Евровизия 2023 вече започна - песенният конкурс, който всички българи

...
Евровизия 2023 вече започна - песенният конкурс, който всички българи
Коментари Харесай

7 от най-интересните песни на Евровизия 2023

Евровизия 2023 към този момент стартира - песенният конкурс, който всички българи толкоз доста обичаме да ненавиждаме. През последните години състезанието за песни на Европейския съюз за радио и телевизия като че ли закупи една характерна популярност на необичайно шоу, придружено от шарени костюми, разтрошаване на общоприетите стандарти, обикновени текстове и кое от кое по-откачени осъществявания.

И макар че цялата показност на представленията в доста случаи се приближава до труфя, въпреки всичко всяка година милиони фенове освен от Европа, само че и от целия свят сядат пред екраните поради Евровизия. Независимо дали си пускаме песенния конкурс, с цел да се присмиваме на участниците, да плюем какъв брой политически е състезанието, или го гледаме с интерес и положително отношение към младите и надарени актьори, не може да се отхвърли, че Евровизия е много развлекателно шоу, което съумява да ни предизвика. Точно поради това взехме решение да подберем седем от най-интересните осъществявания (поне съгласно нас) от 2023 година, които по една или друга причина съумяха да завоюват вниманието ни.

Швеция

Лорийн - " Tattoo "

След успеха си на Евровизия и издаването на дебютния ѝ албум Heal през 2012 година, Лорийн омагьоса публиката с гласа си, неповторимо артистично наличие и завладяващи текстове. В десетилетието след състезанието в Баку шведската изпълнителка продължава да се развива артистично, изследвайки нови способи за изложение на своята креативност; от издаването на музика на шведски език за първи път до нейния актьорски дебют във филмовата акомодация на Vinterviken.

Лорийн завоюва състезанието за ария на Евровизия през 2012 година с " Euphoria ", която има съществени искания да бъде най-великата ария в историята на надпреварата на всички времена. Сега тя се завръща, с цел да се опита да стане първата жена, спечелила два пъти Евровизия, а букмейкърите считат, че има съществени шансове да го направи. " Tattoo " е може би една концепция по-слаба ария от " Euphoria ", само че въпреки всичко гласът на Лорийн остава ефектен, преминавайки от задъхани междинни до вдигащи адреналина високи тонове. Като към това прибавим и свръхчовешкото ѝ театрално наличие, което може да се съпостави в това на Лейди Гага или Бионсе, получаваме един сериозен предендент за победител.

Финландия

Käärijä - " Cha Cha Cha "

Много е мъчно да се победи Лорийн,, само че в случай че някой е в положение да го направи, това без подозрение е Käärijä, чиято ария до известна степен може да се дефинира като една от най-хубавите тази година. Интересна комбинация от транс, анархо пънк, глем метъл и поп за това какъв брой духовно удовлетворяващо е да се напиеш извънредно доста. И по всичко проличава, че не сме единствените, пленени от откачения жанр на финландския актьор, тъй като публиката в Ливърпул, изключително тази от северозападна Англия - духовната татковина на твърдата музика, тотално изгуби мозъка си при неговото изпъление на 9 май.

Рапърът, артист и текстописец Käärijä има известност на деятелен, екстравагантен и много забавен актьор, чието осъществяване на Евровизия го потвърждава недвусмислено. Родом от Вантаа във Финландия, Käärijä прави музика от 2014 година, като издава дебютния си албум Fantastista през 2020 година За тези няколко години на музикалната сцена пробният рапър единствено затвърждава, че за него и творчеството му най-важно е опълчването на разнообразни музикални жанрове.
 Евровизия 2023: ето ги първите 10 финалисти, измежду които има и българско присъединяване
Ето кои 10 страни отиават на финала на Евровизия 2023

Танита Янкова от група Vesna отива на голямия край

Украйна

Tvorchi - " Heart of Steel "

Сигурни сме, че аплодисментите също ще бъдат оглушителни, когато стартира представянето на Tvorchi от Украйна тази вечер, 11 май, по време на втория полуфинал на Евровизия. Страната завоюва през 2022 година, с помощта на Kalush Orchestra и песента им " Stefania ", която сграбчи сърцата на феновете на музикалния конкурс. Колкото и рецензии да отнесоха, че успеха им е единствено поради войната, която стартира Русия, в полза на истината предходната година момчетата от Kalush Orchestra за следващ път демонстрираха брилянтно показване от страна на Украйна. Откакто взе участие за първи път през 2003 година, страната се класира за финала всяка година и има записани 11 места в Топ 10, в това число три победи и две втори места.

" Heart of Steel " на Tvorchi, с която се показва Украйна през 2023 година, е ария за смелостта, въодушевена от обсадата на стоманодобивните фабрики в Азовстал -  за това да бъдеш свободен в дейностите, изразите и мислите си и да продължиш напред, без значение какъв брой си отпаднал и засегнат. И до момента в който дуото не може да си разреши да бъде прекомерно дидактично, поради разпоредбите на Евровизия за политическо изложение, тематиките на песента са упорита решителност и самоопределение ( " Понякога просто би трябвало да знаеш / Кога да вдигнеш междинния си пръст във въздуха " ) са ясни като бял ден.

Хърватия

Let 3 - " Mama ŠČ "

Евровизия се нуждае от моменти, които ни карат да се усещаме по този начин, като че ли сме на антидепресанти в композиция с халюциногени. Хърватия внася тъкмо такава атмосфера тази година с пънк група, която се облича като мощно гримирани тоталитарни диктатори. " Mama ŠČ " има простата шеговитост на детско стихче, само че съдържа една от политическите алегории, които от време на време минават под радара на видимо аполитичната Евровизия. Тракторът в текста е знак на това по какъв начин президентът на Беларус Александър Лукашенко, който един път даде на Путин трактор като подарък за рожден ден, оказа помощ на Русия във войната им против Украйна.

Що се отнася до Let 3, те идват от Риека, родното място на хърватската пънк сцена, където бързо си печелят страхотна известност със съчетаването на енергични осъществявания с изкуство онлайн, превъзходна превзетост и необикновени костюми. В Хърватия групата е известна с провокативните си осъществявания. Let 3 постоянно обичат да шокират публиката, като по време на концерти са чисто голи, ни предизвестяват от Евровизия.

Сърбия

Люк Блек - " Samo Mi Se Spava "

Създавайки свежи кросоувър мелодии, Люк употребява типичен поп въздействия като свое платно, на което по-късно " рисува " с пробни, електронни и инди звуци. Песента му " Samo Mi Se Spava " е по-скоро трагично театрално четене, в сравнение с проява на мелодична вокална мощност. Тя е нещо като киберпънк ария в жанр Nine Inch Nails за нихилизъм и незаинтересованост пред лицето на колабираща планета. Блек в действителност прави артистично театрално зрелище, до момента в който пеейки бълнува " война, принуждение, гняв, вирус " на сръбски.

Уникалният инди техно поп жанр на Люк му завоюва купата на " сръбския поп алхимик " в очите на локалните му медии, а в интернационален проект той се оказва един от най-търсените реализатори. През последните 12 месеца Люк Блек прави изцяло разпродадено турне в Китай и създавеа шоу в жанр техно опера в берлинския Berghain - най-известният нощен клуб за електронна музика в света.

Испания

Бланка Палома - " Eaea "

Като една от огромните пет страни, които отиват наложително на финала, Испания може да си разреши да опитва (тактика, която Обединеното кралство в никакъв случай не избира) и да показа самоуверено и ангажиращо присъединяване тази година. Влиянието на испанската суперзвезда Росалия е явно в метода, по който песента " Eaea " смесва фламенкото с техно резултати, проникващи надалеч в микса, и в проницателното осъществяване на Бланка Палома, която има най-интересния вокален тембър от всички реализатори тази година.

И макар че като че ли липсва тъкмо избрана мелодия, песента пленява и влияе по оня метод, по който може да го направи единствено фламенкото. Певицата от Елче, чиято запазена марка на стила е смесването на обичайното с авангардния и съвременен поп, сега продуцира своя дебютен албум, основан на концепцията за " ритуал " или " гала ", като Бланка се стреми да изследва частите от нашата душа, които надвишават думите.
 Българката Танита Янкова и група VESNA, които показват Чехия на Евровизия 2023 година
Момичето, поради което да гласуваме на Евровизия тази година

Танита Янкова от VESNA за присъединяване си в чешката група и за песента " My Sister`s Crown "

Австрия

Тея и Салема - " Who the Hell is Edgar? "

" В тялото ми има фантом и той е стихотворец. Това е Едгар Алън По и мисля, че не може да устои. " Това са началните редове на  " Who the Hell is Edgar? ". Тея и Салема, несъмнено си спечелихте вниманието ни, още преди формалното ви показване на втория полуфинал на песения конкурс довечера, 11 май. Талантливите дами се срещат, до момента в който се състезават в австрийското шоу за гении Starmania 21.

Притегателната мощ, която ги събира, се оказва любовта им към Евровизия. Когато по-късно попадат на лагер за писане на песни, вземат решение да обединят напъните, с цел да осъществен фантазията си и дружно да взе участие в музиалния конкурс. Тея и Салема пишат сатиричната ария " Who The Hell Is Edgar? ", като черпят ентусиазъм от техния опит като авторки на песни в промишленост, която прекомерно постоянно не дава на дамите задоволително самопризнание за тяхната упорита работа и опит.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР