ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Как САЩ могат да избегнат конфликт на великите сили в Черно море

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Много американци имат вяра, че цялата територия на Източна Европа, ситуирана до Русия, е доста надалеч и е сложна за схващане. В тази част на света има редица страни, огромни и дребни, които нормално не са измежду най-обсъжданите в американските вести и които американските туристи рядко посещават. За да се осмисли огромна част от този далечен район, би било рационално да разгледаме този район, като се фокусираме върху Черно море, и да преглеждаме този воден обект като основна забележителност за главната част на района. Това освен оказва помощ да се обясни какво възнамерява Русия по отношение на близката ѝ чужбина, само че също по този начин хвърля светлина върху дейностите на Китай и какъв отговор се изисква от Съединени американски щати, написа американското списание The National Interest, представено от Агенция " Фокус ".

Черноморският район се преглежда най-добре като територия, която съдържа три огромни и значими замъци - Украйна на север, Турция на юг и Русия на североизток. Освен това от двете страни на района има три страни - Румъния, България и Молдова вляво или на Запад, както и Грузия, Армения и Азербайджан на изток. Турция, Румъния и България са съдружници в НАТО; Америка и останалите 26 държави-членки на НАТО (общо 30) са длъжни да ги пазят според Договора за взаимна защита. И макар че Украйна не е член на НАТО, Съединени американски щати дадоха обещание още през 1994 година (заедно с Русия) да оказват помощ да я защитят и да подсигуряват нейната сигурност - и по тази причина съветската експанзия против Украйна от 2014 година поражда опасения.

Това не значи, че Америка би трябвало да се приготви за война против Китай или Русия в Черноморския район. Черно море е надалеч от крайбрежията на Китай; главните военни проблеми, свързани с Китай, са в западната част на Тихия океан. Освен това, както сподели ръководителят на Обединения комитет на шеф щабовете, военачалник Марк Мили, в тирада на 2 декември в Института „ Брукингс “, „ Съединени американски щати са в положение на огромна конкуренция, а не в положение на спор. И ние би трябвало да се стремим да поддържаме съществуващото състояние, като в същото време сполучливо се конкурираме с Русия и Китай по въпросите на въздействието. “

Всъщност, както и в доста други елементи на света, Китай не съставлява директна военна опасност, а по-скоро оспорва ползите на Съединени американски щати в региона на стопанската система, технологиите и шпионажа. По-конкретно би трябвало да се означи следното:

- Чрез своята самодейност „ Пояс и път “ Китай предлага заеми на доста страни. Това включва и района на Черно море. Но клиентите на Китай би трябвало да бъдат деликатни: той дава пари при избрани условия. Съединени американски щати би трябвало да оказват помощ на страните от района да схванат това и би трябвало да го създадат по този начин, че те да могат да одобряват заеми, знаейки какво ги задължават да вършат.

- Китайският програмен продукт и хардуер са усъвършенствани за деликатно наблюдаване и надзор на популацията, т.е. когато жителите на Черноморския район ще купуват китайските технологии, даже от частни компании, в области като 5G, те ще бъдат следени. Това е залегнало в китайския „ закон за интеграцията “ на гражданската, комерсиалната и военната промишленост с присъединяване на специфичните служби. Пекин даже не се преструва, че не е по този начин.

- Китай интензивно се пробва да изкупува дялове в бизнеса в промишлености с големи последствия за сигурността. Поразителен образец е индустриалното дружество „ Моторсич “ в Украйна, което създава висококачествени мотори за хеликоптери и самолети. Като се има поради, че украинската стопанска система претърпява сложни времена, такива активи могат да станат релативно лесна плячка за сякаш другарски, само че и подъл задграничен вложител.

- Като цяло в бъдеще за „ китайската “ инфраструктура ще би трябвало да се заплаща с контролни дялове от предприятия.

- Като цяло неизпълнението на отговорностите по китайски заеми води до основаване на китайска благосъстоятелност върху активите и неизпълнението на отговорностите по заеми е изцяло допустимо, когато огромни планове се постановат на нищо неподозиращите страни със слаба стопанска система и липса на бистрота в техните капиталови решения.

За благополучие Америка може да направи доста, с цел да предложи разнообразни типове помощ, които към този момент демонстрират обещаващи резултати в други райони на света. Например Малайзия и Пакистан осъзнаха, че могат да се откажат от огромни китайски планове, които няма да им оказват помощ доста при основаването на работни места (тъй като Китай притегля най-вече своите служащи за осъществяване на планове по самодейността „ Пояс и път “), само че ще основат нуждата от заплащане на огромни задължения.
Централизирана база данни, която ще наблюдава сходни китайски дейности и ще оказва помощ на страните да пресмятат плюсовете и минусите за всяка препоръчана инвестиция преди сключване на контракти, може да окаже забележителна помощ в битката с тази процедура на Китай.

Накратко, Съединени американски щати би трябвало да вземат участие. Те би трябвало да бъдат една от водещите страни в този район. Европейски Съюз и НАТО са значими като структури, които допълват американската дипломация. Новата администрация на Байдън би трябвало да признае Черно море като значим район, в който главният акцент би трябвало да бъде върху дипломацията и икономическото взаимоотношение.

Положителното е, че бъдещето на Черноморския район не би трябвало да бъде обвързвано с война. Военната поддръжка е значима, само че тя е единствено един от инструментите ни за ангажиране в този жизненоважен район. За да избегне отрицателното развиване, Америка би трябвало да работи дейно, да бъде търпелива и да не стопира да работи... в случай че желае да го направи и вземе решение, ще реализира триумфи. Време е да вземе решение.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: " Фокус "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР