Европейците, в опит да заменят руския газ, вземат гориво от

...
Европейците, в опит да заменят руския газ, вземат гориво от
Коментари Харесай

“Вашите проблеми не ни интересуват”. ЕС се реши на отчаяна стъпка

Европейците, в опит да заменят съветския газ, вземат гориво от страни от третия свят. Западните компании изкупуват поскъпналите първични материали и по този метод провокират енергийна рецесия в периферията. Ситуацията се утежнява от нарасналото търсене от Япония, Китай и Южна Корея. Как възходящите апетити на Европейски Съюз заплашват света?

Търсене на опция

Европейските подземни газови складове са запълнени приблизително със 70 % (около 70,8 милиарда кубически метра), оповестява “Газова инфраструктура на Европа”. Според специалистите това не е задоволително, с цел да се оцелее през зимата - синоптиците предвиждат мощни студове в Европа.

В същото време доставките на природен газ по тръбопроводите понижават. Западът отхвърли да пусне " Северен поток-2 ". Плюс това “Сименс” към момента не е върнал турбината за “Северен поток-1” на “Газпром”.

„ Ясно е, че ни чакат сложни месеци “, признава прессекретарят на немското държавно управление Щефен Хебестрайт.

С наближаването на отоплителния сезон в Европейски Съюз интензивно търсят опция на съветските първични материали. Залогът беше изработен на втечнения природен газ.

През първото тримесечие вносът му в Европейски Съюз се е нараснал със 72 %, до 30 милиарда кубически метра, съгласно Европейска комисия. Основният снабдител е Съединени американски щати. На второ място е Русия.

Много ВПГ купуват Китай, Южна Корея и Япония, където също се готвят за студа. Търсенето се усилва всеки ден, а котировките чупят върхове.

Междувременно Австралия, най-големият експортьор на ВПГ в света, има намерение да понижи доставките, с цел да отбрани вътрешния си пазар. Затова анализаторите чакат по-нататъшно нарастване на цените.

При тези условия конкуренцията сред потребителите се ускорява. В резултат на това Европа не е измислила нищо по-добро и по-лесно от прибирането на гориво от страни от третия свят - тя просто купува полутечен природен газ по две хиляди $ за хиляда кубически метра.

" Развиващите се страни не могат да си го разрешат. Разбира се, доставчиците избират Азия пред Европа, която заплаща повече ", изяснява Фьодор Сидоров, създател на Школата за практическо вложение.

Така Европейски Съюз основава дефицит на газ в бедните страни, написа немският вестник “Ханделсблат”. „ В опит да се освободи от зависимостта си от Русия, Европейският съюз предизвика всеобщи разтърсвания на международните енергийни пазари “, показва изданието.

Икономичен режим

Периферията може единствено да стяга коланите. Например в Бангладеш електричеството стопира за няколко часа - и то в разгара на лятото. Местните Топлоелектрическа централа изпитват остра липса на ВПГ. който съставлява една пета от потреблението. Цените му в страната през последните две години скочиха десетократно. Дори имаше митинги.

Пакистанците също са възмутени от внезапното повишаване на синьото гориво, принудени да пестят от осветяване и климатизация. „ Най-бедните и разрастващите се страни се изправиха по едно и също време пред два казуса: високи цени на газа и дефицит на първични материали “, показва Фьодор Сидоров.

След предизвестието на “Газпром” за понижаване на доставките, фючърсите на ВПГ в Европа скочиха с 10 %. А котировките на спот пазарите са достигнали максимума от март тази година, споделят анализаторите от “Ристад”.

Жестоката конкуренция и общият дисбаланс на пазара ще покачат още повече цените. „ Ако доставките на ВПГ от Съединени американски щати и Австралия бъдат прекратени и “Газпром” не получи турбина от Германия, цената ще скочи до 2400 $ за хиляда кубически метра “, споделя Владислав Антонов, финансов анализатор в “Битривър”.

Това обаче не е границата. През есента синьото гориво ще се приближи до три хиляди, предвижда Фьодор Сидоров. Още повече през зимата.

Това ще докара до утежняване на качеството на живот на европейците, счита “Уолстрийт Джърнъл”. Хората ще стартират да гласоподават с празните си портфейли “, предизвестява изданието.

Сега електричеството коства на домакинство във Англия към 3500 лири годишно. Това е три пъти повече от 2021 година Централната банка на Англия чака годишна инфлация от 13 %. В половината от страните от еврозоната той също е двуцифрена.

Кризата е неизбежна

До ноември Европейски Съюз възнамерява да запълни ПГХ най-малко на 80 %, а " азиатският въпрос " въобще не го интересува.

Япония, Тайван и Южна Корея неизбежно ще влязат в борба с Европа за ВПГ. Вече започнаха " под паника " покупки. Бедните ще би трябвало да преминат към " мръсни " и евтини източници на сила - въглища, мазут. Възможно е скоро “Газпром” да бъде помолен за помощ.

Европейски Съюз признава, че няма да е допустимо бързо да се откаже от съветския газ. Затова е належащо освен да се търси опция, само че и да се пестят пари, споделя еврокомисарят Виргиниус Синкявичюс.

От август европейците взеха решение да понижат потреблението на синьо гориво с 15 на 100 до края на 2023 година Това ще стабилизира цените, споделя Клаус Мюлер, началник на Германската федерална мрежова организация. Освен това " котировките може да паднат, само че ще има задоволително газ за есента и зимата ".

Но не всички в Европейски Съюз са подготвени да се свиват. България може да възобнови покупките на съветски първични материали, съобщи шефът на Министерството на енергетиката на републиката Росен Христов. Приоритет са различните снабдители, акцентира политикът. Но в краен случай София ще влезе в договаряния с “Газпром”. Министърът даде обещание, че " няма да остави народа да мръзне през зимата ".

“Газпром” беше най-големият снабдител за Европа: 40-45% от вноса и към 35% от общото ползване. Компанията е изнесла 185 милиарда кубически метра за страни отвън Оперативно-наблюдателно дело. От тях към 155 милиарда са отишли за Европейския съюз и Турция.

Без внезапно понижаване на потреблението на Европейски Съюз ще му бъде мъчно.

Междувременно " Газпром " интензивно продава на " другарски " страни. Включително и към Турция, която се трансформира в огромен газов хъб. Там има огромен капацитет и още през първото тримесечие покупките са нарастнали с 34 %. Русия също строи газопровод до Китай, наименуван “Силата на Сибир-2”. Има също по този начин проекти за развиване на производството на ВПГ, с цел да се усили подвижността на вътрешните запаси и да се улесни достъпът до нови пазари.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР