Европейският съюз възнамерява да ускори част средствата за помощ за

...
Европейският съюз възнамерява да ускори част средствата за помощ за
Коментари Харесай

ЕС отделя над един милиард евро за Египет срещу контрол на мигрантския натиск

Европейският съюз има намерение да форсира част средствата за помощ за Египет, като употребява процедура за незабавно финансиране , която заобикаля парламентарния надзор и други гаранции, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представена от Асошиейтед Прес.

Средствата в размер на един милиард евро са част от по-голям, който Европейски Съюз разгласи на 17 март.

Египет от години разчита на парични дарения, постоянно от богати арабски страни от Персийския залив, защото нарастват опасенията, че икономическият напън и районните спорове могат да изтласкат повече мигранти от района към крайбрежията на Европа.

Пакетът на Европейски Съюз включва безплатни средства за три години и удобни заеми за най-населената страна в арабския свят. Повечето от средствата - 5 милиарда евро - са известни като макрофинансова помощ или МФП и ще бъдат изплатени непосредствено на централната банка на Египет.

Рядко се случва Европейски Съюз да заобиколи защитните ограничения, само че изборите за Европейски парламент предстоят на 6-9 юни - времева линия, която, в случай че инспекциите бъдат приложени, ще забави даването на тези пари.

Имайки поради това, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи проекти за " незабавно разпределяне на МФП за до 1 милиард евро " за Египет , отбелязвайки в писмо до ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола " бързо влошаващата се икономическа и фискална обстановка в страната. "

Писмото, забелязано от Асошиейтед прес, предшества оповестяването на договорката с Египет.

Фон дер Лайен уточни като претекстове " доста огромното излагане на икономическите резултати от пълномащабната нападателна война на Русия против Украйна, войните в Газа и Судан и офанзивите на хусите в Червено море " и сподели, че е " неотложно да се уверим, че първият забележителен принос " ще стигне до Египет до края на 2024 година

За да направи това, Комисията ще употребява рядко употребена част от договорите на Европейски Съюз, член 213, който планува, че 27-те страни членки би трябвало да одобрят средствата - само че не и Европейският парламент , единствената демократично определена институция на блока.
 Египет търси поддръжка от Съединени американски щати за сигурността по границите на фона на договарянията за Газа
Египет търси поддръжка от Съединени американски щати за сигурността по границите на фона на договарянията за Газа

За да се оправи с евентуалният приток на поданици на Газа при положение на сухопътно навлизане в Рафах

Дори когато COVID-19 се популяризира през 2020 година и Европейски Съюз избави държавни управления от Балканите до Близкия изток, не беше стихотворец този път. Нито пък се употребява за поддържане на разрушената от войната стопанска система на Украйна, макар че Киев се възползва от него преди десетилетие, когато Русия анексира Крим и увеличи цените на природния газ.

Освен че отстранява нуждата от парламентарен надзор, процедурата за незабавно финансиране също заобикаля условието за оценка на въздействието върху резултатите от помощта.

Фон дер Лайен сподели, че новият парламент, който ще бъде образуван след изборите за Европейски Съюз, ще бъде " изцяло зает " за оставащите 4 милиарда евро МФП за Египет, които ще бъдат изплатени, когато Кайро се съгласи да приложи " по-всеобхватни " промени.

Сделката включва също капиталов проект от 1,8 милиарда евро и 600 милиона евро заеми, в това число минимум 200 милиона евро, които ще отидат в Египет за " ръководство на миграцията ".

Бързото изпращане на средствата би подкрепило египетската стопанска система, която беше тежко наранена от годините на държавни икономии, пандемията от ковид, последствията от пълномащабното навлизане на Русия в Украйна и неотдавна израелско-Хамас война в Газа.

Обикновено МФП са предопределени за държавни управления с тежки стопански проблеми и да ги насърчат да вкарат промени. И въпреки всичко комисията признава, че Египет е " ленив " в преразглеждането на политиката и към този момент има " закъснение от вътрешни промени ", с които би трябвало да се оправи.

Миграцията е основен фактор в договорката сред Европейски Съюз и Египет. Както и в предходни години, това ще бъде основен въпрос на европейските избори и главните партии желаят да понижат идващите, с цел да лишат крайнодесните от " гориво " за акцията.

Сделката в Кайро пристигна единствено седмици, откакто сходен пакт беше подпечатан с Мавритания , включваща пари, с цел да се помогне на страната - главен директен център за хора, движещи се през Африка към Европа - да ускори граничната сигурност.

предишния юли, разширявайки модела, създаден от блока с Турция през 2015 година, с цел да спре мигрантите да доближават до Европа.

Въпреки че египетското крайбрежие не е основна насочна площадка за трафиканти на хора, изпращащи препълнени лодки през Средиземно море към Европа, Египет е изправен пред миграционен напън от района, с спомагателната надвиснала опасност, че войната Израел-Хамас може да се трансферира през неговите граници.

Европейски Съюз ще даде помощ на държавното управление на Египет, бягащи от бедността и споровете в Африка и Близкия изток.

27-членният блок също по този начин ще поддържа държавното управление в приемането на суданци, които са избягали от близо година борби сред съперничещи си генерали в тяхната страна. Египет одобри повече от 460 000 суданци от април предходната година.

Комисията, запитана от АП какви условия би трябвало да съблюдава Египет, с цел да получи незабавно финансиране, сподели, че " уместните и осъществими цели за промени ще би трябвало (да) бъдат определени, като се вземе поради съответният времеви небосвод ".

Уебсайтът на комисията споделя, че макрофинансовата помощ би трябвало да бъде " изключителна по своята същина " и че " авансово изискване за даване на МФП е зачитането на човешките права и ефикасните демократични механизми ".

Amnesty International прикани Европейски Съюз да сложи нарушаванията на правата в центъра на връзките с Египет - и Комисията признава, че " провокациите пред човешките права в Египет остават обилни ".

Все отново изпълнителната власт на Европейски Съюз твърди, че " политическото управление в Египет е подхванало няколко стъпки, поставяйки по-голям акцент върху значимостта на зачитането на човешките права " през последните години.

По-рано този месец Египет освободи своята валута и разгласи договорка с Международния валутен фонд за увеличение на избавителния си заем от 3 милиарда $ на 8 милиарда $, с цел да поддържа стопанската система си, наранена от тежкия дефицит на задгранична валута и растящата инфлация.

Хазната на Кайро също ще бъде попълнена с 35 милиарда $ от огромен план, включващ консорциум от ОАЕ за взаимно развиване на средиземноморския град Рас ел-Хекма.

Откакто пристигна на власт през 2013 година, египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси разчита в огромна степен на арабските страни от Персийския залив, откъдето към 100 милиарда $ са влезнали в Египет посредством депозити в централната банка, помощ за гориво и друга поддръжка.
 Египет обновява центъра на Кайро
Египет обновява центъра на Кайро

Процесът върви редом с преместването на министерства в новата столица
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР