Евтини яйца от Полша със съмнително качество и охладено агнешко

...
Евтини яйца от Полша със съмнително качество и охладено агнешко
Коментари Харесай

Колко ще ни струва трапезата за Великден тази година

Евтини яйца от Полша със подозрително качество и охладено агнешко от Македония ще залеят пазара у нас преди Великден, предизвестиха българските производители. Ще има ли задоволително родни храни за празничната софра и какъв брой ще коства великденското извършване на покупки – Георги Георгиев споделя в рубриката „ На твоя страна”.

В момента за кг живо тегло агнешко върви сред 6 и 8 лева - т.е. с 15 % повече от предходната година. В магазина обаче цената за кг стартира от 13.50 лева и доближава до 17.50 лева – според от това дали избираме бут или плешка и в коя част на страната пазарим.

Дни преди Великден екип на потегля на пазар дружно с Аника, с цел да пресметне какъв брой ще ни коства да подредим трапезата за празника тази година.

„ Цените порастват нагоре и това е. Като виждам съвсем всичко е поскъпнало. Агнешкото е доста скъпо. Ще взема, само че ще се огранича малко, няма да е като друга година. Задължително ще е българско.”, разяснява тя.

Задачата за Аника обаче може да се окаже сложна, предизвестяват производителите. Тъй като и тази година чакат по-евтино месо от прилежащите страни да залее пазара и да замести родното.

 Великден козунак яйца рецепта iStock

„ Наблюдаваме засилен импорт на охладено месо от Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната – към 20% по-ниски цени от тези, които са все още. Това обърква пазара”, споделя Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Така до трапезата ни може да доближи по-некачествено агнешко, въпреки и по-евтино, предизвестяват овцевъдите. Затова молят за Великден огромните търговци да оферират единствено българско месо.

„ Животните в Македония се изхранват с месокостно брашно, което в Европейски Съюз е неразрешено, а там не е. Затова ние желаеме да има засилен надзор за вносни меса по границите. Надявам се, че веригите имат благоразположението да работят единствено с българско месо”, добавя Симеон Караколев.

Всяка година обичайно за Великден консумираме половин милион агнета. Браншът е безапелационен, че има задоволително български, с цел да задоволи търсенето. Родното обаче тази пролет ще ни коства по-скъпо, защото разноските за развъждането са скочили най-малко 2-3 пъти за последната година, споделя овцевъдът Красимир Кирилов.

Сметката му демонстрира, че с цел да покрие разликата, от обора към магазина, агнешкото ще тръгне най-малко с 15 % по-скъпо от предходния Великден.

 великден Istock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР