ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ген. Мечков пред ФАКТИ: Професионализмът трябва да ръководи, а не някакви калинки да заемат постове

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
На 29 януари Българската военнополицейска асоциация изпрати отворено писмо до президента на Република България, министър-председателя, министъра на защитата, ръководителя на Народното събрание, ръководителя и членовете на парламентарната Комисия по защита. „ Обръщаме се към Вас с зов за предпазване на държавността, опазване и развиване на към този момент построената конструкция на работа „ Военна полиция “ и недопускане на конюнктурни съображения да въздействат върху системата за отбрана на националната сигурност “, написа в писмото.

„ Преди седмица Българската военнополицейска асоциация остро възрази със своя декларация на декларираното от министъра на защитата желание на този пост (бел.: шеф на работа „ Военна полиция “) да се назначи върховен офицер от Българската войска.

Въпреки нея министърът на защитата внесе предложение до Министерския съвет (вече оповестено на Портала за публични консултации), с което се желае смяна на Правилника за използване на Закона за военната полиция в частта му за условията за назначение на шеф на службата. Предложението на министъра на защитата е изискуемият 10-годишен професионален опит да е насъбран в системата за отбрана на националната сигурност или въоръжените сили, а не както е в в този момент настоящия Правилник – единствено в службите за сигурност и/или в службите за публичен ред “, споделя се още в писмото на асоциацията.

От ФАКТИ се свързахме с ръководителя на управителния съвет на Българската военнополицейска асоциация бригаден военачалник от запаса Иван Мечков, с цел да приказваме за препоръчаните промени, какво се цели с тях и до какво биха могли да доведат. Припомняме, че военачалник Мечков е някогашен шеф на работа „ Военна полиция “.

„ В Правилника, който е признат от същия този министър на защитата, от същото това Правителство през 2017 година, пишеше, че шефът на работа „ Военна полиция “ може да бъде офицер от службите за сигурност или службите за публичен ред, каквато е „ Военна полиция “. С новата смяна, когато прибавят опит и във въоръжените сили, това значи, че всеки един полковник, военачалник от армията може да стане шеф на „ Военна полиция “. Това е нонсенс, тъй като всички офицери, които работят във „ Военна полиция “ са приключили в Симеоново, работата е характерна – работи се със специфични разследващи средства, работи се с класифицирана информация, работи се с престъпни следствия и така нататък Не може един човек, който не е квалифициран за тази активност, да оглави една такава работа “, разяснява военачалник Мечков.

„ Давам образец с „ Военно разузнаване “, когато назначиха Бакалов, давам образец с Национална разследваща работа, както се споделяше тогава, и Гяуров, който след това направиха военачалник. Тези неща се вършат не поради правилата, а поради някой избран човек “, сподели още той.

На въпроса по какъв начин би трябвало да бъдат правилата, той отговори: „ Принципите би трябвало да бъдат такива, че в дадена работа, в даден жанр войски, хората би трябвало да се движат по стълбицата. Все едно аз като военачалник, без здравно обучение, да ме назначат за началник на Военновъздушни сили или ВМА. Всеки военачалник би трябвало да си върви по стълбицата и в нещата, от които схваща “.

Относно това за какво се вършат тези промени в условията за шеф на „ Военна полиция, ген. Мечков сподели: „ Това се прави за избран човек или хора. Не ги зная. От 30 години проследявам нещата и доста хора се назначаваха на разнообразни длъжности без подобаваща подготовка, обучение, да не приказваме за опит. Давам образец с армията, тъй като в държавните управления – освен в настоящето, имаше стотици – не десетки, а стотици такива назначения. Просто професионализмът е нещото, което би трябвало да управлява. Това е правилото – професионализъм, а не някакви парашутисти, някакви калинки да заемат избрани постове, без да знаят защо става въпрос. Тогава системата се задъхва. Системата стартира да издиша “.

На въпроса дали системата въобще би могла да работи по този начин, той отговори: „ Системата ще работи, само че първо, ще има брожения в персоналния състав – главно в офицерския. Едно такова предопределение ще спре кариерното развиване на сред 15 и 20 индивида “. „ Това обезверява персоналния състав “, добави генералът.

„ Нямаме искания за човек, който да бъде назначен. Ние знаем, че има най-малко 4-5 подобаващи индивида – полковници, които вземат разнообразни длъжности във „ Военна полиция “ и всеки един от тях е подобаващ за тази работа, тъй като има професионалният опит. Спазен е и същият този Правилник, който желаят да трансформират. Освен това той ще познава спецификата на работата, познава персоналния състав и нещата ще се случат гладко. В момента се готви едно разтърсване на системата, което може да трае година-две-три “, сподели още той.

В края на диалога военачалник Мечков разяснява и упованията си от идните събития: „ Честно казано не зная какво ще се случи. Като познавам какво се случва в страната и по какъв начин за избрани хора се вършат какви ли не промени и взаимни отстъпки в закони и правилници, доста е евентуално нашите старания да останат напразни. Това ще бъде следващият удар в една работа, която работи добре, която от 2009 година се командва от експерти. Аз бях първият боен служител на реда, определен на тази служба. След това определени бяха военачалник Дяков и военачалник Сертов, които също бяха военни служители на реда. Всички ние си разбирахме от работата “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР