Европрокурори разследват дали председателят на Европейската комисия Урсула фон дер

...
Европрокурори разследват дали председателят на Европейската комисия Урсула фон дер
Коментари Харесай

Европрокурори разследват дали Урсула фон дер Лайен е участвала в измама с COVID ваксини

Европрокурори проверяват дали ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е взела участие в машинация с Коронавирус ваксини. Говорителят на прокуратурата в Лиеж твърди, че тя е имала персонална връзка с шефа на " Пфайзер ". 

 

Случаят беше трансфериран на европрокуратурата от белгийската прокуратура. Там фон дер Лайен бе разследвана за „ интервенция в обществени функционалности, заличаване на SMS, корупция и спор на ползи ", сочат документи, представени от „ Политико ". Все още няма упрекнати по случая.

 

Белгийските правосъдни управляващи в Лиеж стартират следствието през 2023 година след тъжба, подадена от Фредерик Балдан. По-късно тъжба подават и Унгария, и Полша. Полското държавно управление обаче е в развой на отдръпване на жалбата си, откакто на изборите победи проевропейското държавно управление на Доналд Туск. 

 

В жалбата на Балдан се твърди, че Урсула фон дер Лайен е комуникирала персонално с шефа на " Пфайзер " Алберт Бурла посредством SMS-и. Това се случило тъкмо преди Европейски Съюз да подписа договорка за над 20 милиарда евро за ваксини, в разгара на пандемията от COVID-19.  

 

Разследването на Европейската прокуратура е общоевропейско и може да се конфискуват телефони и други материали от офиса на Европейска комисия. 

 

От Европейската комисия към този момент отхвърлят да разкрият наличието на текстовите известия и даже да потвърдят дали съществуват в действителност.

Сделката за имунизациите е контрактувана през 2021 година и се считаше за огромен триумф за фон дер Лайен. Количеството ваксини обаче още тогава повдигна доста въпроси, а в края на предходната година " Политико " разкри, че минимум 4 милиарда евро са потънали в пропилени дози. 

 

В отговор на пряк въпрос, заложен ѝ от „ Политико " по отношение на изчезналите текстови известия, фон дер Лайен сподели: „ Всичко належащо за това беше казано и разменено. И ще чакаме резултатите. "

 

От Европейската комисия обявиха, че не знаят да има развиване по тематиката. „ Пфайзер " отхвърлиха да разясняват.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР