ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Адв. Албена Белянова пред ФАКТИ: Игнорирането на факти от Прокуратурата е показателно, че това е изпиране на Борисов

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
На 8 януари юрист Албена Белянова внесе сигнал в Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), с който изиска инспекция на премиера Бойко Борисов за корупция и спор на ползи.

Сигналът се отнася както до потреблението на обществен административен запас от страна на Борисов, по този начин и до записите с глас, наподобяващ този на министър-председателя и небезизвестната фотография на чекмедже с пачки и кюлчета. Съответно настояванията са точно за инспекция на тези проблеми.

„ Моля да бъде открито дали вследствие на заеманата висша обществена служба - министър-председател, господин Бойко Методиев Борисов злоупотребява с власт, нарушава или не извършва служебни отговорности, като употребява и с негово единодушие се употребява и от други, свързани с Политическа партия ГЕРБ лица, обществен запас, и по този метод извлича неследваща се полза за самия него, в качеството му на ръководител на Политическа партия ГЕРБ, и за Политическа партия ГЕРБ “, написа юрист Белянова в своя сигнал.

„ Моля да бъде открито налице ли е във връзка с заемащия висша обществена служба – министър-председател, господин Бойко Методиев Борисов корупция и/ или спор на ползи от: компрометирането на негови политически опоненти; „ вкарването “ на държавни институции за „ размазване на физиономии “ на тези, които не се преценяват с господин Борисов; знанието за идно покачване на обвинявания, с цел да бъде „ унищожен “ някой, а друг/и да “изгори “; компрометирането на институцията ръководител на Народното събрание, като заемащата понастоящем тази позиция – госпожа Цвета Караянчева, бива наречена „ елементарна кърджалийска путка “, съществуването в спалнята на господин Борисов на банкноти и златни кюлчета и други съдържащи се в записите (аудио и видео) и фотосите данни за противоправно държание, неприемливо и несъвместимо с изпълняваната служба “, написа още тя.

От ФАКТИ се свързахме с юрист Албена Белянова, с цел да приказваме по отношение на подадения от нея сигнал до КПКОНПИ, по отношение на упованията ѝ какво би могло да последва след него. Разговорът ни четете в идващите редове:

- Преди да приказваме за самия сигнал, юрист Белянова, какво очаквате да се случи след него в подтекста на това, че ръководител на КПКОНПИ е някогашният основен прокурор Сотир Цацаров?

- Да, който си избра сегашния (бел: сегашния основен прокурор). Очаквам да бъде формирана инспекция – по този начин, както написа в закона. Тази инспекция би трябвало да бъде осъществена в границите на два месеца или най-вече три. По закон те имат двумесечен период за инспекция, като могат да удължат с още 30 дни, когато е от фактическа и правна трудност. Предстои обаче да разберем. Към днешния ден даже не са ми върнали регистрационен номер на сигнала, макар че категорично съм го изискала.

- Разбрахме какво би трябвало да се случи, само че какво очаквате да се случи с този сигнал?

- В пълномощията на КПКОНПИ е да извърши инспекция и в случай че откри данни за осъществено закононарушение, да изпрати отчета от инспекцията към Прокуратурата, която към този момент знаем, че отхвърли да образува досъдебно произвеждане. Трябва обаче да се посочи, че отводът се касае за първия изминал запис с гласа на министър-председателя.

- А Вие в сигнала говорите както за този запис, по този начин и за идващите записи и фотографията с чекмеджето.

- Да, тъкмо по този начин. Това в сигнала, което е настрана от изтеклите записи и фотоси, е използването на обществен административен запас от страна на министър-председателя, членове на ГЕРБ и надлежно от членове на Министерския съвет.

- Става дума за потреблението на хеликоптер и автомобил на НСО, нали по този начин?

- На това, само че и на човешки запас. Защото на министрите и заместник-министрите българските данъкоплатци им плащаме да извършват пълномощията си, съгласно това, което е посочено в съответния закон, а не да съпровождат министър-председателя на пиар акции, които са предизборни. За мен несъмнено се касае за това, а и освен това – несъмнено след случая на падналата канара на пътя за Рилския манастир, към този момент можем да приказваме, че едни такива акции от негова страна могат да доведат в това число до застрашаване на живота и здравето на хората. Той в последна сметка през декември откри веднъж, който се оказа, че няма „ Акт 15 “. Ние, българските жители, приехме това негово изказване, че пътят е съвременен, че по него е безвредно да се пътува и две седмици по-късно се оказа, че има проблеми.

- Каква беше повода да се заемете с подаването на този сигнал – отводът на Прокуратурата да проверява първия запис ли?

- Да, тъкмо по този начин. Това, което направи Прокуратурата или не направи, за мен е подигравка с интелекта ни. Очевидно методът е да не се намерят данни. Те са работили за това да не се открият данни. Те не разгласиха и прокурорското разпореждане в целокупност. Не оповестиха в това число кой е прокурорът.

При изискване, че и от страна на Елена Йончева, и от страна на „ Биволъ “ и на „ Е-вестник “ бяха предоставени експертизи, които потвърдиха, че гласът от първия запис е гласът на министър-председателя, а фотосите не са манипулирани, безспорното игнориране на тези обстоятелства от страна на Прокуратурата е за мен е показателно, че това е изпиране – по този начин, както беше изпран Владислав Горанов, единствено че от страна на КПКОНПИ.

Това не е обективно осъществена инспекция. Аз неслучайно в края на сигнала до КПКОНПИ съм показала най-малко част от нещата, които биха могли да създадат, с цел да може да кажат, че въпреки всичко са направили инспекция - хората, които да бъдат разпитани, надлежно доказателства, източници на доказателства, които биха могли да бъдат събрани.

- Очаквате ли специфични реакции във връзка с фотографията?

Много хора споделят, че няма смисъл, тъй като за тях е явен резултатът от инспекцията. За мен първото нещо, което е значимо е ние да покажем, че няма да ни обезверят, без значение какво вършат. Ще търсим и ще отстояваме правата си, ще пожелаваме от тях да си правят работата, такава за каквато им плащаме. Защото това, което направи Прокуратурата, е отвод от правосъдие, а ние на Прокуратурата плащаме, с цел да правораздава.

Другото, което считам, че има значение и аз неслучайно направих е да подам сигнала в деня, в който в Европейския парламент беше чуването на Мониторинговата група към Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи. На 17 декември трябваше да бъде извършено съвещание на групата, само че заради неосигуряване на преводач беше отсрочено за предишния петък. Постановлението на прокурора е от 18 декември – от идващия ден. Това, че на срещата в петък в Европейския парламент участваха двама от заместник-главните прокурори, на мен говореше, че най-вероятно те ще отчетат свършеното или по-точно несвършеното от Прокуратурата във връзка с записите и фотосите.

Това е в кръга въпроси, които от страна на Европейския парламент се задават към България в границите на тези срещи. Аз съм изпратила сигнала и към госпожа Елена Йончева, която е член на тази Мониторингова група. Сигналът ще бъде прегледан и там и е допустимо да послужи за спомагателни въпроси, а въпросът да бъде проследен и от самия Европейски парламент.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР