Европейският съюз забрани полетите на беларуски авиокомпании във въздушното пространство

...
Европейският съюз забрани полетите на беларуски авиокомпании във въздушното пространство
Коментари Харесай

ЕС забрани полети и кацане на беларуски самолети на европейска територия

Европейският съюз забрани полетите на беларуски самолетни компании във въздушното пространство на общността и кацането на беларуски самолети на европейските летища.

Беларуската телевизия популяризира изявление със арестувания отстъпник Роман Протасевич. В него той признава ролята си в антиправителствените митинги и показва удивление към президента Лукашенко.

Родителите на журналиста, западни страни и авторитетна неправителствена организация считат, че изявлението е обещано по насила.

Европейският съюз за радио и телевизия сподели изявлението като стоп кадър поради опасения, че записи на арестувани могат да опонират на интернационалното право.

В изявлението Протасевич споделя, че непринудено се е съгласил на диалога, че се усеща прелестно, също така счита, че доста от съратниците му ще го нарекат изменник. 26-годишният блогър признава виновността си по отношение на режима в Минск и показва удивление към беларуския президент Лукашенко. Емоционално твърди, че повече не желае да се бърка в политиката.

Бащата на Роман, Дмитри Протасевич, съобщи, че изявлението не е нищо друго с изключение на още един опит да се изтезава сина му.

" Никой не би трябвало да има вяра на тези думи, тъй като те са насилствени, резултат от малтретиране и безчинство над сина ми ", разяснява бащата на Роман - Дмитри Протасевич.

Лидерът на беларуската съпротива Светлана Тихановская също счита, че Роман Протасевич e приказвал под напън.

" През последните месеци видяхме прекалено много такива видеа, в които хората съжаляват за дейностите си, упрекват се за всичко, само че би трябвало да разберете при какви условия са тези хора и, че те сигурно са измъчвани и ние не би трябвало да имаме вяра на думите им, включително и на Роман Протасевич ", добави Светлана Тихановская, водач на опозицията в Беларус.

Тихановская е във Варшава, където беларуската съпротива организира митинги. " Репортери без граници " нарекоха изявлението " гротескна режисура ", Берлин го дефинира като " позорно и неправдоподобно ", а Лондон прикани тези, които са взели участие в " снимането, принудата и режисирането на изявлението ", да понесат своята отговорност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР