Европейският съюз ще подпише в петък търговско споразумение със Сингапур,

...
Европейският съюз ще подпише в петък търговско споразумение със Сингапур,
Коментари Харесай

ЕС подписва търговска сделка със Сингапур, задълбочава връзките с Азия

Европейският съюз ще подпише в петък комерсиално съглашение със Сингапур, което е най-важната точка за двудневната среща на 51 европейски и азиатски водачи. Сделката е и сигнал за упоритостите на Брюксел да подписа съглашения за свободна търговия с азиатски страни, написа Reuters.

Лидерите, представляващи 65% от международната икономическа продукция, се чака да показват своите рекомендации за климата и опълчването на протекционизма в контраст на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

" Има значими тематики, върху които би трябвало да работим - преди всичко битката с изменението на климата, второ, би трябвало да настояваме за обективна и свободна търговия, която някои хора слагат под подозрение ", сподели австрийският канцлер Себастиан Курц.

Срещата Азия-Европа, която се организира на всеки 2 години, събира водачите на страните от Европейски Съюз, Швейцария и Норвегия с 21 техни сътрудници от Азия, в това число китайския министър председател Ли Къцян и японския министър председател Шинцо Абе.

Заседанията за възстановяване на връзката и многостранната система, както и множеството двустранни срещи ще приключат с подписването на съглашение сред страните от Европейски Съюз и Сингапур, чиято подготовка лиши 8 години.

Азиатската страна беше принудена да чака. Преговорите завършиха още през 2014 година, само че поради митингите в Европа против подготвяните търговски съглашения, договорката беше изпратена за утвърждение от Съда на Европейските общности.

Европейската комисия се надява, че съглашението, което към момента изисква поддръжка от Европейския парламент, ще влезе в действие през идната година. То евентуално ще последва по-голямо съглашение за свободна търговия, което Европейски Съюз възнамерява с Япония и ще бъде първото комерсиално съглашение на Брюксел с член на АСЕАН.

Европейски Съюз остава заинтригуван от сключването на съглашение с АСЕАН след прекратяването на договарянията през 2009 година Междувременно договарящите от Европейски Съюз се схванаха за комерсиално съглашение с Виетнам, договарят с Индонезия и организираха диалози с други три страни, членуващи в организацията.

Търговски наказания

Въпреки това могат да бъдат разисквани и други по-малко хармонични въпроси. Европейски Съюз заяви на Камбоджа по-рано този месец, че й лишава специфичния си достъп до най-големия търговски блок в света. Брюксел съобщи, че обмисля сходни наказания и за Мианмар в стягането на политиката на Европейски Съюз за правата на индивида в Югоизточна Азия.

Камбоджанският министър председател Хун Сен бе в Брюксел, а Мианмар изпрати своя министър на интернационалното съдействие. " Разбира се, ще би трябвало да повдигнем въпроси за правата на индивида и полезностите в двустранните диалози ", сподели немският канцлер Ангела Меркел.

На срещата на върха Китай може да бъде подложен на напън да се бори със свръхпроизводството, изключително при стоманата. Страната, която създава и използва половината от международната стомана, е понижила потенциала си с към 220 млн. тона от януари 2016 година

Но Европейски Съюз желае Пекин още да ограничи производството, както и да отстрани дотациите - политика, за която Европа е подкрепяна от Токио и Вашингтон.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер би трябвало да разиска дотациите с Ли Къцян на обяд в петък.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР