ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Богдан Милчев за ФАКТИ: Започваме да мислим, че промяната в ръководството на АПИ не е промяна, а подмяна

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ Институтът за пътна сигурност (ИПБ) изготви оценка на риска на нашите пътища още при започване на годината. Тази оценка на риска недвусмислено демонстрира, че правата на село Микре е с най-голям риск да загинеш. На 20 април т.г. там имаше злополука с едно семейство, което почина. Тази злополука беше с присъединяване на член на Управителния съвет на АПИ – Олег Асенов. Тогава доста услужливо всичко беше заглушено, само че наши специалисти отидоха на място и констатирахме фрапиращи неща. Камерата за скорост в този регион от години не работи – върху камерата има залепена лепенка. Констатирахме и несъответствия на пътни знаци, погрешно сложени пътни знаци, неприятна организация на придвижването и в двете направления. Тази „ права на гибелта “ за последните години е взела повече от 20 живота. С тези пет нови починали, отиваме към близо 30 починали души в последните 5 години. Това ни приказва, че има потребност не просто да установяваме жертвите, ние се нуждаем от напълно нов метод към придвижването в този регион “.

Това сподели инж. доктор Богдан Милчев, началник на Института за пътна сигурност (ИПБ) в изявление за ФАКТИ . Свързахме се с него, с цел да приказваме за злополуката край село Микре, която през вчерашния ден лиши живота на петима души – както за вероятните аргументи за такива тежки произшествия на това място, по този начин и за вероятните решения. Припомняме, че по-рано през днешния ден ИПБ излезе със свое.

„ Cлeд мнoжecтвo инцидeнти прeз пocлeднитe дни oтнoвo cмe cвидeтeли нa кaмпaнийнo oтнoшeниe нa oтгoвoрнитe инcтитуции. Прeдприeмaнeтo нa aкции oт cтрaнa нa " Пътнa пoлиция " cлeд инцидeнтитe пoкaзвa нeмoщ и липca нa плaн зa упрaвлeниe нa риcкa oт ПТП. Нeoбхoдими ca нeзaбaвни cтруктурни и кaдрoви прoмeни в трaнcпoртнaтa ни cиcтeмa, в прoтивeн cлучaй щe прoдължим дa пoвтaрямe eднa и cъщa грeшкa “, се споделя във въпросното мнение на ИПБ.

„ Още на 22 април 2021 година нашите специалисти уведомиха АПИ, че се нуждаем от обзор на придвижването в региона на Микре. Реакция нямаше. В момента умират нови пет индивида. Ясно е, че на това място хората умират. Загиват заради две аргументи – или погрешно изпреварване, или неправилни маневри. В същото време, скоростта, с която се минава в тази права, е висока, тъй като се знае, че камерата не работи. Отделно, камерата е сложена извънредно неуместно и погрешно. Знакът, който стои на безусловно 50 см. пред камерата, е погрешно подложен. Има ужасно доста дефицити, които ние констатирахме и за които уведомихме държавните органи. Мерки не се започнаха. Сега още веднъж припомняме и чакаме да бъдат подхванати ограничения. В противоположен случай ние започваме да си мислим, че смяната в управлението на АПИ не е смяна, а е просто замяна “, сподели Богдан Милчев пред нашата медия.
Камерата за надзор на придвижването край Микре; Кадър: ИПБ  Богдан Милчев за ФАКТИ: Започваме да мислим, че смяната в управлението на АПИ не е смяна, а замяна

Ако не влезем остро и нападателно в казуса пътна сигурност, а работим единствено с общи приказки и констатации, ще продължим да жънем същия резултат “, безапелационен е той.

„ Имаме прогресивно повишаване на жертвите от началото на май месец т.г. Само за май месец имаме повишаване от близо 35% на жертвите от пътнотранспортни катастрофи в страната. Това прогресивно повишаване на жертвите ни кара да си задаваме риторично два въпроса. Единият въпрос е дали то има нещо общо с смяната на политическата конюнктура в страната. Вторият въпрос е дали става дума за статистическа операция или за некадърно ръководство на транспортната ни система. Това са въпроси, на които чакаме съответен отговор от тези, които сега ръководят транспортната ни система “, сподели още Милчев.

Връзката сред 35-процентното нарастване на броя на жертвите и смяната в политическата конюнктура, той изясни с: „ От много години споделяме, че информацията за жертвите и ранените не се регистрира правилно от Министерство на вътрешните работи. Казваме го от 2018 година и предоставяме доказателства за това. Сега внезапно се трансформира политическата обстановка в страната. Тези, които водят статистиката обаче, са същите. Затова въпросите са два – става въпрос за статистическа операция или за несъответстващо ръководство на транспортната система. За да има такова прогресивно повишаване с 35% на жертвите за месец май, има проблем или със статистиката, или с метода, по който се ръководи транспортната система в последния месец “.

Разговорът се върна към последния драматичен случай край Микре. На въпрос по какъв начин бързо би могла да се усъвършенства пътната сигурност там, Богдан Милчев отговори: „ Има незабавно решение за това място - целият регион би трябвало да бъде обезопасен и то незабавно. Ако зависеше от мен, още през днешния ден щяхме да обезопасим региона с надзор, и то физически надзор, до момента в който не се изградят инженерни уреди, които да не разрешават изпреварване в местата, където то е неразрешено, до момента в който не се сътвори организация на придвижването, тъй че да не може да се вършат неправилни маневри – чисто физически това да не е допустимо. Не е задоволително да сложим един знак, че скоростта би трябвало да се понижи до 50 км/ч. Необходимо е по този начин да проектираме пътя, да сложим такива предпазни системи, че водачите да бъдат принудени да карат с 50 км/ч. Всичко това, тъй като целта е човешкият живот. Не може през два-три месеца на тази права да установяваме жертвите, да ги броим “.

„ Още повече, в злополуката на 20 април член на Управителния съвет на АПИ беше директен участник, той можеше също да загине в една такава тежка злополука. Има оглушително безмълвие на държавните институции по въпроса за Микре. Включително и сега виждаме, че някои медии са извънредно спестовни и стигат само до статистическата информация. Тези медии не желаят да извърнат внимание на това, че незабавно след злополуката 20 април ние сигнализирахме, че точно. Възможно е и аз го подсигурявам – тази права може да бъде изменена по този начин, че там в никакъв случай повече да не загине човек “, безапелационен е Богдан Милчев.

„ През Микре минава сериозен трафик – това е пътят от София до Варна. Имаме централизация на ужасно доста смъртни случаи на права от няколко километра. Буквално за няколко седмици бихме могли да решим този проблем. Нима нямаме специалисти? Ако нямаме задоволително такива специалисти, които да го решат, тогава дано да ангажираме интернационалните специалисти “, счита Милчев.

„ В началото на годината ние ангажирахме интернационален специалист, които извърши 11 отчета за положението на пътищата в България. Започваме да публикуваме тези отчети за дефицитите и проблемите на пътищата в България. Днес публикувахме отчета за Околовръстното шосе на Пловдив, на следващия ден ще бъде отчетът за Аспаруховия мост. Но какво от това, че ги публикуваме, когато има оглушително безмълвие от страна на държавните институции ? “, сподели Богдан Милчев от Института за пътна сигурност в края на диалога.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР