Европейският въглероден пазар изисква от електроцентралите и заводите да купуват

...
Европейският въглероден пазар изисква от електроцентралите и заводите да купуват
Коментари Харесай

Европейският парламент одобри преразглеждането на европейската климатична политика

Европейският въглероден пазар изисква от електроцентралите и заводите да купуват разрешителни за въглеродни излъчвания, когато замърсяват атмосферата. Това е спомогнало за понижаване излъчванията от тези браншове с 43 на 100 от 2005 година, само че пазарът би трябвало да бъде в допълнение осъвременен, с цел да посрещне по-амбициозните климатични цели на Европейски Съюз.

Европейският парламент одобри с огромно болшинство съглашението за промяна на въглеродния пазар, което бе утвърденото предходната година от договарящите от страните членки и Народното събрание, с цел да редуцира до 2030 година излъчванията с 62 на 100 по отношение на нивата през 2005 година, прибавя Българска телеграфна агенция.

Според новите промени до 2034 година заводите ще изгубят безплатните разрешителни за въглеродни излъчвания, които в този момент получават , а излъчванията от корабоплавателния бранш ще бъдат включени във въглеродния пазар от 2024 година.

Евродепутатите поддържаха също и първия в света проект за поетапно въвеждане на налог върху високовъглеродните артикули от 2026 година , ориентиран към вноса на стомана, цимент, алуминий, торове, електричество и водород.

Въглеродният трансграничен налог цели да попречи на замърсяващи околната среда задгранични съперници да подкопават активността на европейския бизнес, както и фирмите на Стария континент да устоят на изкушението да реалокират активността си в райони с не толкоз строги правила в региона на околната среда.

Законите към момента би трябвало да получат дефинитивно утвърждение от страните в Европейски Съюз, които ще ги обсъдят през идните няколко седмици .

Това единодушие нормално е условност, защото са налице авансово утвърдени съглашения, само че процесът да вземем за пример бе блокиран предишния месец, когато Германия се опълчи в последния миг на политиката за прекъсване от продажби на коли, напълно задвижвани от изкопаеми горива.

Петер Лизе, основният договарящ от Европарламента за промяната на системата за търговия с излъчвания, съобщи, че от триумфа на въглеродния пазар зависи дали Европа ще успее или ще се провали в опитите си за реализиране на задачите за редуциране на въглеродните излъчвания.

" По отношение на климата системата за търговия с излъчвания е по-важна от всички останали " , сподели той пред Ройтерс.

Цените на разрешителните за въглеродни излъчвания в Европейски Съюз скочиха през последните години, тласкани от предварителното оповестяване на идните промени, което увеличи разноските за фирмите, замърсяващи околната среда. По този метод обаче се събират милиарди евро, които държавните управления на страните членки влагат в ограничения за климата.

Разрешителните за въглеродни излъчвания в Европейски Съюз се търгуваха през днешния ден за към 94 евро на звук , с което цената им е повишена съвсем четворно от началото на 2020 година, като през февруари цената им за първи път доближи 100 евро за звук.

Депутатите поддържаха също по този начин проекти за нов въглероден пазар на Европейски Съюз, включващ излъчвания от горива, употребявани в коли и здания, на който ще се дефинира цена на излъчванията на парникови газове от тези браншове през 2027 година (или 2028 година, в случай че цените на силата са извънредно високи), както и фонд на Европейски Съюз на стойност 86,7 милиарда евро в поддръжка на консуматори, наранени от по-високите разноски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР