Европейците си блъскат главите: не искат да купуват и руски

...
Европейците си блъскат главите: не искат да купуват и руски
Коментари Харесай

Накъде потече “ненужния” на Европа петрол?

Европейците си блъскат главите: не желаят да купуват и съветски нефт – вкараха отчасти ембарго и се опасяват, че Москва ще завоюва още повече от продажбите на други страни. Това към този момент се случва: до момента в който Европейски Съюз готвеше новите наказания, Азия внезапно усили покупките. На фона на рестриктивните мерки въглеводородите там са по-евтини от нормално. Сега обаче котировките са толкоз високи, че облагата от експорт е рекордна. Европа я чака изострен дефицит на първични материали, повишаване на цените, а азиатските клиенти се строяват на опашка за запаси.

Взимат си

През април за първи път Азия изпревари Европа в закупуването на нефт от Русия, като стана най-големият вносител. Водещи са Индия и Китай.

През май Ню Делхи закупи 24 милиона барела (през април - 7,2). Общо 34 милиона бяха изпомпани в страната от 24 февруари до 30 май.

До 26 май към 57 милиона барела “Урал” и 7,3 милиона ЕСПО от Далечния изток бяха доставени с танкери за Индия и Китай. В края на февруари бяха надлежно 19 и 5,7.

Заобиколни маневри

Сумите по договорите не се оповестяват, само че, както отбелязва “Файненшъл Таймс”, китайските самостоятелни рафинерии получиха добра отстъпка.

Говорител на рафинерията в Шандонг сподели, че информацията не е била оповестена, " с цел да не притегля внимание и да не попадне под глобите на Съединени американски щати ". Както посочи източникът на “Файненшъл Таймс”, рафинериите поемат част от квотите от държавни компании, които не подписват публично нови съглашения.

„ Така че Пекин, получавайки евтини енергийни запаси, остава в сянка, до момента в който Западът бомбардира Москва със наказания “, се показва в изданието. Изглежда, че „ алчният Китай ще изкупи всички непродадени барели “.

Попъл ване на запасите

Всъщност никой не отхвърля това. Според “Блумбърг” през май Китай се насочи към съвсем целия нефт, доставян през тръбопровода Източен Сибир-Тихия океан.

Разбира се, би трябвало да усложним логистиката, защото притежателите на съдове и застрахователите в Китай се опасяват да работят със първични материали от Русия. Малките съдове бяха свързани с следващо презареждане.

Ако по-рано горивото се транспортираше непосредствено на танкери, в този момент азиатските пристанища се трансформират в пункт за претоварване. Например, кораби от съветското Козмино идват в южнокорейския Йосу. Там горивото се изпомпва към други, по-късно към Китай.

Според корабната компания “Вортекса” през април 27 от 32 танкера с нефт ЕСПО са отишли в Китай. За съпоставяне, през март 24 от 31, а през февруари 20 от 26. Според “Бремер” през април петролните потоци в тази посока са били с 20 % по-високи от нормалните.

През май 33 танкера напуснаха Козмино и съгласно “Вортекса” всички първични материали ще отидат за Китай. Така вносът ще бъде рекорден най-малко от 2016 година

Сами се надхитриха

Изглежда, че Пекин е решил авансово да " освободи " европейските съперници от глобените енергийни запаси. Наблюдатели означават, че като плаши Москва с ембаргото, Европейски Съюз се е надхитрил самия себе си. Заплахите за възбрана за импорт на въглеводороди ще ударят не Русия, а самата Европа, където рецесията с горивата към този момент избухна.

Европейците признаха, че не могат да си разрешат цялостно ембарго. Унгарците оказаха опозиция, като желаеха от Брюксел отплата от 15 милиарда евро. Чехите и словаците също нямат достъп до морето, те са напълно подвластни от доставките по петролопровода " Дружба ".

В последна сметка беше утвърден компромис. Ембаргото важи за горива, транспортирани по море, само че не и за " Дружба ". Вносът ще бъде понижен с към 75 %.

„ Винаги се нуждаем от верния баланс, с цел да не навредим прекалено много на нашата стопанска система. Ако от през днешния ден изцяло изоставим съветския нефт, тогава президентът Путин евентуално ще го продаде на международния пазар, където цените ще се покачат и ще печели повече “, изясни Урсула фон дер Лайен. Но надали ще бъде реализиран баланс, защото Европа няма да може да забрани на трети страни да търгуват с Русия, призна ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел.

Ще се наредят на опашка

А цените към този момент са на най-високите си равнища: “Брент” надвиши 120 $ за барел.

„ Всякакви по-нататъшни забрани ще усложнят обстановката на пазара на недопечен нефт, който към този момент е претрупан заради възходящото търсене на бензин, дизелово гориво и керосин преди пиковия сезон в Съединени американски щати и Европа “, предизвестяват анализаторите.

" Китай и Индия в този момент ще се наредят за съветски първични материали. Тайланд и Бангладеш, евентуално Япония, ще се причислят към тях. “Уралс” се продава по $89-92 за барел”, отбелязва самостоятелният промишлен специалист Леонид Хазанов.

Дори американците приканиха за облекчение на петролните наказания в Европа: техните цени на бензина прескачат всевъзможни граници. Но като упорства за своето, Европейски Съюз се сложи в сложна позиция.

" Европейският съюз понесе сериозен удар. Можеха да прекупуват съветски нефт в Западна Африка, само че в този момент няма свободни танкери, а наемът им нараства. Не е ясно какво да се прави. Освен това танкерният флот е главно благосъстоятелност на китайците. “, защото Европа би трябвало да възвърне рафинерията за други типове нефт, а това ще отнеме няколко години. Вариантът е да се местят цистерни с трен, само че има големи разноски, също така и друго междурелсие “, споделя Хазанов.

Но всичко това играе в интерес на Москва: на фона на рестриктивните мерки и високите котировки приходите от експорт на сила са нарастнали с 50%. Нефтът и газът през април донесоха рекордните 1,8 трилиона рубли (през март - 1,2). Според анализаторите през януари-април съветският федерален бюджет към този момент е получил половината от плануваните доходи за 2022 година (9,5 трилиона рубли). Сега, след шестия пакет от наказания, пазарният недостиг единствено ще се усилва, а суровините ще продължат да нарастват: 200 $ за барел не са изключени.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР