Facebook винаги е била компания с две лица. Първото е

...
Коментари Харесай

Facebook гледа към бъдеще отвъд социални мрежи

Facebook постоянно е била компания с две лица. Първото е на компания, която доста хора, в частност политици, ненавиждат. Американският президент Джо Байдън неотдавна упрекна обществената мрежа, че " убива хора ", като популяризира дезинформация за имунизациите против ковид-19. По-късно Фейсбук посочи, че отстранява наличие, популяризиращо разпространяването на подправени вести, и че промотира препоръки за имунизациите, а президентът промени мнението си.

Другото й лице е щастливо изражение на компания, без която консуматори, рекламодатели и вложители не могат да живеят. Тя се усмихна необятно на 28 юли, когато показа резултатите си за второто тримесечие на годината. Приходите са нарастнали с 56% на годишна база до 29 милиарда $ макар актуализацията на операционната система на Apple през април, която разреши на потребителите елементарно да откажат следене в приложения като Фейсбук. С това тя е напът да надвиши продажби от 100 милиарда $ през тази финансова година. Тримесечната чиста облага доближи 10.4 милиарда $, или двойно по-голяма от миналогодишната. Въпреки съмненията при късната търговия, откакто колосът предизвести за закъснение растежа на продажбите през идващите тримесечия, той наподобява подготвен да се трансформира в почетен член на клуба компании с пазарна капитализация от над 1 трлн. $, към който се причисли неотдавна.
На какво се дължат триумфите
Но по какъв начин е допустимо компания с толкоз доста товар да бъде толкоз сполучлива? Отговорът на въпроса също има две страни. С 2.9 милиарда консуматори, които употребяват мрежата всекидневно, главните услуги на Фейсбук - нейната обществена мрежа (известна измежду чиновници като Blue), шерването на фотоси в Instagram и известията в WhatsApp и Messenger, са цифрова лупа на човешката природа. Нейното стъкло усилва положителното (приятелската помощ по време на пандемията), само че и неприятното (конспиративните теории и шарлатаните). Тя също служи като обектив за рекламодатели да се насочват към международните консуматори. А двуличието евентуално ще стане още по-силно изразено, в случай че най-големият план на Фейсбук до момента успее - основаването на " метавселена ", която сплотява 3D цифров свят с действителния.

В основата си Фейсбук е голяма машина за реклами. Те генерират 98% от приходите й. Blue е преобладаваща рекламна платформа в международен мащаб, като през миналата година е спечелила 55 милиарда $, пресмята капиталовата компания KeyBanc Capital Markets (Facebook не демонстрира финансови резултати по услуги). Фейсбук купи Instagram през 2012 година за 1 милиарда $, а платформата в този момент й носи към 20 милиарда $, като по този метод делът от общите доходи от реклами доближава съвсем 30% спрямо малко над 10% през 2017 година

Дебра Ахо Уилямсън от компанията за данни eMarketer назовава способността на Фейсбук да таргетира реклами " необикновено точна ". Тази точност е скъпа за рекламодателите. Фейсбук печели 8 $ на тримесечие за всеки от потребителите си, или съвсем двойно повече от Twitter. Фирмата следи какво вършат потребителите освен когато употребяват личните й услуги, само че и съвсем на всички места в мрежата. Това й разрешава да избере кои артикули да предложи на даден консуматор, да разпознае други с сходни ползи и да дефинира дали продуктът е бил закупен в резултат на рекламата.

На тази точност беше мъчно да се устои даже преди пандемията - освен от дребните компании с по-малко запаси да правят комплицирани маркетинг интервенции, които съставляват по-голямата част от всички 10 млн. рекламодатели във Фейсбук, само че и от по-големите световни марки. Дори китайските продавачи харчат милиарди долари в обществената мрежа, твърди Брайън Визер от GroupM, компания, която популяризира от името на марки. Приложенията на Фейсбук може да са неразрешени в Китай, само че локалните търговци промотират стоките си на Запад с помощта на компании като Wish - американско приложение за реклами, заплащане и доставки.
Капитал - брой 31 Ефектът от пандемията
Коронавирусът даде суперсили на машината на Фейсбук. През 2020 година самоизолиралите се американци са прекарали приблизително към 35 минути дневно в мрежата, демонстрират данни на eMarketer, или с две минути повече спрямо преди. Това прибавя повече от 10 хиляди спомагателни години групово внимание. Докато някои компании банкрутираха или понижиха разноските си за реклама по време на миналогодишната криза, породиха други - единствено в Съединени американски щати те са 6.6 млн. от началото на пандемията. Много от тях желаят внимание. В днешно време е немислимо да управляваш онлайн бизнес без персонализирани реклами, както в предишното без витрина, споделя Марк Шмулик от брокерската компания Bernstein. Голяма част от бюджета на тези компании ще бъде изхарчен във Фейсбук и в другия софтуерен колос, Гугъл, споделя още той. Рекламодателите назовават явлението " новият наем ".
Икономиката на основателите и електронната търговия са измежду новите значими действия на платформата.
През последните 15 месеца Фейсбук притегли 2 млн. нови рекламодатели. Те ще стават от ден на ден с отваряне на стопанските системи и увеличение на онлайн рекламите, които в този момент съставляват 60% от общите разноски за реклама в Съединени американски щати и не престават да се отдръпват от обичайните медии. Социалната мрежа предизвести за " огромно въздействие " на новата функционалност на Apple през настоящото тримесечие. Компанията за данни Flurry пресмята, че четири от пет консуматори на iPhone са блокирали следенето. Но даже в случай че това понижава успеваемостта на персонализираните реклами на Фейсбук, те въпреки всичко са толкоз положителни, колкото рекламите на съперниците, твърди Марк Махани от капиталовата банка Evercore ISI.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР