ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Милена Пехливанова пред ФАКТИ - варненци искат да знаят строи ли Марешки в Морската градина

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В неделя в Морската градина във Варна се организира митинг под наслов “Не на багерите в парка! Не на градежите в Морската!”. Протестът беше проведен от Фейсбук групата „ Варна може да отбрани Морската си градина /Обновена/ “, като, съгласно описанието на групата, първичното място за онлайн връзка било хакнато и изтрито „ в дребните часове на 07 октомври 2015 “. „ Варна може да отбрани Морската си градина " беше най-голямата група за отбрана на градския парк, група с над 35000 членове и главно ядро при митингите 2012г. против Общ устройствен план и застрояването на градината “, написа още там.

„ В унаследен парцел на именития варненски проектант Дабко Дабков в Морската градина се строи! Интересното е, че сегашният притежател на парцела е скандалният варненски предприемач и политик Веселин Марешки “ – споделят уредниците на митинга в неделя. Протестиращите хора се събраха към Делфинариума във Варна и минаха пешком към мястото на ремонтните действия. Сред протестиращите имаше хора от разнообразни възрасти, хора с деца, кучета, колела, със стикери „ Аз не закупувам от Марешки “ върху тениските си. Сред протестиращите беше и българската тенисистка Мануела Малеева.
Снимка: Личен списък  Милена Пехливанова пред ФАКТИ - варненци желаят да знаят строи ли Марешки в Морската градина

От ФАКТИ се свързахме с Милена Пехливанова – един от админите на групата „ Варна може да отбрани Морската си градина /Обновена/ “. За аргументите за недоволството и за настояванията на протестиращите, четете в идващите редове:

- Г-жо Пехливанова, каква беше повода за митинга в Морската градина на Варна тази неделя?

- Протестът се провежда доста непринудено и бързо, когато в петък излезе една медийна обява в „ Дневник “ от журналиста Спас Спасов. Той сигнализира обществеността за това, което се случва там. Районът не е чак толкоз посещаван. В Морската градина е, само че там са направени доста старания да се прикрие всичко, което се случва, на всички места е опасано с платнища, които скриват. Гражданите не са мечтани, а всичко е скрито за до последно да не се разбере какво се случва.

Спас Спасов написа, че работата стартира рано заран – преди 07:00, очевидно с цел да няма придвижване, тази тежка техника да влиза доста рано. Не мога да си обясня по какъв начин до момента не сме го разкрили, макар че имаше индикация още по-рано, през август месец, само че тази информация, която той изкара взриви хората безусловно и всички се възмутиха. Организирахме се напълно да отидем там на място и да забележим сами, да изкажем мнение.

- Какво видяхте на мястото?

- Това, което се вижда през огромните огради е, че се ремонтира съществуваща постройка, която, съгласно обявата, е на два етажа, към 90 квадрата. Появяват се и други здания в профил – най-малко две се виждат. Те са нови, по-ниски, на по-голяма повърхност. Вижда се дълго помещение, което не знаем какво е, нямаме визия, само че това, което се знае е, че в общината е постъпило единствено съобщение за ремонт на съществуваща постройка. Всякакви други градежи и строителни действия, в това число създаване на някакъв тип път, алея са безусловно неразрешени в парка.

През оградата се вижда, че вътре е построен път. Нещо като алея с камъни, с трошляк, което отново е в някакъв развой на развиване, само че не знаем какво ще се случи. А това би трябвало да е неразрешено.
Снимка: Личен списък  Милена Пехливанова пред ФАКТИ - варненци желаят да знаят строи ли Марешки в Морската градина

- Според Вас, от това, което се вижда, без ангажимента, че това сигурно е по този начин - какво се случва там?

- Мисля, че се ремонтира съществуваща постройка и се вършат други пространства за по-голямо улеснение на притежателя, който, по документи и съгласно информацията, е компания, обвързвана със заместник-председателя на Народното събрание Веселин Марешки и с неговата майка. Те си строят, вършат каквото са решили, уголемяват си, в това число има и отсечени дървета, което е към този момент доста съществено. Като част от парка, там е безусловно неразрешено без особено позволение или специфична резолюция от кмета отрязване.
Снимка: Личен списък  Милена Пехливанова пред ФАКТИ - варненци желаят да знаят строи ли Марешки в Морската градина

- Какви бяха настояванията на митинга в неделя?

- Исканията са за информация. Хората желаят общината, кмета, основния проектант или който би трябвало да каже какво тъкмо се случва и дали е законно. Нашите съмнения са, че то не е законно, че част от това, което се случва надвишава законовите разпореждания и това е казусът. Ние сме съгласни такова нещо да се случва в нашата Морска градина и желаеме да знаем какво тъкмо е то.

- Проверявайки, натъкнахте ли се на точна информация какво се случва там?

- Не, нямаме информация. Никой не споделя, служащите са питани от журналиста, те не дават информация, естествено.

- Планирате ли последващи дейности?

- Следващи митинги евентуално ще има, само че в този момент общинска съветничка от „ Демократична България “ в Общинския съвет на Варна – Стела Николова, е пуснала питане до заместник-кмета Тодор Иванов, който дава отговор за противозаконното строителство на територията на общината и би трябвало да ревизира и да даде тази информация. На първо време ще изчакаме да забележим какво ще ни кажат управляващите и общината и по-късно ще планираме последващи дейности. Мислим да продължим да показваме своето противоречие, желаеме да си запазим парка, да остане това благосъстояние за града ни.
Снимка: Личен списък  Милена Пехливанова пред ФАКТИ - варненци желаят да знаят строи ли Марешки в Морската градина

- Самата къща е била на проектант на града, нали по този начин?

- Да, тя е унаследен парцел на проектант Дабко Дабков, който е доста прочут варненски проектант. Той е проектирал доста красиви и емблематични здания, цели архитектурни групи от къщи на основни варненски улици. Доколкото разбираме от информация оттук-оттам, Марешки е закупил половината парцел, който е към 2 декара. Целият е към 4. Ние не сме такива експерти да ровим из кадастрални карти и да се чудим какво става, просто желаеме да се съблюдава законът и да ни дадат информация. Искаме да знаем какво се случва и в същото време показваме противоречие с подобен вид действия в нашия парк.

- Колко души се събрахте в неделя?

- Бяхме към и даже над стотина души. Събрахме се при Делфинариума и направихме шествие до там. Самият имот е малко настрана, само че той не е единствен. Има още доста такива в този регион. Включително сега има още един затворен целият със зелени платнища и вътре отново нещо се работи. И там няма информация, никой не споделя, не предизвестява, просто хората стартират да вършат някакви неща, а ние се чудим и недоволстваме.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР