ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Олена Коцева за ФАКТИ: Украйна брани целия цивилизован свят от руската чума

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Престъпната съветска офанзива в Украйна продължава, като до този миг украинските въоръжени сили и жителите на страната сполучливо я бранят. Украинската страна, както и украинците в България поучават информация за протичащото да се търси на уеб страницата на Министерството на защитата на Украйна, на този на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, както и на уеб страницата на Министерството на външните работи на Украйна.

Една от последните осезаеми вести от Украйна е, че украинската войска си е върнала контрола над остров Змииньiй.

От ФАКТИ по-рано през днешния ден разговаряхме с госпожа Олена Коцева, ръководител на украинските сдружения в България, която даде изясненост за протичащото се в Украйна, разяснява българската позиция за съветската експанзия против Украйна и показа по какъв начин може ние, българите, да помогнем на украинците, които са в в действителност огромна неволя.

" Вече имаме поръчки от Украйна за съответни неща, които имат потребност да получат. Търсим способи да осъществим тези поръки. Работим с безусловно надеждни волонтьори (б.р. доброволци) в Украйна и организации, за които знаем знаем, че това, което ние събираме като пари и купуваме и изпращаме, ще стигне тъкмо там, закъдето е предопределено. Така работим от 2014 година и им имаме безусловно доверие. Кой колкото може, признателни сме за всяка една стотинка, тъй като капка по капка вир става ", изясни госпожа Коцева, а по-късно посочи, че българите, които желаят да оказват помощ на украинците в Украйна, е най-добре да се свържат с посолството на Украйна в България.

A по отношение на настоящата обстановка в Украйна, тя съобщи следното:

" Повече от 1000 съветски бойци са убити през днешния ден. Всички украинци отбраняват позициите си. Днес, както се знае от целия свят, е бил нападнат Киев. Дори в квартала, където живеят моят брат и неговото семейство - Оболон, е имало танкове, само че доскоро ми оповестиха, че тези танкове са били унищожени. Всички мъже и дами, които имат сили, са се записали в отрядите за самозащита. Моят племенник, който беше 1 година на фронта - 2015-2016 година, в този момент също е във военно формирования и в днешния ден е водил яростни боеве. Днес към 10 часа съумях да се чуя с него, от през вчерашния ден нямах връзка с моя брат и фамилията му. Слава Богу към този момент разбрах, че всичките ми родственици са живи. Вчера на митинга доста хора плакаха и се прегръщаха, тъй като в Украйна са техни близки. Нито можем да спим, нито да ядем, непрекъснато следим какво се случва. Хората в Украйна са твърдо решени да се отбраняват. Да, има хора, които се пробват да изоставен страната, само че това са най-вече дами и деца. Дори през днешния ден брат ми, който е на 66 години, като доброволец е извозвал с персоналния си автомобил дамите и децата, които са родственици на починали момчета.

Хората, както споделих, са решени да отбраняват земята си, тъй като няма къде да отидат. Украинските градове са обстрелвани, основава се усещане, че цяла Украйна е обградена и се пробват да свидлив примката на Киев. Надявам се, че той няма да падне, хората го пазят. А това е по този начин освен в Киев, в цяла Украйна хората пазят с всички сили родните си места. Всички осъзнават, че на плещите на Украйна е да брани освен себе си, само че и целия цивилизован от съветската чума. Всички сме изправени пред нея. Путин се пробва два промени границите на целия свят ", сподели ни госпожа Олена Коцева.

А на въпроса ще успее ли Украйна да удържи на съветското нахлуване, госпожа Коцева съобщи следното:

" Украйна държи защитата към този момент 8 години. Дори да успее, ще е с огромната цена - с доста кръв, с доста изгубени човешки животи. Тази незаконна инвазия, обстрелването на Украйна, това е офанзива освен против Украйна ".

" Днес бях сюрпризирана и в това време обезпокоена, че ми звъняха съветски жители, които са в Москва, с цел да дарят кръв, пари, да оказват помощ по някакъв метод. Вчера имаше и много руснаци на митинга, хора, които познавам и които 2014 година стачкуват дружно с нас ", описа ни тя.

" Трябва да си кажем истината, тъй като в случай че се снишаваме и шикалкавим, както прави българското държавно управление, до средата няма да стигнем и идната атакувана от Русия може да бъде България и всеки един от нас да бъде обстрелян. Няма да се учудя, в случай че стане по този начин. Какво прави Путин - Донецка и Луганска " национални републики " към този момент ги е включил, водят се боеве в Мариупол, който е идващият град на Черно море. Той желае да пробие път, сухопътен, с цел да сплоти Русия с Крим. Вчера беше завзел Каховка и е пуснал вода в Крим. Днес обаче Украйна си е върнала Каховка. Оттам нататък какво - идваме ние, България. Путин ще опита да завземе Черно море, ще опита да завземе Балканския полуостров, той от дълго време има мераци за това. Да си спомним за боевете в Косово - желаеме ли още веднъж да се разгори подобен проблем на Балканите? ", запита с съображение нашата съгражданка от украински генезис.

На въпрос по какъв начин разяснява държанието на българското държавно управление в създалата се ужасна обстановка в Украйна, ръководителят на украинските сдружения в България отговори по този начин:

" Българското държавно управление се придържа към политиката на Тодор Живков - " Снишаваме се, приятели, снишаваме се, пък след това ще забележим на коя страна да застанем ". В момента България ми наподобява на човек, който е застанал на двата бряга на една река в разкрачено състояние, а доста добре знаете какво се случва в тази обстановка. Трябва да застанеш на единия или другия бряг, или ще цопнеш вътре. Така гледат на България и сътрудниците от Европейския съюз и НАТО.

Изявлението на министъра на защитата на България, че с един батальон, който и до ден сегашен не е образуван, ще брани България... Много се оправдавам, 1000 индивида ще могат ли да опазят 5-6 милиона души и територията на България? Още повече и със самолетите, които са ремонтират в Русия, доста ми е забавно по какъв начин ще бъдат боеспособни тези самолети, ремонтирани при агресора, който може да направи каквото си желае с тях. Да не приказваме, че се наливат милиони в съветския военно-промишлен комплекс от бюджета, от моите налози, без да ме питат. Аз съм съзнателен жител и поданик на България, като постоянно съм се осигурявала на оптималната заплата и по тази причина съм възмутена от това, което се случва. България не може да подсигурява сигурността на личните си жители. Крайно време е да се взимат такива решения, които да създадат България прогнозируем и благонадежден съдружник на Европейския съюз и НАТО ".

От ФАКТИ отбелязахме, че министър-председателят Кирил Петков въпреки всичко се държи почтено и както би трябвало в обстановка, като Олена Коцева разяснява това по следния метод: " Да, по този начин е, само че са му вързани ръцете. Донякъде първо поради наследството на предходното, 12-годишно ръководство на Бойко Борисов, което също беше снишаване, снишаване и правене на всичко допустимо, с цел да бъдат непокътнати съветските ползи. Това е довело страната до това положение. Да не приказваме, че да вземем за пример от съветската Лукойл не е влезнала нито една стотинка в бюджета на България, макар че активността им е тук, в България. Възмутително е да се освобождават милиардери от налози, които дължат на страната, а в същото време тя да унищожава дребния бизнес. Не съм съгласна с това! Аз желая да пребивавам несъмнено в тази страна, желая да съм сигурна, че ще се събудя в леглото си без да ми летят съветските ракети над глава. Те и други няма какви да бъдат, единствено съветски. Агресорът в света е един-единствен и това е Русия ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР