ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Посланик Виталий Москаленко за ФАКТИ: Затваряне на украинското небе и оръжия - от това има нужда Украйна

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Руските войски не престават да атакуват Украйна от територията на Русия, Беларус и краткотрайно окупираните територии Донецк, Луганск и Крим. Срещу Украйна се води пълномащабна война. Руските офанзиви целят оптимално инфраструктурно опустошение, предизвикателство на филантропична злополука и заличаване на украинската стопанска система.

Излазът на Украйна на Азовско море е краткотрайно блокиран. Русия има превъзходство във въздуха и продължава да изстрелва ракети по цивилни и военни цели. Няколко града, измежду които Мелитопол и Херсон, са краткотрайно окупирани.

Най-голям е броят на цивилните жертви в Мариупол, Харков, Миколаев, Суми, Чернигов, където са най-значителни и разрушенията.

Русия организира хакерски и хибридни офанзиви с подправени вести, с цел да паникьоса украинския народ. Въпреки забележителното военно предимство, Русия се провали в постигането на основните си цели: Украйна не се съобщи за три дни, политическият и военнокоманден център Киев остава цялостен, никой не посреща агресорите с самун и сол, а в противен случай - в окупираните градове агресорите са посрещани с митинги.

Кремъл се пробва да скрие истината за действителните загуби на съветската войска в Украйна. Руските управляващи не осведомят фамилиите на съветските бойци за ориста им. Към 27 март седем съветски висши офицери са били убити в Украйна.

По данни на Организация на обединените нации към 28 март починалите цивилни украинци са 1179, а 1860 души са ранени. Към 31 март съветските офанзиви са умъртвили 148 деца, а други 232 деца са ранени. Отново по данни на Организация на обединените нации, съвсем ¼ от популацията на Украйна е било насила да избяга от войната против нея. Около 10,3 милиона души са изоставили домовете си.

Поради изчерпване на запасите, съветските войски обират филантропични конвои и украински домове.

Основните старания са ориентирани към обезпечаването на филантропични коридори. На 30 март от страната са изведени 1530 души, като 812 от тях са напуснали разрушения Мариупол. Украйна се нуждае незабавно от филантропична помощ.

Към 30 март основният прокурор на Украйна е записал 3568 военни закононарушения, осъществени от съветските агресори.

В горните редове от ФАКТИ Ви представихме допустимо най-актуалната информация за протичащото в Украйна поради средновековните и мракобесни съветски апетити и заболели упоритости за още и още територия, която да бъде унищожена.

А в този момент от медията ни представяме на Вашето читателско внимание изявление с посланика на Украйна в България - Н.Пр. Виталий Москаленко , с който обсъдихме голям брой аспекти, свързани с съветската експанзия в Украйна.

- Посланик Москаленко, когато преди 1 месец и 7 дни Русия стартира варварската си война против Вашата татковина Украйна, очаквахте ли толкоз огромна грубост от страна на агресора?

- Аз персонално да. Предполагах, че ще има нещо сходно. Преди да дойда в България аз съм прекарал 7 години в Ростов на Дон, в самия епицентър на спора - Западен Донбас, където Русия провежда инвазия от 2014 година. Наблюдавал съм със личните си очи по какъв начин съветските войски работят цинично, надменно и брутално на територията, в която навлизат.

Единствено има малко изненада у мен от подхванатата от тяхна страна пълномащабна инвазия в Украйна. Или по-скоро не ми се искаше да допускам, че това ще се случи, както всеки човек надълбоко в душата си се е надявал това да не се случи.

- Руското военно министерство твърди, че войската им стопира настъплението към Киев, с цел да се концентрира върху окупацията на Донбас. Каква е информацията на Украйна по отношение на това изказване?

- Да вярваш на руснак е все едно да вярваш на лудо куче. Не имам вяра по никакъв метод в това, което са заяви от военното им министерство. Тяхното деяние е по-скоро прегрупиране на войските за подготовка за нови офанзиви, нови нашествия. Около 20 000 от войската им е изтеглена на територията на Беларус за прегрупиране. Възможно е част от тях да бъдат трансферирани в региона на Донбас, на Южна Украйна, до Мариупол и по този начин чак до Одеса и Крим. Това обаче не значи, че те са се отказали да нападат Киев. Дълбоко уверен съм, че това е чисто механически маньовър.

- Каквото кажат, тъкмо противоположното вършат.

- Обикновено по този начин постъпват руснаците, да. И то освен в този момент в тази война.

- Цялата тази съветска експанзия против всичко и всички в Украйна бе последвана от наказания на цивилизования свят против кървавата тирания в Москва. Достатъчно ли направи Западът?

- От наша позиция по никакъв начин не е задоволително. Но да, глобите са съществени, в историята не е имало такива огромни наказания против дадена страна, в това число против самата Русия. Ние настояваме глобите да бъдат продължени във времето напред, значимо е този развой да не бъде спиран, изключително в най-близкото бъдеще.

- Преговорите - ще доведат ли до действителен резултат?

- Добре е да се изчака, тъй като на следващия ден е идната среща на двете делегации. Но едно е ясно. Както акцентира нашият президент Володимир Зеленски, Украйна няма да отстъпи нито един метър от украинската територия. Отворени сме за договаряния, подготвени сме да обсъждаме всички въпроси. Голямо значение в това отношение има и действието на нашите въоръжени сили, тъй като дипломатите и въоръжените сили вървят паралелно. От обстановката на фронта зависи триумфът на дипломацията и назад. Но дано изчакаме до на следващия ден и да забележим какво ще се каже на брифинга.

- Всички приказваме и се надяваме на неотдавнашен мир. Поставя ли се обаче и въпросът за законното отмъщение предвид на вредите, които Русия и до ден сегашен продължава да нанася на Украйна?

- Естествено! Това също ще е предмет на договаряния в вероятност. Ако сте забелязали първоначално те хвърляха условия като някаква денацификация, демилитаризация, само че в този момент към този момент не приказват за това.

- Продължавате ли да настоявате за затварянето на украинското небе?

- Да, нашата позицията продължава да е такава - въздушното пространство на Украйна би трябвало да бъде затворено, за нас това е най-важната точка и ще продължим старания за постигането ѝ. Въпросът със затварянето на украинското небе е архиактуален. За нас, за Украйна това е на живот и гибел.

Също по този начин е доста значимо да усилим нашата военна авиация. И сега противовъздушната защита на Украйна работи, интензивно се смъкват самолети на нашествениците - всеки ден от 5 до 10 съветски самолета биват сваляни. Руснаците употребяват самолетите си за бомбардиране на цивилен обекти и цивилни жители.

- Твърди се, че Украйна е подготвена да се откаже от участието си в НАТО. Вярно ли е това?

- Това е едно от настояванията на Русия и то е част от договарянията. От друга страна обаче евроинтеграцията на Украйна е вписана в Конституцията на страната, за НАТО също. Въпросът се разисква, само че това не значи, че ние сме се отказали от НАТО.

Като опция може да се преглежда един специфичен контракт за гаранции за сигурност на Украйна, сходен всъщност на Чл.5 от Вашингтонския контракт. Става въпрос за специфичен, обособен контракт сред Украйна и страни-гаранти, съгласно който в случай че някоя мощ нападне Украйна, страните-гаранти незабавно би трябвало да реагират, каквато е и процедурата в НАТО при нахлуване на някоя от държавите-членки на Алианса.

- С какво България е помогнала на Украйна досега, в който водим този диалог?

- Извън филантропичната помощ не мога да посоча нищо друго. Ние имаме потребност от военно-технически средства, имаме интерес към вашите остарели руски Миг-ове, танкове, снаряди, противовъздушна защита.

Мога да допълня към това, че виждам схващане и предпочитание от страна на вашия министър председател Кирил Петков. Намираме схващане от негова страна по този въпрос.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР