цел да реализира пробив на медийния пазар в Латинска Америка ", споделя в изявление за Дъждовни води Марио Моралес, професор по обществена връзка в колумбийския университет " Хавериана ". Според професора зад паравана на сякаш неполитическите спортни предавания " Москва се пробва да показа RT като опция, която не популяризира агитация и не пази държавни ползи. " Професорът твърди, че RT освен е пробила на латиноамериканския пазар, само че към този момент си е построила и огромна общественост от " лоялни консуматори ".

Actualidad RT разполага със обилни запаси

" Руските медии елементарно проникнаха на латиноамериканския пазар, тъй като наподобяват на доста медии в самата Латинска Америка, които се държат извънредно публично, а в действителност пазят ползите на съответното държавно управление ", изяснява пред Дъждовни води аржентинската специалистка по медиите Адриана Амадо. Тя напомня, че в редица страни в Латинска Америка действат медии с отчетливо пропагандни цели - паралелно с тези, които съблюдават професионалните журналистически стандарти.

Според формалната информация на RT, в малкия екран работят 200 испаноезични сътрудници, а каналът поддържа свои офиси в Каракас (Венецуела), Хавана (Куба) и Буенос Айрес (Аржентина). След съветското навлизане в Украйна тази телевизия беше блокирана в редица обществени мрежи, само че по заобиколни пътища продуктите ѝ към момента намират достъп до необятна аудитория. В програмата на Actualidad RT след началото на войната изчезна и последната диря от сдържаност - съветската експанзия се поддържа абсолютно. Заместник-директорката на Actualidad RT Инна Афиногенова, която е и най-популярното лице на тази телевизия в Латинска Америка, поддържа собствен личен канал в Ютюб, където разяснява както международните събития, по този начин и нелепиците и несъгласията, в които се оплитат някои латиноамерикански политици. А това се харесва на публиката. Но инфлуенсърката не пропуща и да оправдае преследванията против съветския опозиционер Алексей Навални.

" Информационното пространство е отровено "

" Стилът на Инна Афиногенова доста се харесва на последователите на тайните теории. Нейните най-важни стилистични средства могат да се опишат като: " Това те го крият от вас " и " Сега ще ви опиша нещо, което няма да намерите в обичайните медии ", изяснява Адриана Амадо. А Марио Моралес прибавя, че Афиногенова " твори " в род, който е изключително известен в Латинска Америка - пристрастната публицистика.

Нахлуването на Русия в Украйна отприщи и война за публицистично превъзходство в испаноезичния интернет, изяснява Вирхиния Марин, основателка на организация за наблюдаване на обществените мрежи във Венецуела. Тя изяснява, че " осведомителното пространство в обществените мрежи е отровено ", тъкмо както в Русия. Но за хората таман тези мрежи са " най-важният, а от време на време и единствен източник на информация ", изключително в страни с властническо ръководство. Марин дава образец с Венецуела, Куба и Никарагуа, където съгласно нея цензурата, пропагандата и дезинформацията по съветски пример от дълго време са институционализирани.

" Специално във Венецуела съветската версия на протичащото се доближава до необятни кръгове от популацията. Причините са две: поддръжката на президента Мадуро и дезинформацията, популяризирана от държавната телевизия. Те оправдават нахлуването на Русия в Украйна и го омаловажават с аргумента, че Съединени американски щати постоянно правят същото ", споделя експертката.

Автор Хосе Оспина
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР