ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Разбираме се отлично: когато руснаци подслоняват украинци в Германия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Станало е традиция: в дома на семейство Майер петъчната вечер е кино вечер - всички дружно гледат епизод от поредицата " Мистър Бийн ". Два часа без вести за войната, без фотоси на убити цивилни или тъжни мисли за родината.

Наташа Майер е родена в Кавказ, пристигнала е в Германия преди повече от 20 години и през днешния ден живее със брачна половинка си и двете си деца в покрайнините на Бон. От средата на март насам фамилията с съветски генезис е приютило три украинки: 12-годишната Полина, майка ѝ Анна и баба ѝ Лариса. Те са избягали от едно киевско предградие през Полша в Германия.

Всички те имат други имена, само че Наташа Майер се притеснява от репресии по отношение на съветските си родственици в Русия. Все отново желаят да опишат историята си, която е удостоверение за разбирателството сред народите на хиляди километри от родината - в Германия. И е доказателство, че украинците и руснаците могат спокойно да живеят дружно – в този момент и в бъдеще.

Без открити спорове в общото жилище

Непосредствено след началото на войната Наташа Майер взема решение, че би трябвало да помогне. Решението да одобри украински бежанци за нея е един тип знак на митинг и опция да прояви съпричастие по отношение на хората в Украйна. " Беларуси, украинци, руснаци - ние имаме извънредно доста общо. Питам се по какво в действителност се разграничаваме. И в този момент, поради войната, би трябвало внезапно да се превърнем във врагове. Как по този начин? "

Поради това семейство Майер е освободило детската стая за гостенките, децата даже желали да им дадат всичките си джобни пари, споделя Майер с усмивка. Веднага написали на пощенската кутия имената на украинските бежанци, тъй като допускат, че ще живеят дружно най-малко половин година. " Досега всичко върви чудесно - сякаш са ни пристигнали на посетители родственици, не сме имали нито един спор. "

В украинско-руския дом се приказва на съветски, майката Анна незабавно е поела кухненската работа - не биха желали да са в тежест на домакините си. Бабата Лариса споделя: " Принципно сме доста тъжни, само че тук се усещаме извънредно добре - толкоз сърдечно ни одобриха. "

Бежанците вършат разлика сред хората и политиците

Все отново не е ли ненапълно необичайно да избягаш от съветските офанзиви и да се настаниш тъкмо при семейство от съветски генезис в Германия? Какво споделят по въпроса роднините в Украйна?

" За нас не е проблем да живеем при руснаци. Много руснаци напущат самата Русия в символ на митинг против войната и в символ на поддръжка за Украйна ", споделят Анна и Лариса. " На напред във времето е отношението към индивида. Г-жа Майер не носи виновност за това, че е родена в Русия. Не можем да си изберем произхода, само че не това е решаващото за индивида. "

Съпругът на Наташа Майер споделя, че въобще не приказват толкоз доста за политика, колкото би могло да се допусна. Позициите са ясни, всички са на една страна - срещу войната и против Путин. Основното, което се питат, е по кое време най-накрая ще настъпи мир.

Лариса, Анна и Полина, която към този момент няколко дни е била на немско учебно заведение и е научила няколко немски думи, желаят да се приберат колкото може по-скоро вкъщи. Когато Наташа Майер поискала да запише майката и бабата на интеграционен курс, те ѝ споделили: " Няма потребност. За какво ни е - нали скоро ще се върнем ".

Отношението към войната унищожава фамилии и другарства

За трите седмици в Германия украинските бежанци към този момент са разбрали, че съветската общественост в страната стои на разнообразни позиции. От едната страна са хора като Наташа Майер, които осъждат съветското нахлуване и са подготвени да приютят украинци. От другата страна е болшинството, което по всякакъв начин поддържа Русия.

Наташа Майер споделя какво се е случило в Уотсап-групата с нейни състудентки: " След като си разреших да не одобрявам войната, тази от нас, която живее в Москва и е направила най-голяма кариера, яростно напусна групата. Но пък една друга написа: обстановката тук в Русия е като през 1937-а година в Германия, едно към едно. Трета от състудентките, която живее в Западна Европа, е прекратила контактите с роднините си в Русия и повече не желае и да чуе за тях ".

" Тази война унищожава фамилии и другарства поради разликите в политическите позиции ", споделя Наташа Майер. " Но в такава обстановка няма по какъв начин да си някъде по средата - би трябвало да решиш на чия страна си. Ние с майка ми непрекъснато спорим, говорейки за войната, по тази причина се опитваме да заобикаляме тематиката. Даже тя не знае, че сме приели украински бежанци. "

Автор Оливер Пипер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР