Фабрики за нелегални цигари в чужбина, подкупи, които е трябвало

...
Фабрики за нелегални цигари в чужбина, подкупи, които е трябвало
Коментари Харесай

Шефът на ДАНС: Подкупи от контрабандния канал на баща и син Димитрови е трябвало да бъдат раздадени на паркинга пред парламентаШефът на ДАНС: Подкупи от контрабандния канал е трябвало да бъдат раздадени на паркинга пред парламента

Фабрики за незаконни цигари в чужбина, подкупи, които е трябвало да бъдат дадени на паркинга на Народното събание и доста връзки в Министерство на вътрешните работи и митниците. За всичко това описа ръководителят на ДАНС Пламен Тончев в парламентарната комисия по случая с аферата в Агенция „ Митници “, съъобщава Novini.bg.

„ ДАНС работи по групата на Стефан Димитров, Марин Димитров и Паскал от средата на 2022 година Тогава постъпи оперативна информация за незаконната им активност, обвързвана с контрабанда. Тя сподели контакти сред непознати и български жители, които имат потребност от коридори през разнообразни ГКПП-та, длъжностни лица от Министерство на вътрешните работи и митниците “, описа за акцията Пламен Тончев.

Контактите им са били от ниските равнища до управителни чиновници на гранични полицейски участници. Марин и Стефан Димитрови имали въздействие в Министерство на вътрешните работи. Поддържали връзки с хора от политическото и професионалното управление.

„ С Живко Коцев поддържат контакт от времето, когато е шеф на ОДМР-София. контактуват с Венцислав Кирчев от времето, когато беше шеф на ГДНП, както и с Петър Сулев от „ Гранична полиция “. В резултат на това Димитрови оказват въздействие за кадрови промени в полза на незаконното съдружие. За задачите са основали мрежа от връзки – Тихомир Костов на Капитан Андреево, Теодор Димитров, открити са съответни случаи, когато чиновниците им дават класифицирана информация и употребяват въздействието им за кариерно израстване. Има СРС-та. Така е открито, че съпричастен е и Паскал. Той е незаобиколим фактор в производството и контрабандата на незаконни цигари. Членовете на незаконната група разполагат с цялостния разпит на очевидец, който ги уличава в закононарушения. Това излага живота му на заплаха. Интересното е, че разпитът е открит в Стефан Димитров “, описа Пламен Тончев.

„ Паскал работи с лице от Турция, което може да обезпечи през Лесово и Капитан Андреево всевъзможен тип контрабандни артикули, в това число опиати. В началото на 2024 година Паскал стартира построяването на нов канал за цигари с неплатен данък “, уточни Тончев пред депутатите. По този канал е проследена товарна пратка на самун. Камионът минал границата с Гърция. Композицията се завръща назад в страната, продължава към Разлог и гара Костадиново. Шофьорът е българин и живее в село до Пазарджик. На 29 февруари камионът минава с ферибот в Румъния. Шофьорът заявява, че транспортира тестени произведения. В съгласуваност с Румъния камионът е тестван. Намерени са 742 кашона цигари без бандерол. Тогава групата взема решение да промени маршрута “, описа Тончев.

„ Марин и Стефан Димитрови имат роля за контакт с длъжностни лица за защита. Стефан Димитров е построил доверителни връзки с Петя Банкова, Людмил Маринов и Живко Коцев. След залавянето на камиона в Румъния Стефан Димитров е подготвял блага за длъжностните лица. Трябвало е да бъдат предадени на паркинга до постройката на Народното събрание. Знаете, че при изземванията бяха открити доста пари “, сподели ръководителят на ДАНС.

В Црънча, където живее водачът на камиона с цигари, са арестувани 1500 мастербокса. Собственикът на камиона е същият, арестуван и в Румъния през февруари.

„ Живко Коцев е представял Стефан Димитров пред регионални шефове в страната като предприемач, който внася артикули. Посочвал е, че прави услуга на Бойко Рашков. Със сигурност Димитрови се познават с Рашков. Дейността на групата е интернационална. Имали са фабрика в чужбина, която е разрушена. От началото на годината групата се ориентира към нов тип активност – импорт на подготвени цигари. Излизат по-евтино и рискът е по-малък “, описа още Тончев.

Само една връзка има открита сред Асен Василев и Стефан Димитров – за назначението на Недан Хаджиев за началник на ОДМВР-Хасково. Стефан Димитров е срещнал Петя Банкова и Живко Коцев. Димитров и Банкова поддържали контакти от времето, когато е била зам.-директор на Агенция „ Митници “.

При акцията са претърсени адреси на някогашни и сегашни митнически чиновници. Някои са очевидци. Назначени са по времето, когато Павел Тонев е бил шеф на митниците.

„ Не е правилно, че чиновник на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че организацията покровителства наркотрафик “, сподели Тончев в отговор на въпрос от депутатите.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР