Европейският съюз заяви, че реформите в Изборния закон на Босна

...
Европейският съюз заяви, че реформите в Изборния закон на Босна
Коментари Харесай

ЕС: Широкият международен надзор е несъвместим с европейското бъдеще на Босна

Европейският съюз съобщи, че промените в Изборния закон на Босна би трябвало да се приложат от локалните управляващи, изпълнителната власт на висшия представител на интернационалната общественост би трябвало да се употребява „ единствено като последна мярка “, а необятният интернационален контрол е „ несъответстващ с европейското бъдеще на Босна “, заяви районната телевизия Ен 1. 

Реакцията на Брюксел пристигна, след като върховният представител на интернационалната общественост в Босна Кристиан Шмит наложи нощес механически промени в Изборния закон на страната с цел възстановяване на изборния развой. 

„ Европейски Съюз напомня, че изпълнителната власт (на Шмит) би трябвало да се употребява единствено като последна мярка против непоправими противозаконни дейности. Европейски Съюз акцентира, че необятният интернационален контрол е несъответстващ с европейското бъдеще на Босна и Херцеговина и чака от всички участници да се отнасят отговорно и сдържано в идния интервал “, написа в известие на Европейски Съюз. 

След междуетническата война в Босна и Херцеговина 1992-95 година според с изискванията на Дейтънското спокойно съглашение страната бе разграничена на две полуавтономни елементи - Република Сръбска, обитаема най-вече с босненски сърби, и мюсюлманско-хърватската Федерация Босна и Херцеговина, където живеят босненски мюсюлмани - бошняци и босненски хървати. Дейтънското съглашение дава необятни пълномощия на висшия представител на интернационалната общественост в Босна, в това число да постанова закони и да уволнява публични представители или държавни чиновници, които подкопават нежния етническия баланс в следвоенна Босна.

Законите в Босна се одобряват от Народното събрание на Босна, Народната скупщина на Република Сръбска и Народното събрание на Федерация Босна и Херцеговина. Шмит разгласи налагане на промени в Изборния закон на страната, защото политическите сили не могат да се договорят за промяната, изисквана от Европейския съюз.

Брюксел показва, че Европейски Съюз чака босненските управляващи да изпълнят нужните промени, които ще обезпечат производство на избори „ в сходство с европейските стандарти, рекомендациите на Организацията за сигурност и съдействие в Европа и рекомендациите на Венецианската комисия, както и ще обезпечат бистрота на финансирането на политическите партии “.

„ Европейски Съюз изрази мощно желание Народното събрание на Босна да поеме отговорност и да одобри промените, защото водачите на държавните обединения дадоха обещание, че ще го създадат в точния момент за общинските избори през октомври “, отбелязва се още в известието.

Предишните избори в Босна бяха помрачени от известия за нередности и измами, а интернационалните наблюдаващи приканват за промени в продължение на десетилетие, напомня Ройтерс.

През декември Шмит прикани сръбските, хърватските и бошняшките водачи да трансформират Изборния закон в сходство с интернационалните условия, само че хърватите желаеха измененията да бъдат обвързани с по-широка промяна на изборите за ръководители на тричленното Председателство. Те желаеха единствено хърватите да гласоподават за своя претендент, вместо всички жители, живеещи във Федерация Босна и Херцеговина. 

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик също се опълчва на изборните промени, наложени от Шмит, като съобщи, че съставната част ще одобри личен Изборен закон. Република Сръбска не признава престижа на висшия представител, защото назначението му не е утвърдено от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, както е планувано от Дейтънското съглашение. 

Това е вторият път, в който Шмит постанова промени в босненското законодателство в границите на мандата си като висш представител на интернационалната общественост. Той промени Изборния закон през 2022 година, с цел да преодолее задънената улица при образуването на районно държавно управление след парламентарните и президентските избори, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР