Фабриче ди Кареджине е нещо като италианската Атлантида. Преди десетилетия

...
Фабриче ди Кареджине е нещо като италианската Атлантида. Преди десетилетия
Коментари Харесай

Италианското село, което се появява веднъж на няколко десетилетия

Фабриче ди Кареджине е нещо като италианската Атлантида.

Преди десетилетия селото, което в миналото е имало стотици поданици, потъна под водите на неестествен водоем.

Но това не е единствената специфичност. Защото понякога то се появява още веднъж. Догодина това би трябвало да се случи за първи път от съвсем 30 години!

Но ето цялата история.

Село Фабриче ди Кареджине се намира в провинция Лука в Тоскана, на към час и половина северно от Пиза. Историята му датира надалеч обратно: още през 13 век в града се заселват ковачи, добиващи желязо от близката планина Монте Тамбура. През 17 век селото даже се трансформира в едно от най-важните места за произвеждане на желязо в Италия, а при започване на 1900-те градът търгува и с мрамор.

Но единствено 40 години по-късно жителите би трябвало да изоставен родното си място и да се реалокират във Вагли ди Сото, тъй като с построяването на великански язовир с височина 96 метра цялото Фабриче ди Кареджине потъва в наводненията на Лаго ди Вагли, който през днешния ден най-големият неестествен водоем в Тоскана.

Появата на селото се трансформира в атракция
Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Nera (@neraklean)

Но Фабриче ди Кареджине не е изгубено вечно. Появява се четири пъти след потапянето си през 1953 година, а за това има елементарна причина: когато се почиства язовирът, служащите източват водата. Тогава средновековните руини, в това число църквата Сан Теодоро, издигната през 1590 година, още веднъж стават забележими.

Досега водата е източвана през 1958, 1974, 1983 и последно през 1994 година По това време селото се трансформира в атракция, а през 1994 година, съгласно италианско списание, са го посетили милион души. Първоначално проектът е да се източва язовирът един път на десетилетие, само че от последния път изминаха съвсем 30 години. Очаква се идната година най-сетне това да се случи още веднъж.

Според италианския туристически портал Si viaggia, някогашният кмет на община Кареджине е оповестил в средата на февруари, че призрачното населено място ще излезе още веднъж от водите през 2023 година Първоначално язовирът трябваше да бъде изпразнен още веднъж предходната година, само че съгласно отчета този проект е отсрочен заради пандемията и механически аргументи.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР