Европейският съюз трескаво търси варианти да защити енергийната си система

...
Европейският съюз трескаво търси варианти да защити енергийната си система
Коментари Харесай

ЕС се сети да търси алтернатива на руския газ

Европейският съюз трескаво търси разновидности да отбрани енергийната си система поради заплахата от същинска война в Украйна. Притесненията са, че страните от блока са прекомерно подвластни от съветския газ, до момента в който Путин продължава да се самонавива, че Украйна е основана от Ленин и по тази причина постоянно си е била съветска.

Приклещена сред упоритостите на Москва и Вашингтон, Европа наподобява по-изплашена за пазарите си, в сравнение с от геополитическите измерения на спора. Старият континент постоянно е разчитал на Русия за към 40% от нужния му природен газ и по тази причина през днешния ден опциите за тотална промяна на доставчика по никакъв начин не са огромни. В същото време обаче на 22 февруари външните министри на Европейски Съюз единомислещо утвърдиха първичен набор от наказания против Русия. Те сложиха в " Черния лист “ 351 съветски депутати и висши служители, които поддържаха признаването на двата сепаратистки анклава – Луганск и Донецк,

не разрешиха търговията с съветски държавни облигации

и стопираха вноса и износа за размирните псевдорепублики. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разгласи, че Москва обмисля отговора си, само че от този момент откъм формален Кремъл не се е чуло нищо съответно. Факт, който самичък по себе си буди сериозните опасения за мащабите на контрасанкциите.

Брюксел координира ограничаващите ограничения против Русия със Съединени американски щати, Англия и Канада, само че те няма да пострадат изключително от съветския отговор. Надеждата на Обединена Европа е, че Русия се нуждае от нейните пари повече, в сравнение с тя от нейния газ.

Въпреки че анализаторите не престават да дефинират глобите като " меки “, Путин сигурно към този момент е измислил по какъв начин да реагира във връзка стопирането на " Северен поток 2 “, в който са вложени 11 милиарда $.

В очакване на възмездие за санкциите 

Във вторник (22 февруари) еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон разгласи, че Европейска комисия създава нови разновидности за гарантиране на енергийната сигурност на Общността. Според нея страните членки могат да си разрешат краткосрочно спиране на съветските газови доставки. За задачата представители на Брюксел са разговаряли със Съединени американски щати, Катар, Египет, Азербайджан, Нигерия и Южна Корея за увеличение на досегашните доставки, както и за вероятно пренасочване на спомагателни количества.

" Все още сме прекомерно подвластни от съветския газ. Трябва стратегически да диверсифицираме нашите снабдители и да влагаме всеобщо във възобновими източници ", разяснява в Туитър ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Като допустимо решение, Брюксел обмисля възможното условие страните членки да изпълнят своите газохранилища до пределно позволените равнища. В момента са заети единствено 32% от потенциала на " европейския газов контейнер ", до момента в който единствено преди година размерът му беше цялостен съвсем на половина (40 на сто).

Другият вид за намаляване на обстановката е въвеждане на нови регулации или подобаваща проверка на съществуващите " такива ". В момента това е от компетенциите на националните законодателства, по тази причина в Брюксел все по-сериозно се мисли за въвеждането на оздравителни ограничения на равнище Европейски Съюз в една единствена (засега) посока: до 30 септември на настоящата година всички страни членки са длъжни да обезпечат най-малко 100% от природния газ, нужен им за настъпващия отоплителен сезон.

Третият вид е " оферта " на Естония: страните членки на Европейски Съюз се отхвърлят изцяло от съветския газ и залагат на " непознат " полутечен газ и зелена сила. 

" Европа би трябвало да развива  производство на зелена сила и да внася повече полутечен природен газ, с цел да понижи зависимостта си от Русия “, съобщи естонският министър председател Кая Калас на 22 февруари и добави, че страните, които не граничат с Русия, не си дават сметка за последствията от съветската взаимозависимост.

През януари т.г. европейският импорт на полутечен природен газ доближи рекордно равнище - към 11 милиарда куб. метра. Около 50% от тези количества идват от Съединени американски щати, само че огромният проблемите са по-различни от изпадането в друга взаимозависимост: първо - тези количества са незадоволителни, и второ - европейските терминали нямат потенциал за в допълнение преразпределение на полутечен газ. В Испания, да вземем за пример, има четири такива терминала и единствено една тръба - до Франция. Което значи, че пренасочването ще ни излезе прекомерно скъпо...

Използването на сила от възобновими източници вместо газ е допустимо, само че не през днешния ден или вдругиден, а след 10-15 години най-рано. Така че сега никой не гледа на тази концепция като на нещо рационално.

Спасителен пояс бе препоръчан и от Япония, която предходната седмица разгласи, че е подготвена да пренасочи свои танкери за полутечен природен газ към Европа. Това обаче също е... избавителен пояс в намерено море, а не твърда земя под краката. 

Правилата на Европейски Съюз

Правилата на Европейски Съюз изискват от страните да имат проект за отговор на рецесията в доставките на газ, в това число ограничение на промишлени уреди, с цел да се даде приоритет на доставките на газ за семействата. Важно е да се подчертае, че страните от Европейски Съюз са виновни за личните си енергийни политики и зависимостта от газ е друга в другите страни. Например в Дания главният източник на сила е вятърът, в  Унгария са нуклеарната сила и газът, а в Полша пък към момента разчитат на въглищата.

България също търси други възможности за газ при вероятно прекъсване на доставките от Русия. Държавата ни има опция, съгласно енергийните специалисти, която е оптимално потребление на запасите в Чирен. Резервният проект с втечнения газ също се разисква от дълго време и е вид за диверсификация, само че може би ще стане действителност в идващите няколко години.

Премиерът Кирил Петков изясни, че към този момент е водил диалози с Европейската комисия за сюжет, в който съветският газ за Европа спре. " Ако се стигне до такава рискова развръзка, ще спрем отчасти износа на ток, тъй че българските семейства да имат задоволително сила. Обмислят се и разновидности за импорт на полутечен газ през гръцката връзка ", изясни той на 14 февруари.

В последна сметка, какъвто и да е развоят на събитията, Европейският съюз незабавно би трябвало да премисли енергийната си политика. Защото - желали ни се, или не - спорът на руско-украинската граница ни визира директно, а следствията ще " дамгосат " живота за десетилетия напред. При това - освен в енергийния бранш...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР