Факт е, че през последните години няма историческо събитие или

...
Факт е, че през последните години няма историческо събитие или
Коментари Харесай

Платени русофоби фалшифицират историята ни

Факт е, че през последните години няма историческо събитие или значима дата, свързани с Русия, да не се употребяват от дребна групичка платени русофоби за обругаване и жестоко очерняне на всичко съветско.

Особено злъчни и гневни са русофобите в изявления, „ отдадени “ на Трети март. И тазгодишната 140-годишнина от Освобождението ни от турско иго не остана по-различна с медийните им „ изяви ”. Безцеремонно пренебрегвайки историческите действителности, очевидните обстоятелства и безспорни документи и свидетелства, те най-произволно преиначават или фалшифицират събитията, свързани с този популярен за българския народ ден. С изключително озлобление се подменя историческата истина за аргументите, задачите, хода на военните дейности и резултатите от Руско-турската война от 1877/1878 година. Отричайки освободителния темперамент за българския народ, те я показват като поредна завоевателна война на Русия, преследваща завладяването на Цариград и проливите. А има и по-ентусиазирани русофоби, явно с извънредно лимитирани знания и несъвършен разсъдък, съгласно които съветските искания били за включване на българските земи в рамките на Руската империя.

В случая русофобите нямат нито един факт или документ, който да поддържа техните изказвания. Впрочем, множеството от тях не са историци и може би не са чували за договореностите на великите сили (Англия, Германия, Австро-Унгария), които давайки единодушие Русия да разгласи война на Турция, строго регламентират границата, до която може да стигне съветската войска. А след експлоадирането на войната Лондон, Берлин и Виена с внимание наблюдават хода на военните дейности. Когато съветската войска напредва към Цариград, те предизвестяват Русия да съблюдава договореностите. А Англия изпраща своя флот в турски води.

Високопрофесионалната съветска дипломация регистрира интернационалните действителности и прецизно се преценява с мнението на огромните европейски страни, за които Цариград и проливите не са руско-турски, а общоевропейски въпрос. Посегателството върху турската столица и Босфора ще предизвика остра, в това число и силова реакция на Европа, която не би позволила подобен акт, който би трансформирал равновесието на силите на континента и би предизвикал нова Кримска война.

Още по-абсурдно звучат упреците на фалшификаторите към Русия поради Берлинския конгрес, на който бе раздробен българският народ, както и намесата на Русия в ориста на българите, които били в положение сами да се освободят от турско иго и да обособят българската страна в действителните етнически граници. Русия попречила на тази опция. Очевидно, тези, които заплащат на фалшификаторите на българската история в този сериозен миг от предишното на българите, са наследници на тези, които в действителност предизвикаха Берлинския конгрес, и заложиха мини на всички последвали войни и кръвопролития на балканските нации. Не Русия, а Англия, Германия и Австро-Унгария брутално посегнаха върху единството на българския народ. И не те, които не смятаха да пожертват и един боец за свободата на българите, а съветският народ заплати голямата цена – десетки хиляди убити и ранени и осакатени за българската независимост.
А изказванието за независимо освобождение е близо до сюжетите от фантастичните филми. През цялото си битие Османската империя е поддържала от 200 до 400-хилядна войска, от която 70-80 хиляден първокласен еничарски корпус. Най-големите български въстания, избухнали през годините на робството, са от 10-12 до 20 хиляди души. Затова и всички те приключват с тежки провали. Многобройните исторически документи свидетелстват, че опцията за независимо освобождение е била минимална, и даже сведена до нула.

Впрочем, дано напомним, че Русия стартира войната с 270 000 войска, от които 170 хиляди работят на Балканите, т.е. на българска територия, а 100 хиляди в Кавказ. Затягането на военните дейности и упоритата опозиция на турците принуждава съветското командване да включи още 100-хилядна войска. Заедно с 35 хилядите румънци против Османската империя е изправена над 400-хилядна постоянна подготвена и с положително военно командване войска.

Научната обективност и почтеност постанова да напомним, че тази война нито е мечтана, нито е предизвикана от Русия. Причината, провокирала експлоадирането й, е гневна реакция на европейската общност против жестокото потушаване на Априлското въстание и осъществените неистови зверства от турските въоръжени сили върху българското население. Силно въздействие върху колебаещия се да разгласи война на Турция съветски император Александър II оказва съветската общност. Тя е безапелационна, че дълг на Русия е да отбрани един приятелски православен народ.

Наред с грубите, само че наивни и глуповати фалшификации, платените русофоби фантазират и други най-невероятни изказвания. Един от най-яростните русофоби „ убеждава “ от екрана на една телевизия, че с войната от 1877/1878 година Русия е целяла не освобождението на България, а да завладее петрола на Азербайджан. Тази неуместна, само че и смехотворна теза, свидетелства както за морала, по този начин и за историческата неначетеност на създателя. Ако бе погледнал най-малко една енциклопедия, щеше да прочете, че Северен Азербайджан е включен в Руската империя още през 1813 година, а Баку – 1806 година Освен това през 70-те години на XIX век моторите – бензинов и дизелов, не са открити и никой не се интересувал от петрола. Този факт, обаче, е без значение за фалшификатора. Той разчита на неосведомеността на част от феновете, които одобряват лъжата за истина.

Разбира се, съветската външна политика не е безгрешна и не е водена единствено от хуманни съображения. Тя е предизвикана или е предизвикала войни, които са имали освободителен или поробителски темперамент. За нас войната 1877-1878 година има освободителен темперамент, за други нации съветската империя е поробител. Според авторитетни български и интернационалните наблюдаващи, анализатори и историци, войната от 1877-1878 година се случва в един сериозен за българите миг. Крайно нападателният шовинизъм на дребните прилежащи страни – Гърция, Румъния и Сърбия, вземат застрашителни мащаби. Ясно обрисувани са претенциите за цялостно завземане на българските земи и денационализиране на българския народ. След като нито една от тях няма капацитета сама да ги завладее, през 60-те години на XIX век, те, вследствие на доста договаряния, се договарят да ги разделят. Този опит изключва всевъзможни благоприятни условия за поява на самостоятелна българска страна. Паралелно с тази безапелационна договореност, трите страни, въпреки и небогати, хвърлят съществени средства за агитация на великонационалистическите си аспирации измежду българския народ. Срещу тези груби антибългарски прояви и дейности реагират остро идеолозите и ръководителите на българското национално-освободително придвижване. В поредност от публикации, писма, заявления Георги Сава Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев яростно осъждат пропагандата на Атина, Букурещ и Белград, налагаща гръцко, румънско и сръбско национално схващане измежду българското население.

Особено блестящо нападателният темперамент на национализма на прилежащите страни се демонстрира, и то със страшна мощ, след разпокъсването на България на Берлинския конгрес и след двете национални произшествия (1913 и 1918 г.). Българите – над 2,5 милиона попаднали в рамките на Гърция, Румъния и Сърбия, са подложени на такава брутална денационализация, която е без аналог в европейската история. Над 100 хиляди заплащат с живота си отстояването на българската си национална принадлежност. Стотици хиляди емигрират. А останалите българи за невиждано къс период от 2-3 десетилетия стават „ сърби “, „ румънци “ и „ гърци “. Най-непокорната част от тях са „ покръстени “ в „ македонци “.

Трагичната орис, сполетяла българското население, откъснато от България, е едно несъмнено изрично удостоверение за действителната, а не хипотетична заплаха от изгубване, надвиснала над българския народ при попадането му в рамките на трите балкански държавици. В края на XIX век и началото на XX се заражда още един войнстващ шовинизъм – турският, съгласно който всички етноси в Османската империя са неразделна част от турската нация.

Очевидно, със саможертвата на героите от Априлското въстание бе предизвикана Руско-турската война от 1877-1878 година Тя избухва в сериозен за българите миг. Поради това неоспорим е освен нейният освободителен темперамент, само че и нейната избавителна роля.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР