Европейският съюз трябва да обмисли незабавно разширяване на геномното секвениране

...
Европейският съюз трябва да обмисли незабавно разширяване на геномното секвениране
Коментари Харесай

Еврокомисар: ЕС да се насочи към геномно секвениране при СOVID заради възможни нови варианти

Европейският съюз би трябвало да обмисли неотложно разширение на геномното секвениране при инфекциите с COVID-19 и да предприеме мониторинг на отпадъчните води, в това число от летищата, с цел да стане допустимо откриването на нови разновидности поради повишаването на случаите в Китай. Това съобщи еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакиду, представена от Ройтерс.

В писмо до министрите на опазването на здравето на 27-те членки на Европейски Съюз еврокомисарят акцентира, че общността би трябвало да бъде „ доста бдителна “, защото Китай отстрани рестриктивните мерки за пътешестване на 8 януари, а сигурните епидемиологични и тестови данни за страната са много нищожни.

Стела Кириакиду поучава министрите да насочат вниманието си към геномното секвениране на ковид като незабавна стъпка, която е безусловно нужна в този миг.

Важно е да продължи или да стартира и наблюдаване на отпадъчните води, в това число канализацията от основни летища, акцентира еврокомисарят.

„ Ако се появи нов вид, Европейски Съюз би трябвало да го открие рано, с цел да може да реагира бързо “, безапелационна е Стела Кириакиду.

Писмото на комисаря идва след онлайн срещата на над 100 представители от страните членки на Европейски Съюз, здравните организации и СЗО, на която те разискаха по какъв начин да се оправят с последствията от епидемията в Китай. Очаква се през идната седмица здравните специалисти да проведат среща за реакция при рецесия, оповестява Ройтерс, базирайки се на свои източници от Европейски Съюз.

Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) разгласи, че сега не предлага специфични ограничения за пътуващите от Китай.

Според специалистите на центъра разновидностите, които циркулират в Китай, към този момент са в Европейския съюз и жителите на общността имат релативно високи равнища на имунизация, а евентуалните импортирани инфекции са ниски спрямо броя на ежедневните инфекции в Европейски Съюз, с които системите на опазване на здравето сега се оправят.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР