Европейският съюз възнамерява да преустанови другата седмица действието на споразумението

...
Европейският съюз възнамерява да преустанови другата седмица действието на споразумението
Коментари Харесай

„Файненшъл таймс“: ЕС планира да преустанови споразумението с Русия за облекчен визов режим

Европейският съюз има намерение да прекрати другата седмица действието на съглашението с Русия за омекотен визов режим, написа през днешния ден в. „ Файненшъл таймс “.

Британският ежедневник отбелязва, че проектът за заледяване на контракта от 2007 година ще направи сдобиването на документи за пътешестване в Шенгенското пространство за свободно придвижване по-трудно и по-скъпо за съветските жители.

Според източници на изданието в Брюксел решението ще бъде взето от министрите на външните работи на страните от Европейски Съюз във вторник – първия ден от неофициалната им среща в Прага, само че ще бъде огласено в нейния край – в сряда, оповестява Българска телеграфна агенция.

„ Неуместно е съветски туристи да се разхождат нашите градове. (Европейският съюз) би трябвало да изпрати сигнал на популацията на Русия, че „ специфичната военна интервенция “ в Украйна е неприемлива “, заключи един от източниците на „ Файненшъл таймс “.

В началото на тази седмица страните от Европейски Съюз, граничещи с Русия, заплашиха да затворят едностранно границите си за съветски туристи, в случай че не бъде взето такова решение на общоевропейско ниво.

Редица източноевропейски страни от съюза, като Чехия и Полша, стопираха да издават туристически визи на руснаци малко след началото на войната на 24 февруари. Руснаци, които имат виза от дадена страна от съюза, обаче имат право да влизат във всички други страни от общността поради разпоредбите за свободно придвижване, отбелязва Франс прес.

Миналата седмица Европейската комисия призна, че се водят полемики, с цел да бъде открито дали може да бъде контрактуван „ съгласуван метод “ по въпроса за туристическите визи за руснаци. Германският канцлер Олаф Шолц обаче изрази запаси що се отнася до налагането на такива ограничавания.

На 9 август украинският президент Володимир Зеленски прикани западните страни да забранят достъпа на съветски жители до своя територия. Въпреки че се чуха гласове в поддръжка на тази концепция, като цяло в Европейски Съюз има консенсус, че границите на съюза би трябвало да останат отворени за руснаци в избрани случаи – да вземем за пример за дисиденти или по филантропични аргументи.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР