Евросубсидиите за паша вредят на биоразнообразието в националните паркове, алармира

...
Евросубсидиите за паша вредят на биоразнообразието в националните паркове, алармира
Коментари Харесай

Зелени закони: Евросубсидиите за паша вредят на националните паркове

Евросубсидиите за паша вредят на биоразнообразието в националните паркове, сигнализира във вторник екосдружението “Зелени закони”. Повод за сигнала е, че през декември предходната година стана ясно, че финансирането на земеделието през идващите 2 години ще бъде по-старите правила, тъй като Европейска комисия реши това да са преходни години.

Доказателствата за отрицателното виляние на сезонната паша в предпазените местообитания идва от самите дирекции на Националните паркове в описанията им за бъдещи действия по планове финансирани по стратегия “Околна среда”, прибавят от “Зелени закони”.

" В предпазена зона BG0000209 Пирин е открито негативно влияние на финансираните от подмярката “Пасторализъм” върху местообитание 3130 - Олиготрофни до мезотрофни стоящи води с растителност от Littorelleteauniflorae и/или Isoeto-Nanojuncetea) и местообитание 3160 -Естествени дистрофни езера ", написа там.

Уточнява се, че местообитанията са застрашени от следени процеси на ерозия и разрушение на крайбрежията и понижаване прозрачността на водите.

Дирекцията на Национален парк “Пирин” разпознава аргументите за това в пашуването на стада от едри породи крави край крайбрежията на езерата. В резултат от това бреговата линия в друга степен и сектори е изменена, защото животните прекарват часове наред край крайбрежията или във водата. Като резултат от тези отрицателни въздействия в част от езерата се следят сукцесионни процеси на изплитняване и заблатяване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР