Евтини, надеждни и здрави, ластиците са един от най-разпространените продукти

...
Евтини, надеждни и здрави, ластиците са един от най-разпространените продукти
Коментари Харесай

Ацтеки, сяра и съд – историята на ластика

Евтини, надеждни и здрави, ластиците са един от най-разпространените артикули в света. Може да се каже, че дружно с тиксото, те държат целия свят. Оказва се, че до момента в който самата гума съществува от епохи, гумените ластици са публично патентовани едвам преди по-малко от два века. Ето и къса история на скромния, само че в същото време необикновено потребен ластик.

Едва неотдавна беше намерено, че мезоамериканските нации (включително ацтеките, олмеките и маите) са правели каучук още преди 3 000 години. Смесвайки млечнобял сок, прочут като латекс, от локалните дървета Hevea brasiliensis (по-късно наречени каучукови дървета) със сокове от увивните растения Грамофонче, те вършат твърдо вещество, което, изненадващо, е и много крепко. Този античен каучук се употребява за най-различни цели – от сандали до топки, до бижута. Всъщност, до момента в който Чарлз Гудиър нормално е апетитен за основател на вулканизирания каучук, наподобява, че ацтеките са правили същото, единствено че с други пропорции на съставките (между латекса и сокът от грамофончета), което е създавало материали с друга здравина.

 MorningGlories-Tonsofem

Грамофонче

Когато испанските откриватели идват в Южна Америка през 16 век, те сами откриват многочислените приложения на тази еластична примес. Когато френският откривател Шарл де ла Кондамин го „ открива “ през 40-те години на 18 век и го кръщава „ caoutchouc “ – френска дума, само че по южноамериканската дума за латекс.

 VulcanizationMold1941

През 1833 година, до момента в който е в пандиза за неизплатени задължения, Чарлз Гудиър стартира опити с индийски каучук. След няколко години и откакто излиза на независимост, Гудиър открива процеса на вулканизация в съдействие с химика Натаниел Хейуърд. Именно вулканизацията прави каучука устойчив на температурни промени. Още няколко години по-късно, през 1844 година, той усъвършенства процеса и вади патент в Америка. След това пътува до Англия, с цел да патентова и там, само че се сблъсква с много (доста!) огромен проблем – Томас Ханкок към този момент е патентовал съвсем еднакъв развой година по-рано.

Има спорни сведения за това дали Ханкок основава първи процеса на вулканизация без значение от Гудиър или, както мнозина настояват, придобива парче вулканизирана гума от американския си сътрудник и по него съумява да отгатне процеса и да сътвори собствен с леки промени. Така или другояче патентът на Ханкок стопира Гудиър в Англия.

Последвалата правосъдна борба се проточва към десетилетие, до момента в който съдията не отсъжда, че даже и Ханкок да е имал проба от гумата преди да създаде своя личен развой, няма по какъв начин да разбере по какъв начин да го възпроизведе, единствено по типа на тестът. Известният британски откривател Александър Паркс обаче твърди, че един път Ханкок му е споделил, че след провеждането на редица опити върху пробите от Гудиър съумява да познае по това време към момента непатентования развой на вулканизация.

 Ranger bands 01

След дългогодишната правосъдна борба, Гудиър умира през 1860 малко откакто научава за гибелта на щерка си. Той оставя на фамилията си задължения от почти двеста хиляди $ (около 5 милиона $ днес). Докато Ханкок се занимава със правосъдната каша пък, други хора копират непатентования му мастикатор и „ безполезните “ гумени ленти. През 1845 година Стивън Пери, който работи за Messers Perry and Co, производители на каучук в Лондон, подава патент за „ Подобрения в пружините, които да се ползват за ремъци, колани и превръзки, и усъвършенствания в производството на гумени ленти “. Той е разкрил приложение за тези гумени ленти – да стискат документи и вестници. В самия патент Пери дистанцира себе си и своето откритие от течащия тогава правосъден спор за вулканизирането, като споделя:

Спенсър открива и първата фабрика за ластици в Охайо, а по-късно през 1944 година и втората – в Хот Спрингс, Арканзас. През 1957 година той проектира и патентова изобретението си, като по този начин в последна сметка се оформя международния стандарт за ластик. Днес Alliance Rubber е номер едно в света по произвеждане на ластици като производството е над 6 3oo 000 кг ластици годишно.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР