ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Живеем в скапана държава, където младите хора умират

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Смъртта на дете от необезопасен електрически кабел в шахта в София ми напомни едни думи, изпълнени с яд и болежка, които чух преди 20 години и които в никакъв случай няма да не помни: " живеем в скапана страна, където младежите умират ". Те бяха произнесени от приятеля на шестнадесетгодишната Елеонора Димитрова, откакто тя издъхна на 30.01.2001 година. Елеонора стана жертва на рикоширал патрон, изстрелян от почерпен служител на реда.

На пръв взор сред двата случая няма връзка - с изключение на, несъмнено, необяснимата простащина на злото, връхлетяло, както нормално, изведнъж. Животът на две деца на 16 години е пресечен грубо на централни булеварди в столицата: на " Иван Гешов " през 2021-а и на " Патриарх Евтимий " през 2001-а.

Дали обаче сходствата свършват дотук?

Зад хаоса в администрацията и правораздаването, с който очите ни като че ли стартират привикват, и загубата на човешки животи в тези случаи стои един общ знаменател - призраците на дерайлиралите институции.

Убиецът на Елеонора бе наказан на четири години затвор, от които излежа три и по-късно бе пуснат на независимост. В случая с умрялото преди дни момче, сякаш " по справедливи аргументи ", е по-трудно да се откри виновността. Институциите са улеснени в опитите си да бягат от отговорност като си трансферират топката. Тук видимо няма ръка, държаща димен пистолет; по тази причина и виновността към този момент се приписва на неодушевен предмет - на " кабела палач ", на " необезопасената шахта " и така нататък Фактите обаче сочат друго: кабелът е захранвал търговски обект, за чието унищожаване има кореспонденция още от 2018-а, също така е бил инсталиран по метод, който го е трансформирал в гибелен капан.

Престъпната немарливост не датира от през вчерашния ден

Могат да се създадат препратки и към други случаи, при които у нас незаконна немарливост при строителни и ремонтни работи води до загуба на човешки живот. През 2005-а да вземем за пример 34-годишен мъж почина, изумен от ток в шадравана на площад " Славейков " в София. Фонтанът бе благосъстоятелност на общинската компания пазари " Теменуга”. През 2013-а 11-годишно момченце умря от токов удар, прескачайки металната ограда на двора на учебно заведение в с. Копривлен. Само през последните години имаше няколко случая с хора, пропаднали в асансьорни шахти, заради механически неизправности на оборудванията. А през 2018-а съдът оправда и четиримата обвинени за гибелта на две дами, които на 19.09.2006 година бяха премазани в автомобила си от ул. " Алабин " в центъра на София откакто пететажна постройка се срути.

Стремежът за бърза облага се трансформира в сериен палач

Дали влизането на страната ни в Европейски Съюз през 2007 докара до повече правдивост? Дали беззаконието спря да бъде норма или в противен случай - деянията му още повече зачестиха? В България великодушните финансови потоци от Европа бяха посрещнати с екстаз от институционалните пирати. Институционият крах не бележи признаци на усъвършенстване през последните десетина години. Напротив, при държавните управления на ГЕРБ корупцията освен не бе лимитирана, а пусна по-дълбоки корени. Но ще бъде на ниска цена популизъм да припишем всички беди, сполетели страната ни, единствено на една съответна партия или ръководство.

Защото тук не става дума единствено за институции. Не е задоволително просто назидателно да размахаме пръст към " неприятните управници ". Институциите у нас вегетират, изпълнена с надменност, всепозволеност, тарикатлък на едро и дребно, блян за бърза облага непременно. Тази атмосфера се стеле над цялото общество. Да се строи и ремонтира небрежно, като законовите условия се заобикалят посредством стимулирането на съответните органи с дарове, остава необятно публикувана процедура в България.

Човешки животи стават жертва на ненаситността

През 2006-а познати от Франция, които бяха резервирали стая в чисто нов петзвезден хотел на брега в Созопол, бяха изумени от това, че първокласният апартамент върви в непредвиден " комплект " с куп архитектурни недостатъци, в това число липса на топла вода - породени от немарливостта на майсторите или от бързането на притежателите на хотела. За благополучие, тази лятна история се размина единствено с смешки и закачки. Но срутващите се хотели на брега на морето могат да се трансфорат в голяма покруса. Девалвирането на човешкия живот става за сметка на устрема към облекчаване на ненаситността. Докато това е господстващата полезността система, виновниците ще минават сред капките, а хората ще продължат да умират в шахтите-убийци, осеяли България като лунни кратери, построени от публичното безгрижие.

Автор: Петър Чолаков
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР