Европейският съюз ще изпрати цивилна мисия в Армения, която да

...
Европейският съюз ще изпрати цивилна мисия в Армения, която да
Коментари Харесай

Цивилна мисия на ЕС ще помага за очертаването на границите между Армения и Азербайджан

Европейският съюз ще изпрати " цивилна задача " в Армения, която да помогне за очертаването на границите с Азербайджан. Това излиза наяве от изказване, оповестено от Европейския съвет, оповестява " Ройтерс ".

Решението идва, откакто в края на предишния месец избухнаха най-тежките сражения между двете някогашни руски страни от 2020 година насам, при които починаха над 200 души.

Посочва се, че идващото съвещание на комисията за установяване на границите ще се организира в Брюксел до края на октомври.

Споразумението беше реализирано, откакто президентът на Азербайджан Илхам Алиев, министър председателят на Армения Никол Пашинян, президентът на Франция Еманюел Макрон и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел организираха среща в Прага през вчерашния ден в границите на първата среща на Европейската политическа общественост.

" Армения и Азербайджан потвърдиха уговорката си към Устава на Организация на обединените нации и Декларацията от Алма Ата от 1991 година, посредством които и двете взаимно признават териториалната целокупност и суверенитета ", отбелязват от Европейския съвет.

Цивилната задача на Европейския съюз ще стартира през октомври и ще продължи най-вече два месеца.

Целта на тази задача е да построи доверие и посредством своите отчети да способства за граничните комисии, прецизира Съветът.

Конфликтът сред Армения и Азербайджан е обвързван с продължаващи от десетилетия вражди за контрола над района Нагорни Карабах, интернационално приет като част от Азербайджан, само че до 2020 година значително следен от болшинството етническо арменско население.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР