Езерото Изник се намира източно от залива Гемлик, който оформя

...
Езерото Изник се намира източно от залива Гемлик, който оформя
Коментари Харесай

Viasat History разкрива Изник: Потъналата загадка на Турция

Езерото Изник се намира източно от залива Гемлик, който оформя южната част на източното продължение на Мраморно море в Турция и приютява останките на потънала базилика от IV век, която съставлява един вълнуващ подводен археологически обект. През 2014 година, един изследователски полет над езерото Изник ненадейно разкрива потъналите остатъци на антична базилика.

 

Потопеното здание има архитектурни детайли като колони, стени и други елементи от структурата на постройка. Тези остатъци хвърлят светлина върху дизайна и оформлението на античната постройка, давайки насоки какво е било религиозното и културното й значение. Откритието подтиква учените да изследват забулената в секрети история и геологията зад гибелта на черквата, издигната в античния римски град Никея – в този момент прочут като Изник.

 

В завладяващия документален филм ИЗНИК: ПОТЪНАЛАТА ЗАГАДКА, чиято премиера е на 3 септември от 22:00 часа, с повтаряне на 24 септември от 20:50 часа, се търси отговор на въпросите по кое време е била разрушена базиликата и по какъв начин е погълната от езерото Изник. Какво се е случило с общността към нея? Преминавайки през Турция, Франция, Швейцария, Съединените щати и Ватикана, това следствие наблюдава стъпките на международно известния екип, изследвал подводните разкопки, запечатвайки ги в един филм, от който мъчно могат да се откъснат очи.

 

Благодарение на извънредния достъп до мястото и запаметяващата се въздушна и подводна кинематография, документалният филм ни води през вековете, назад във времето на Римската и на Византийската империи досега на основаването на самата християнска вяра.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР