Евростат отчита ръст на производителността на труда два пъти по-висока

...
Евростат отчита ръст на производителността на труда два пъти по-висока
Коментари Харесай

Бизнесът плаща по-малко данъци от работниците, заявиха от КТ Подкрепа

Евростат регистрира растеж на продуктивността на труда два пъти по-висока от междинния за Европейски Съюз. По този индикатор обаче се нареждаме на девето място измежду страните членки. По растеж на приходите сме втори, с малко над 11% за година, пред нас с близо % повече е Румъния. Данните на Българска народна банка демонстрират, че вносът на капиталово съоръжение през 2017 година е надминал този от 2008 година преди рецесията Все още обаче българите остават най-нископлатени в Европейски Съюз и е належащо да догонваме по приходите другите страни-членки. Темата разясниха Димитър Манолов, президент на КТ " Подкрепа " Пламен Димитров, президент на КНСБ, пред Българска национална телевизия.

" Ниските приходи в Източната част са проблем за Европейски Съюз като подобен. Ние произвеждаме два пъти по малко приблизително от Европейски Съюз, само че получаваме четири пъти по-малко. Увеличението може да стане, в случай че вместо парите, които се изкарват вместо това, отиват за софтуерно обновяване. Проблемът е структурата на стопанската система. Заради ниското възнаграждение, квалифицираните служащи напущат, а младежите напущат страната още преди да са станали служащи и тази серпантина се върти надолу ", съобщи Манолов.

" Ръстът на приходите в проценти няма различна. Данните го регистрират за предходната година. Проблемът е, че две трети от българите получават заплати под междинната работна заплата за това и хората стачкуват в доста от секторите. В добивната индустрия има 14,5% растеж на продуктивност, само че заплатите не са нарастнали. Това го има в към 10 бранша " , сподели от своя страна Димитров.

Той съобщи още, че съгласно отчет на Европейски Съюз над половината от вложенията за предходната година са в здания и недвижимости, а единствено в 30% са в машини и уреди. По думите му, задграничните вложения са паднали с 25% по отношение на същия интервал на предходната година . " Пазарът на труда с изключение на, че няма фрагменти, тези, които ги има, не желаят да работят за ниски приходи. " сподели президентът на КНСБ.

Синдикалистите се сплотиха, че първа стъпка може да бъде унищожаване на налога от минималната работна заплата. По думите на Манолов бизнесът заплаща по-малко налози от служащите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР