Фаил Алсинов, последният активист от значима величина, който беше още

...
Фаил Алсинов, последният активист от значима величина, който беше още
Коментари Харесай

Руската Република Башкортостан: Четири години затвор заради две думи

Фаил Алсинов, последният деятел от значима големина, който беше още на независимост в Башкортостан, получи на 17 януари присъда от 4 години затвор в наказателна колония поради подбудителство на ненавист и това предизвика всеобщи митинги в съветската република, ситуирана на границата сред Европа и Азия, два месеца преди президентските избори в Руската федерация.

Формално 37-годишният Алсинов беше наказан за това, че произнесъл обществено думите „ кара халик “ (на башкирски безусловно черни хора, само че в метафоричен смисъл - небогати хора, черноработници). Активистът е използвал израза „ кара халик “ на заседание през април 2023 година по време на акция против проектите за рандеман на злато в село Ишмурзино в област Баймак. Априлският митинг се провежда  на фона на обвинявания, че държавното управление на Башкортостан е влезнало в сговор със златодобивни компании, а деятели предизвестяват също и за вредите против околната среда, обобщи хронологията на събитията в обширен материал Радио „ Дойче веле “. 

В Ишмурзино Алсинов декларира, че откакто работата на минния обект завърши, гастарбайтерите ще си заминат, само че проблемите в Башкортостан ще останат. „ Арменците ще се върнат в родината си, кара халик – също, руснаците – в своя Рязан, а татарите – в Казан. Башкирите обаче няма да отидат на никое място, тъй като за нас няма различен дом – нашият дом е тук “ цитира го Дъждовни води. 

Така се стига и до произнесената предходната седмица присъда - четири години за две думи.

Още на 16 януари управляващите в Башкортостан задържат няколко изявени деятели – ден преди прочитането на присъдата  против Алсинов от съда в дребния град Баймак (с към 17 000 души население), заяви татаро-башкирската редакция на Радио „ Свободна Европа “. Причината е, че на 15 януари към хиляди поддръжници на Алсинов демонстрираха пред съда в Баймак с искане за оневиняването му.

След това, на 17 януари към 6000 стачкуващи бяха силово разпръснати от полицията в Баймак, до момента в който стачкуваха против суровата присъда на Алсинов. Както оповестява в репортаж  уеб сайтът на РСЕ Idel. Realities, събралите се предходната сряда в Баймак са взели участие в една от най-големите демонстрации в Руската федерация откогато Москва стартира своето продължаващо настъпление в Украйна през февруари 2022 година

Алсинов, който е неотразим оратор, приказва на башкирски и е някогашен водач на неразрешеното през 2020 година придвижване „ Башкорт “, сподели на последователите си, че „ не е очаквал толкоз сурова присъда “. Той акцентира, че самото държавно обвиняване е поискало да бъде наказан на 4 години в затворническо общежитие при много по-лек режим, който би му разрешавал и да работи до момента в който изтърпява наказването.

„ Не съм отговорен. Винаги съм се борил за правдивост, за моя народ, за моята република, по тази причина ще се забележим отново… Ще апелирам. Не разбирам политиката на (ръководителя на Башкортстан Радий) Хабиров. Хората пристигнаха да ме поддържат и не зная какво ще се случи. Не искахме това ", сподели Алсинов, представен от Idel. Realities.

Според юриста на Алсинов Илнур Сюндуков правосъдното решение „ няма нищо общо нито със закона, нито с морала “. 

Обявяването на присъдата на Алсинов провокира конфликти сред силите за сигурност и гневни последователи на деятеля, а служителите на реда в цялостно снаряжение използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, с цел да разпилян множеството от региона към правосъдната постройка, свидетелства Idel. Realities.

Според „ Телеграм “ канала SOTA на помощ на служителите на реда са пристигнали и национални гвардейци. А „ Телеграм “ каналът „ Вьорстка “ съобщи, че десетки протестиращи са били арестувани.

Успоредно с това няколко канала в „ Телеграм “, отразяващи делото против Алсинов и митингите – RusNews, Kustau Bairam, Tot Sami Bashkort, Ruslan Gabasov, на 17 януари са били недостъпни. Предния ден „ Телеграм “ блокира няколко опозиционни канала в Башкортостан, само че деятели сътвориха нови на тяхно място, заяви РСЕ. В Баймак интернет връзката също е била нарушена в деня на присъдата против Алсинов.

В явен опит да осуети готвения митинг, ден по-рано полицията е задържала няколко известни деятели на територията на цялата република.

Показателно е, отбелязва в кореспонденцията си РСЕ, че следствието против Алсинов е инициирано от водача на Башкортостан Радий Хабиров, който упреква деятеля в „ подбудителство на етническа омраза “, „ апел за антиправителствени манифестации и екстремистка активност “ и „ дискредитиране на съветските въоръжени сили “. В последна сметка на Алсинов е повдигнато единствено обвиняване в „ подбудителство на ненавист “. 

През май 2020 година Върховният съд на Башкортостан не разрешава организацията „ Башкорт “, която години наред се застъпва за равни права на етническите башкири , (населението на Башкортостан е малко над 4 милиона, а башкирите са 40%). „ Башкорт “ е неразрешена след няколко всеобщи акции и други прояви против политиката, водена както на локално, по този начин и на федерално ниво. Сред тях е и наказание на решението на Москва да забрани наложителното проучване на локалния език в региони, където доминират етнически групи, за които съветският не е майчин език (в Башкортостан живеят също руснаци, татари, чуваши, марийци, украинци), отбелязва РСЕ. 

На 19 януари се организира третият подред митинг, който този път се придвижи в столицата Уфа. Около 1500 души се събраха в града рано сутринта, съобщи Би Би Си, базирайки се на локални известия.

Акцията се организира без значение от предизвестията на управляващите за крути ограничения против участниците. Ден по-рано Хабиров заплаши, че ще разкрие същинската същина на стачкуващите, които съгласно него подбуждали екстремизъм и били ръководени от чужбина.

На видеоклипове, споделени в обществените мрежи, се вижда по какъв начин униформени водят млада жена, поставила на гърба си надпис „ Кара халик “, и мъж, който се е загърнал със синьо-бяло-зеленото башкирско знаме, съобщи кореспондентът на РСЕ Робърт Коулсън. Тай показва, че демонстрацията в Уфа е продължение и разширение на митингите, почнали на 15 януари в Баймак – на повече от 400 километра на югоизток, след присъдата на борещия се за правата, езика и културата на башкирите Фаил Асилов.

Световни медии акцентират и това, че митингите в Башкортостан се организираха макар температури от -20 градуса, както и обстоятелството, че единствената експанзия, която участниците са показали, е била, че са замеряли служителите на реда със снежни топки.

Както оповестява Би Би Си, Алсинов беше наказан за засегнатост на служащи мигранти, само че в действителност съгласно съидейниците му става дума за позабавило се възмездие за неговата активност на деятел против рандеман на натриев карбонат на терен, считан от локални хора за свещено място. В деня преди да бъде наказан на първа инстанция, Алсинов беше добавен в листата на съветското държавно управление на „ екстремисти и терористи “, обръща внимание РСЕ.

Медията напомня, че едно от първите неща, с които Радий Хабиров се заема откакто през 2018 година съветският президент Владимир Путин го назначава за началник на района, е да даде на Башкирската содова компания – един от най-големите химически комплекси в страната, позволение за рандеман на материал на хълма Куштау (на башкирски двуглава планина). Куштау е част от група от 3 хълма (шихани), почитани от башкирите и свързани с локалния фолклор и вярвания. Първоначално шиханите били четири, само че един към този момент е опустошен в следствие от минна активност през руския интервал.

Башкирски националистически организации, измежду които „ Кук-Буре “ и „ Башкорт “, в които Алсинов е имал основна роля, са организирали всеобщи митинги в отбрана на Куштау, достигнали кулминационна точка през август 2020 година

Руслан Габасов – някогашен деятел, работил с Алсинов и напуснал Русия през 2021 година, споделя по какъв начин на 16 август 2020 година към 10 000 мъже от цялостен Башкортостан са се събрали на хълма и с голи ръце са почнали да отстраняват огражденията, да изблъскват служителите на реда и да окупират шихана. „ Накрая трябваше да се намеси и Москва “, споделя Габасов за РСЕ. Хабиров получава разпореждане да отиде на място и да се разбере с протестиращите. „ Накрая победихме и Куштау, както и останалите шихани, беше регистриран като предпазен естествен обект “, обобщава Габасов. 

Хабиров обаче подхваща кавга с башкирски организации и деятели. Тогава е неразрешена „ Башкорт “, която е имала клонове в целия район и се борела против голям брой проблеми от всекидневието на хората – като неприятното положение на пътищата и продажбата на незаконен алкохол. 

През август 2020 година деятелят Айрат Дилмухамедов е наказан на 9 години затвор за „ обществени апели за нарушение на териториалната целокупност на Русия “ - обвиняване, произлизащо от негово изказване две години по-рано за основаване на „ същинска “ федерация в Русия с по-голяма автономност за районите.

Габасов е на мнение, представен от РСЕ, че непопулярният Хабиров, „ умишлено преследва башкирските националисти и по този метод се пробва да разчисти политическия терен в Башкортостан, с цел да остане единствено той (на него) “. Алсинов, като единствен неоспорим башкирски водач, останал на независимост, „ несъмнено, беше неуместен за управляващите, изключително за Хабиров “, регистрира някогашният деятел Габасов пред РСЕ.

Франс прес напомня, че на Алсинов предходната година към този момент е било наложено административно наказване за рецензии против акцията за военна готовност, извършена от съветската войска. Алсинов назовава активизирането на свои сънародници „ геноцид на башкирския народ “ и декларира, че настъплението на Москва в прилежаща Украйна „ не е нашата война “, съгласно медии.

Агенция Франс Прес акцентира също, че на митингите против присъдата на Алсинов, както се вижда от видеа в обществените медии, участниците са желали също президентът Путин да уволни Хабиров и са скандирали „ Позор! “.

Любопитно е, че съгласно ръководителя на публичния съвет към Министерство на вътрешните работи в Башкортостан Рафаил Диваев, всеобщите вълнения са опасност за националната сигурност и по тази причина „ ви поучавам да се опомните и да не си унищожавате живота “, цитира го Агенция Франс Прес. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче, счита, че „ несъгласуваните акции “ в Башкортостан „ не би трябвало да бъдат наричани всеобщи, те са „ обособени прояви “, а с „ въпроса се занимават локалните управляващи и правоохранителните органи “, съобщи ТАСС.

РСЕ разяснява, че делото против Алсинов е провокирало верижна реакция на събития, разкрили по-дълбоки пластове на неодобрение в съветската мощно централизирана властническа система. Анализатори даже съпоставят случилото се в Башкортостан с митингите в Иран след гибелта на Махса Амини и със самозапалването в Тунис на уличния продавач Мохамад Буазизи, което през 2010 година възпламени придвижването „ Арабска пролет “ против няколко автократични режима.

Алсинов е инцидентна фигура, споделя политологът Абас Галямов, който е бил върховен помощник на ръководителя на Башкортостан през 2014-2016 година „ Не негово място можеше да е всеки друг… Конкретният човек не е значим. Важни са натрупалият се товар от неодобрение и чувството, че режимът отслабва, те играят решаваща роля “, обобщава политологът, представен от РСЕ.

А и недоволството се отприщва на фона на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна и общото разбиране, че неруските етнически групи, в това число башкирите, понасят най-тежкия товар от сраженията там.

След присъдата на Алсинов известният башкирски артист Алтънай Валитов разгласява видео в негова поддръжка и декларира, че башкирският народ се е надигнал, с цел да отбрани своя воин. Валитов споделя във видеото, че за държавното управление има единствено един народ – съветския. „ Пропагандата му непрекъснато приказва за това по какъв начин ние всички сме руснаци. И изпращат маса башкири да умират в Украйна под лозунга „ Ние сме руснаци “. Но ние не сме руснаци. Ние сме башкири с наша хилядолетна история, просвета, обичаи, език и земя “, цитира думите на артиста РСЕ. На идващия ден обаче, Валитов разгласява апел за помощ, тъй като силите за сигурност отишли в дома му в Уфа и това е последното му включване в обществените мрежи.

Както разяснява за РСЕ съветският политолог Дмитрий Орешкин, „ естествено митингите получават етническа багра “, „ хората се усещат унижени и афектирани “. Всичко опира до това, споделя Орешкин, че тези хора нямат естествени, законови средства за отбрана на ползите си…(няма) почтени избори, почтени медии, почтени съдилища или конституционна отбрана като да вземем за пример правото на кротичък митинг “. А най-непосредственият източник на неодобрение, продължава Орешкин, е войната в Украйна. Загиналите на фронта там са основно от Бурятия, Тува, Дагестан, Башкортостан.

Башкирският радиожурналист Руслан Валиев сподели в изявление за БНР, че броят на башкирите, изпратени в Украйна, е сравним с този на бурятите.

Валиев обръща внимание, че митингите в Башкортостан са по-специфични и се разграничават от акциите на съветската демократична съпротива, тъй като в нейния дискурс отсъства тематиката за решение на националните въпроси в Русия. „ Да, световната империя Съветски съюз се разпадна, само че империята, въпреки и в по-малки мащаби, в действителност се запази “.

Валиев подчертава, че в последно време формалната съветска агитация все по-често твърди, че „ ние сме не жители на Русия, а руснаци. Депутатът от Държавната дума и агитатор Пьотър Толстой… нееднократно го е казвал “.

РСЕ показва, че в обществените медии към този момент са почнали да се появяват видеоматериали, в които башкирски бойци, които се борят в Украйна, показват поддръжката си за Фаил Алсинов и неговите поддръжници. Група бойци даже се заканва (на съветското правителство): „ Ако не спрете да действате против нашия народ, против нашите татковци и майки, ще напуснем позициите си и ще дойдем. Ако желаете война, ще я получите “.

Засега, съгласно Галямов, протестиращите в Башкортостан не желаят оставката на Путин. Но в действителност, основата, мотивиращата страст, е неодобрение от индивида на Москва Радий Хабиров. За момента Кремъл е удовлетворен от ръководителя на Башкортостан, тъй като го доставя ритмично с бойци за фронта.

А участник в митингите в Баймак на 17 януари сподели за Агенция Франс Прес: „ Ние не сме екстремисти. Не сме нацисти. Искаме просто да се съблюдава законът. “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР