ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Коронавирусът затри цял български град, но ваксините са все така по-страшни от COVID-19

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Миналата седмица икономистът Петър Ганев пресметна, че смъртността в България през 2021 година като безспорен брой е достигнала равнищата отпреди повече от 100 години. 147 727 души са умряли - стойност, близка до черния връх през 1918: времето на Първата международна война и испанския грип, когато умират 151 525 българи.

Оказва се, че повишената смъртност единствено през 2021 възлиза на към 40 000 души спрямо предпандемичните години. През 2019 в България са умряли 108 083 души, през 2018 - 108 526 и така нататък Но все пак това огромна част от българското общество показва индиферентност към ситуацията в лечебните заведения. И към първото място по смъртност в целия Европейски съюз. " Всичките ги пишат от Коронавирус ", повтарят те и не престават да си носят маската като " памперс на брадичката ", както стана известно да се назовава в обществените мрежи. COVID-19 затри популацията на един приблизително огромен град в България, само че имунизациите и маските са си все по този начин по-страшни от заболяването - както за огромна част от хората, по този начин и за един добил сериозна известност инфекционист и за най-малко две парламентарно показани партии. В това време мощно заразният вид Омикрон към този момент се популяризира с бързи темпове и по всичко наподобява, че ще се сблъска челно с едно всеобщо незащитено общество. Как се стигна дотук?

Страх? Невежество?

“Няма да кажа името си, с цел да не ме репресират тези, които са в Народното събрание, тъй като те не са българи. Но ще кажа за себе си - учила съм шест години биология и знам, че това не са никакви ваксини”, декларира решително жена с каска на главата по време на митингите против зеления документ, проведени от партия “Възраждане” пред Народното събрание. “Това са пробни коктейли, които вкарват във вас чип и неща, които ще разрушат вашата независимост. Ще бъдете ръководени посредством 5G системите. Така че никой да не се имунизира!”, приканва още дамата.

Как няколко инцидентни и зле инсталирани видеоклипове в обществените мрежи, съдържащи непроверена информация, която постоянно звучи напряко налудничаво, могат да дефинират мнението ти толкоз изрично? “Експертите споделят, че това е елементарен метод човек да се оправи със страха и контрола”, споделя математикът Петър Велков, който нееднократно е влизал в разногласия с почитатели на тайни теории за COVID-19. “Човек губи надзор и когато му кажат, че пандемия няма или че някой съответно е отговорен за това, е доста по-лесно да почувства, че си връща контрола. Контролът да стачкува и да не има вяра на всички неприятни лекари и специалисти, които ни споделят да се имунизираме.”

Велков акцентира, че за последната година и половина, след като COVID-19 стартира да се популяризира в България, повишената смъртност е близо 60 000 души. Но все пак за 50% от популацията страничните резултати от имунизациите не престават да са по-опасни. Ваксини, от които към този момент са сложени над 9 милиарда дози по света. “Ако не умееш да работиш с данни, не можеш да прецениш и риска - риска от странични резултати на имунизациите, сравнен с риска от самия вирус”, счита Велков. “А като прибавим и медицински експерти, чието мнение опонира на научния консенсус, това обърква хората тотално.”

" Определящо е недоверието на българина към властта "

В началото на тази седмица в България бяха регистрирани 161 смъртни случая от COVID-19 за денонощие. 85-милионна Германия регистрира 192. И до момента в който във Федералната република водещи специалисти от седмици приказват за неотдавнашен завършек на пандемията, в България медиците са заети да предизвестяват за дефицита на фрагменти и кревати. Но мнозина все по този начин не считат мнението им за правдиво.

“И при започване на пандемията, и при появяването на имунизациите в общественото пространство имаше мощен различен глас на песимизъм както към вируса, по този начин и към ваксините”, споделя социологът и политолог Димитър Ганев. По-дълбоките аргументи той търси в историята. “Определящо е обичайното и базово съмнение на българина към властта. Властта като цяло, в това число здравната. Можем да тръгнем доста обратно в историята”, споделя Ганев и дава съответни образци: “В България е коренът на богомилите. В България Просвещението не се е осъществило както в западните общества, тъй като сме били част от Османската империя. Османската власт е възприета като непозната. По-късно комунистическият режим също се възприема като непознат. Дълго време сме прекомерно дистанцирани от властта”.

Паралел може да се направи и със обстановката в Русия, където макар мощно рестриктивните ограничения към неимунизираните, със приключен имунизационен цикъл са под 50% от популацията. “Нивото на имунизациите е извънредно високо в западните общества и най-много в протестантските общества, където обичайно има по-високо доверие към властта”, споделя Ганев. “И когато започнеш да отиваш на изток, след Желязната завеса равнищата на имунизация падат - в Чехия, Полша, Унгария. В България са още по-ниски. Както в случай че отидем още пó на изток - в Беларус, Украйна, Русия.”

Според данните на социолога от “Тренд” българското общество е разграничено почти наедно - малко под 30% са имунизирани, към 20% са подготвени да се имунизират в по-късен стадий, а 50% са твърдо срещу. При зеления документ скептицизмът е още по-висок - цели 70% не го поддържат. “Когато недоверието се смеси с разнопосочни сигнали от някои лекари, това се трансформира в идеология”, счита Димитър Ганев. “Идеология, при която би трябвало да се позиционираш - от едната или от другата ѝ страна.”

" Добре, че се заразих, с цел да не би трябвало да се имунизирам "

На този декор заразността на настъпващия Омикрон е невиждана до момента. В последните дни България, където вълните стартират със забавяне, последва наклонността, която се следи в западните страни, регистрирайки рекордните над 10 000 нови случая. Разликата с други европейски страни е, че равнищата на хоспитализации са доста по-високи. Петър Велков изяснява развиването по този начин: “Докато имунизацията и ограниченията помогнаха на лекарите в другите страни да си отдъхнат преди новата вълна, в България не беше по този начин. Страната навлиза в новата вълна с равнище на хоспитализации, което е 5-6 пъти по-високо спрямо началото на предходните талази на заразявания”. Според специалистите пикът занапред следва - чака се да е при започване на февруари.

Новото държавно управление дава разнопосочни сигнали. От една страна бонусът за пенсионери към този момент наподобява като ефикасна мярка, само че от друга включването на доцент Мангъров в работна група, която да разисква Коронавирус ограниченията, провокира остри реакции на специалисти, в това число и на Българския лекарски съюз. Но каквито и ограничения да предприеме държавното управление за обосноваване на повече хора да се имунизират, съгласно математика Петър Велков време няма. “Омикрон е извънредно инфектиран. А би трябвало след първата доза да минат 20 дни, с цел да бъде сложена втора доза и едвам след още 14 дни човек има някакъв постоянен имунитет, който може да се опълчи на вируса. Но когато Омикрон е доминантен, на всеки 2 до 5 дни случаите на инфектираните ще се удвояват. Така че няма имунизационна акция, която да окаже съществено въздействие върху тази вълна. Вирусът ще премине през огромна част от българското население.” В същото време доктор в Коронавирус поделение в София ни споделя, че основна смяна в държанието на пациентите няма. Много от тях не престават да декларират: “Добре, че се заразих, с цел да не би трябвало да се ваксинирам”.

Автор: Александър Детев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР