ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

При договор за 73 млн. лв., Столична община търси 32 хил. лв. за осветлението по Самоковско шосе. Галина Бел пред ФАКТИ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Вече седем месеца Сдружение за развиване на Панчарево и Кокаляне се пробва да се пребори за ремонт на уличното осветяване по " Самоковско шосе ". След сигнал на сдружението, кореспонденцията сред районния кмет на регион “Панчарево” и Столична община публично стартира на 15 юли предходната година, като е изчислено, че за ремонта на осветлението са нужни 32 хиляди лв.. Ремонтът обаче може да бъде осъществен “при съществуване на средства”.

“На фона на това, излезе следствието на Борис Бонев и “Спаси София”, че Столична община е подписала контракти с две компании, които да обслужват уличното осветяване за 4 години, като договорът е в размер на 73 милиона лева”, сподели пред ФАКТИ Галина Бел, ръководител на Сдружението за развиване на Панчарево и Кокаляне. “Нашият регион е обслужван от по-евтината компания. Ние сме в Южна София”, добави тя.

Въпреки подписаните контракти за такива суми, от формалната връзка сред институциите по случая е ясно - ремонт на осветителните тела по Самоковско шосе ще има единствено " при съществуването " на сумата от 32 638,84 лв., каквото и да значи това.

“Има подписан контракт за 73 милиона лв., само че не могат да намерят тези 32 хиляди лв., с цел да оправят уличното осветяване на “Самоковско шосе”, уточни госпожа Бел.

Става дума за правата сред “Лебеда” и Кокаляне. Отсечка, която Галина Бел разказа като доста рискова. Стълбовете на лампите са там, осветяване обаче липсва. За сектора пък са присъщи разнообразни пътнотранспортни катастрофи, споделя госпожа Бел, изключително зимно време, когато като се изключи че светлина няма, и пътят е замръзнал. През нощта правата е в цялостна мрачевина, а високите дървета от двете страни на пътя блокират всякаква светлина. Освен това, след последното запълване на дупките по пътя, маркировка липсва, уточни още тя.

“Нямаме маркировка, нямаме осветяване, а Столични община - при 73 милиона лв. подписан контракт, не може или не желае да откри 32 хиляди лв., с цел да ремонтират лампите, тъй че пътуването и вървенето пеш да е не просто комфортно, а безопасно”, изясни Галина Бел.

“За да провиснал тези 32 хиляди лв., се пишат поредност писма, вършат се разбори и така нататък Вече 7 месеца Столична община не може да се провежда, с цел да отпусне тези 32 хиляди лв., които, с нарастването на цените, несъмнено към този момент са 5-6000 повече”, добави тя.

Опасността от произшествия в правата е доказана и в едно от писмата на районния кмет Николай Гюров до госпожа Бел. “Денонощният авто трафик, комбиниран с недобра осветеност на пътя са предпоставки за съществени произшествия с пешеходци и доста затрудняват придвижването на МПС в посочения участък”, написа той.

След писмо, изпратено от Сдружение за развиване на Панчарево и Кокаляне към районния кмет, районната администрация, след осъществяване на лична инспекция, осведоми изпълнителния шеф на “Улично осветление” ЕАД инж. Ангел Терзиев и заместник-кмета на София по направление “Транспорт и градска подвижност " Кристиан Кръстев за казуса по “Самоковско шосе” и упорства да бъдат взети незабавни ограничения.

Следва писмо от “Улично осветление” ЕАД, че ще направи количествено-стойностна сметка по въпроса. Дирекция “Управление и разбор на трафика” на Столична община пък показва, че секторът ще бъде препоръчан за включване в програмата на Столична община за възобновяване и създаване на обществено осветяване. Следва преписка, в която Столична община осведоми, че в случай че има финансови средства, ще бъде ремонтиран.

Преди седмица сдружението написа и до столичния кмет Йорданка Фандъкова, с цел да попитат какъв брой време е належащо, с цел да се реши един относително елементарно отстраним проблем.

“Омръзна ни да водим борби за отстраняването на обикновени проблеми”, показват те и упорстват сумата за ремонта да бъде отпусната незабавно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР