Еврозоната вече е навлязла в плитка“ рецесия, която е предизвикана

...
Еврозоната вече е навлязла в плитка“ рецесия, която е предизвикана
Коментари Харесай

Според UBS еврозоната вече е навлязла в „плитка“ рецесия

Еврозоната към този момент е навлязла в „ плитка “ криза, която е провокирана от растящите цени на силата и се чака да продължи до края на годината, показват икономисти от най-голямата банкова институция в Швейцария и една от най-големите частни банки в света – UBS, предава Bloomberg.

Очаква се стопанската система на еврозоната да се свие с 0.1% през сегашното трето тримесечие и с 0.2% през четвъртото, показаха анализаторите в отчет. Въпреки това прогнозата за цялата 2022 година бе усъвършенствана поради резултатите от второто тримесечие. Прогнозата за стопански напредък за 2023 година обаче бе свита от 1.2% до 0.8%.

Под въздействието на сериозното нарастване на цените на силата, което ще окаже спомагателен напън върху потреблението на семействата, чакаме еврозоната да изпадне в техническа криза през третото тримесечие “, споделят икономисти, отпред на които стои Райнхард Клюзе.

От банката считат, че цените на природния газ ще се покачат още, само че не се чака сериозен дефицит на синьо гориво. Ако са нужни ограничавания на потреблението, „ икономическите вреди евентуално ще бъдат доста по-сериозни “.

Към отрицателните прогнози се прибавят и данните от четвъртък за намаляващото бизнес доверие в Германия и изследването на S&P Global, което сподели спад на бизнес интензивността в еврозоната през юли до 17-месечно дъно.

Прогнозите на икономистите от Morgan Stanley също се трансформираха и към този момент плануват по-висока възможност за стесняване на стопанската система на еврозоната по отношение на предходните упования. Според тях то ще стартира през четвъртото тримесечие.

Прогнозираме по-дълготрайно влияние на тази енергийна рецесия през идната година, защото чакаме по-високите цени и несигурността във връзка с енергийните доставки да продължат и през зимата на 2023-2024 година “, показва група анализатори на Morgan Stanley, ръководена от Йенс Айзеншмид.

„ Въпреки това не всичко е толкоз черно и ние към момента считаме, че ще последва възобновяване след този интервал, водено от растеж в частните и обществените вложения “, заключиха икономитите.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР