ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Калоян Велчев за ФАКТИ: Началото на края за ГЕРБ започна още лятото на 2020 г.

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Работата на 45-тото Народно заседание публично върви към своя край. Остава само да се организира и днешното съвещание на Временна комисия по инспекция за определяне на злоупотреби и нарушавания при разходването на средства от Министерски съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и сдружения с повече от 50 на 100 държавно присъединяване през последните 10 години, по-позната като Комисията по проверка или Комисията " Манолова ". Заседанието ще стартира в 13:00 часа, а единствената съответна точка в дневния му ред е чуването на министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова по отношение на активността на „ Автомагистрали “ ЕАД, активността на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД и осъществяването на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания. Втората точка от съвещанието е " Разни ". Предстои да разберем какво тъкмо включва това.

За късия си живот, който обаче можеше да създаде съответни дребни, само че сигурно позитивни промени (като намаляването на законовата рента на 4%, което беше препоръчано от Мартин Димитров и Владислав Панев от ДБ), на процедура 45-тото Народно заседание съумя само да промени Изборния кодекс.

За да обобщим свършеното от народните представители в 45-тия Парламент, само че и с цел да приказваме по отношение на идната предизборна акция, идните парламентарни избори на 11 юли и опциите на обособените политически сили при присъединяване им в тях, от ФАКТИ се свързахме с политолога Калоян Велчев. Разговора четете в идващите редове:

- Г-н Велчев, през Вашия взор 45-тото Народно заседание съумя ли да свърши нещо потребно за българските жители?

- Четиредесет и петото ни Народно заседание съумя да възвърне интереса на жителите към парламентаризма и правенето на политика. Макар към момента да няма данни, ми се коства, че и доверието в Народното събрание се увеличи в немалка степен. Все отново, в случай че не се неистина, единственият закон, който депутатите имаха време да одобряват, беше смяната на Изборния кодекс. Много от законопроектите, които щяха да бъдат потребни за нас като жители не съумяха да стигнат до пленарна зала. Въпреки нежните и нестабилни болшинства в този парламент имаше опция да бъдат признати знакови законопроекти.

- Очакваме служебното държавно управление - какви съгласно Вас са дилемите, които то би трябвало да покрие във времето до изборите (11 юли)?

- Задача на всяко служебно държавно управление е да провежда изборите. Тази задача ще бъде комплицирана поради амбициозните промени в Изборния кодекс, които направиха партиите на митинга. В обстановката, в която се намираме обаче, ще бъде доста значимо и какви тъкмо персони ще влязат в държавното управление на Радев, тъй като те могат да останат на своите постове и при един постоянен кабинет след изборите. Тоест те могат да се трансфорат в новите ни държавни водачи за повече от два месеца, какъвто ще е животът на служебния кабинет.

- Прибърза ли съгласно Вас президентът Радев да връчи третия мандат, което да редуцира спомагателни живота на 45-тото Народно събрание?

- Не. След отхвърли на “Има подобен народ” да поемат властта, беше ясно, че ръководство в границите на този парламент няма да има. Радев съблюдава строго разпоредбите и процедурите, само че това което можеше да опита да направи е да инициира разговор сред “Има подобен народ” и Българска социалистическа партия, тъй като това беше пътя за образуване на болшинство в границите на отиващото си Народно заседание.

- Относно идната предизборна акция - считате ли, че ще забележим нещо друго като метод от политическите ни партии?

- В момента като че ли сме доста разграничена нация. Предната акция също беше в сходен дух на нападки, обиди и експанзия. Макар и да си има аргументи за високото напрежение, които са подбудени най-вече от сериите корупционни кавги край ГЕРБ, с цел да се промени радикално обстановката в България ще се наложи другите играчи да станат по-диалогични. В този смисъл “Демократична България” дава плахи поръчки, че през идната акция ще бъдат по-градивни и ще предложат съответни хрумвания, към които партиите да се обединят. Подобни поръчки даде и Българска социалистическа партия преди да стане ясно, че този парламент няма да го бъде, само че след това като че ли левицата се върна към предходния режим на война против всички.

- А можем ли да приказваме за политическо начало на края за ГЕРБ?

- Началото на края за ГЕРБ стартира още лятото на 2020 година с всеобщите митинги против тях и основния прокурор.

- Какво очаквате във връзка с Политическа партия “Има подобен народ” - да разшири въздействието си на идващите избори или в противен случай, да загуби част от доверието, което получи на 4 април?

- Проучванията към този миг ни демонстрират, че “Има подобен народ” продължава да пораства. Ръстът на групировката на Слави обаче не е в такива размери, че обстановката да се промени фрапантно в идващия парламент. Най-вероятно “Има подобен народ” ще усъвършенства представянето си, може даже да стане първа политическа мощ. Само че на изборите на 4 април и ГЕРБ бяха първа мощ и какво от това? Не съумяха да създадат ръководство. Колкото и добър резултатът да получи Слави, потребността от разговор с останалите обединения освен няма да изчезне, а ще става все по-ключова.

- След слабия си резултат на 4 април, допустимо ли е Българска социалистическа партия на 11 юли да възвърне позициите си или оттук нататък ги чака единствено път надолу като остаряла партия, считана за част от статуквото?

- Българска социалистическа партия към този момент не е огромна партия. Времената, в които левицата умерено взимаше по 800-900 хиляди гласа доста мъчно ще се върнат. Но Българска социалистическа партия остава фактор в политическия ни живот и наподобява ще продължи да бъде подобен още дълго време. Независимо от позициите си - по-умерени или по-агресивни, Българска социалистическа партия непроменяемо върви надолу, само че с друга скорост. Специално на идващите избори обаче ми е мъчно да си показва, че партията на Корнелия Нинова ще реализира по-слаб резултат, тъй като на 4 април Българска социалистическа партия в действителност удари историческо дъно. Между другото, същото важи и за ГЕРБ. ГЕРБ към този момент не е огромна партия, по тази причина и мъчно ще може още веднъж да ръководи в скоро време. За тази цел ще ѝ е необходим мощен сътрудник, а патриотите, които са единствения сътрудник на хоризонта надалеч не са мощ сега.

- Засега няма индикации “Демократична България” да загуби от електората си, може ли обаче обединяването да надскочи резултата си от предишния месец?

- “Демократична България” на последните избори удари тавана на гласове за по този начин наречената градска десница. Оттук насетне на групировката ще е доста мъчно да продължи своя растеж. Ролята на обединяването от летните митинги насам е да съумява да постанова значими тематики в дневния ред на обществото. Съдебната промяна, за която Христо Иванов приказва от години, се трансформира в приоритет на всички играчи без ГЕРБ и Движение за права и свободи. Въпреки че съумява да убеди жителите кое е значимо, Демократична България не съумява да ги убеди да гласоподават за нея. Може би ще подобрят резултата си на идващите избори, само че едва ли с доста. Тази групировка ще има капацитет да пораства по-сериозно, когато потвърди, че е подготвена да носи отговорност за ръководството на страната.

- Какво съгласно Вас е бъдещето на обединението “Изправи се! Мутри вън!”?

- Въпреки че обединението е миш-маш от най-разни субекти не дребна част, от които съмнителни, наподобява “Изправи се!” ще се яви дружно и на идващите избори. Фурорът, който провокира комисията “Манолова” може би ще се материализира в по-висок резултат за групировката. Комисията в действителност съумя да напипа горещи тематики и да нанесе нови тежки удари по имиджа на ГЕРБ и Борисов. В този смисъл може би не цялата коалиция, само че Манолова и Дончева се постановиха като едни от ярките съперници на ГЕРБ.

- Очаквате ли така наречен “патриотични формации” да основат коалиция от няколко партии, която да влезе в Народното събрание и вероятно да бъде сътрудник на ГЕРБ или Българска социалистическа партия в едно вероятно бъдещо ръководство?

- Вътрешна македонска революционна организация към този момент заговориха за съдружен формат за идващите избори. Добрата вест там е, че Марешки и Сидеров наподобява ще изпаднат дефинитивно от евентуалните участници в една такава коалиция. Най-вероятно Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ ще влязат в идващия парламент, което единствено ще усложни в допълнение съставянето на коалиция, което се оказа невероятно и в този парламент. А може точно наличието на патриотите да отрезви партиите на митинга и те да одобряват подадената от Българска социалистическа партия ръка и да съумеят този път да сформират ръководство.

- Възможно ли е съгласно Вас след изборите на 11 юли да имаме повтаряне на последния един месец, а точно да няма вид за сформиране на кабинет?

- На този стадий наподобява, че малко неща ще бъдат по-различни. Така че идващото ръководство сигурно няма да се излъчи елементарно. Но ще би трябвало да се излъчи, тъй като даже един път картата с бързи предварителни избори да сработи, то не съм уверен че ще е потребно за партиите на митинга, в случай че още веднъж предпочетат да отидем на избори. В идващия парламент ще би трябвало да се организира разговорът, който не се организира в отиващия си в този момент парламент.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР