Европейският съюз ще задълбочи сътрудничеството си с Япония в областта

...
Европейският съюз ще задълбочи сътрудничеството си с Япония в областта
Коментари Харесай

ЕС и Япония задълбочават сътрудничеството в производството на чипове

Европейският съюз ще задълбочи съдействието си с Япония в региона на полупроводниците. Това разгласи еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, представен от " Ройтерс ".

Решението идва в миг, когато страните се стремят да засилят контрола върху технология от основно значение за отбранителния, електронния и автомобилния бранш.

Европейски Съюз и Япония ще работят дружно, с цел да наблюдават веригата за доставки на чипове и да улеснят обмена на откриватели и инженери, уточни Бретон. Освен това Европейски Съюз ще поддържа японските компании за полупроводници, които обмислят да развиват активност в границите на блока.

" Вярваме, че е извънредно значимо да подсигурим веригата за доставки на полупроводници ", акцентира Бретон в Токио, където разисква съдействие в региона на чиповете и изкуствения разсъдък с японското държавно управление и компании.
 Китай зове Япония да спре да постанова надзор върху износа на чипове
Китай зове Япония да спре да постанова надзор върху износа на чипове

Япония е пренебрегнала мощната съпротива и мнението на Китай в промишлеността

Япония предлага дотации за възкръсване на своята промишленост за чипове, която резервира преимущество в материалите и оборудването, само че е изгубила повсеместен световен пазарен дял. Миналата седмица фонд, подкрепян от японското държавно управление, се съгласи да купи производителя на фоторезисти JSR Corp за 6,4 милиарда $, с цел да подтиква консолидацията в промишлеността.

Япония също по този начин поддържа предприятието за леене на чипове Rapidus, чиито ръководители би трябвало да се срещнат с Бретон на следващия ден.

" Мисля, че това е в действителност значима самодейност, която върви в вярната посока ", уточни еврокомисарят.
 С проект за 43 милиарда евро Европейски Съюз подтиква производството на чипове
С проект за 43 милиарда евро Европейски Съюз подтиква производството на чипове

Целта е Съюзът да е конкурентен на Съединени американски щати и Азия

Плановете на Rapidus за произвеждане на съвременни чипове разчитат на поддръжка от основаната в Белгия изследователска компания imec и IBM.

Задълбочаването на съдействието сред Европейски Съюз и Япония идва, откакто Съюзът се ангажира посредством увеличение на своите благоприятни условия в технологии от висок клас, като чипове.

" Дадохме да се разбере доста ясно, че просто желаеме да понижим риска ", разясни Бретон.

Той се срещна и с японския министър по цифровите въпроси Таро Коно, министъра на вътрешните работи и връзките Такеаки Мацмото и министъра на стопанската система, търговията и индустрията Фусае Ота за първите диалози на равнище министри по цифровото партньорство сред Европейски Съюз и Япония.

Те се съгласиха да си сътрудничат в региона на подводната кабелна съгласуваност, полупроводниците и киберсигурността, както и в други области на цифровата стопанска система.
 Фон дер Лайен: Европейски Съюз усилва производството на чипове до 20% от международното до 2030 година
Фон дер Лайен: Европейски Съюз усилва производството на чипове до 20% от международното до 2030 година

Блокът ще се концентрира върху намаляването на зависимостта си от Азия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР