Европейският съюз заплаши Сърбия с изолация и изтегляне на всички

...
Европейският съюз заплаши Сърбия с изолация и изтегляне на всички
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия е заплашена от изолация при провал на плана за Косово

Европейският съюз заплаши Сърбия с изолираност и евакуиране на всички вложения, в случай че проектът за Косово бъде зарязан. Това съобщи сръбският президент Александър Вучич в послание към нацията, оповестява ТАСС.

„ Текстът на проекта на Европейски Съюз беше възложен без опция за договаряния, бяхме осведомени и за следствията при положение на отвод, в това число за неотложно евакуиране на вложенията, както и изолираност на страната. Трябваше да останем в договарянията или рискувахме да пропаднем в икономическа пропаст. В понеделник организирахме диалог в Брюксел – не се съгласихме, само че казахме, че ще продължим договарянията, ще има още доста договаряния “, уточни той.

Вучич бе безапелационен и че не е подготвен да признае независимостта на Косово, нито да му разреши да се причисли към Организация на обединените нации.

„ Не желая и не мога да разисквам взаимното приемане или участието на Косово в Организация на обединените нации. Готов съм да договарям за всичко останало “, съобщи той и добави, че преди този момент е разискал въпроса с френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц.

В понеделник службата за външна политика на Европейски Съюз разгласява „ Споразумение за пътя към нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия “. Документът планува взаимно признание на паспорти, отвод на Сърбия да съставлява Косово на интернационалната сцена, замяна на дипломатически задачи и правни отговорности на страните да работят за всеобхватно нормализиране на връзките.

По думи на висшия представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел водачите на Сърбия и Косово преди този момент са се споразумели за формулировката на съглашението по време на диалозите в Брюксел.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР