Европейското противодействие на инициативата на Китай Един пояс, един път“

...
Европейското противодействие на инициативата на Китай Един пояс, един път“
Коментари Харесай

Ще успее ли ЕС да наложи конкурентен план срещу китайския мегапроект „Един пояс, един път“?

Европейското противопоставяне на самодейността на Китай „ Един пояс, веднъж “ е безнадеждно закъсняло, съгласно мнозина анализатори, само че въпреки всичко е на път да се случи. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи в сряда общоевропейски проект за противопоставяне, в който се планува да бъдат вложени 300 млрд.евро. Това ще бъдат обществени и частни средства, с които до 2027 година се чака да бъдат финансирани инфраструктурни планове отвън Европейски Съюз. Инициативата ще включва създаване на инфраструктура от последващо потомство като 5G мрежи, оптични кабели и зелени енергийни централи в разрастващите се страни, както и транспортни уреди – летища и автомагистрали. По този метод Европейски Съюз се пробва обезверено да се опълчи на въздействието на Китай и неговата световна тактика за развиване.

Амбициозният „ Един пояс, веднъж “ на китайския водач Си Дзинпин бе стартират още през 2013 година, когато азиатската страна стремително стартира да влага в голяма като мащаби сериозна инфраструктура по света. Програмата е опорна точка във външната политика на Китай, посредством която се прокарват нови световни търговски направления, свързващи страната с останалия свят. Чрез пристанища и железопътни линии в Азия, Централна и Източна Европа, Африка и Латинска Америка, Китай доста изпревари други играчи и провокира основателни паники. Инициативата „ Един пояс, веднъж ” включи голям брой сътрудници – над 150 страни и интернационалните организации.
Байдън: Съединени американски щати ще изпреварят Китай по вложения в инфраструктурата през 2022 година
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се надява, че Съединени американски щати, с помощта на проекта за развиване на инфраструктурата на страната на стойност над 1 тр...

Сумата от 300 милиарда евро, оповестена от Урсула фон дер Лайен, е доста дребна спрямо това, което влага Китай, съгласно Politico. Планът на фон дер Лайен включва вложения на стойност 135 милиарда евро в границите на действителен фонд за стабилно развиване, както и до 18 милиарда евро безплатни средства по други стратегии за външна помощ на Европейски Съюз. Председателят на Европейската комисия също по този начин разгласи и 145 милиарда евро „ планувани размери на вложения “ от други европейски институции за финансиране на развиване. Въпросът е дали политиците в Европейски Съюз ще съумеят да убедят частния бизнес да се причисли с вложения. В Китай обстановката е напълно друга, той като в „ Един пояс, веднъж “ се ползва централизираният държавен модел и държавните търговски банки подкрепят бизнес фирмите в рисковите инициативи.

Но преимуществата на Европейски Съюз вероятно биха могли да бъдат по-високите екологични стандарти и прозрачността в покупко-продажбите. Както е известно, китайската самодейност постоянно е свързвана с корупционни практики, потребление на малки врати в законите, нарушавания на трудовите права и екологични проблеми. Китай нормално отпуска средства за своите планове под формата на държавни банкови заеми. Те не се показват в формалните сметки на държавния дълг, защото централните държавни институции не се указват в доста от покупко-продажбите поради клаузите за дискретност. По този метод държавните управления и обществеността постоянно остават незапознати с договореностите при затворени порти и е доста мъчно да бъде сбъднат надзор. Има доста опасения, че Пекин е основал по тази скица сериозна взаимозависимост поради финансовите задължения в разнообразни страни. Един от образците е Черна гора, където се оказа, че балканската страна не е в положение да изплати дълга си към Експортно-Импортната банка на Китай.

В този смисъл, с цел да се пресекат тези тежки корупционни схеми, новата тактика на Европейски Съюз,, може да се окаже и сполучлива. Но някои висши чиновници в европейските институции и в страните членки се притесняват, че проектът не звучи по никакъв начин съответно най-малко на този стадий. В реалност в него към този момент липсва лист с планове, които да бъдат стартирани неотложно, отбелязва Politico, базирайки се на свои източници. „ Това не е нищо повече от едно писмо с планове, едно политическо изказване “, разяснява чиновник на Европейски Съюз. Според него е належащо да се направи доста повече, с цел да бъдат приложени на процедура всички тези положителни планове.

Ще бъде ли в действителност в положение Европейски Съюз да упражни някакво въздействие и да даде съответен отговор на китайската агресия с нейните над 13 000 планове в целия свят, е въпрос, чийто отговор към този момент остава неразбираем.
Австралия ще отбрани сензитивните си технологии от обири от Китай
Австралия разгласи ограничения за предпазването на десетки чувствителни технологии от задгранична интервенция, смятайки ги за " опасности за националн...

 

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР