Eвропейският съюз се разкъсва между желанието си да е солидарен

...
Eвропейският съюз се разкъсва между желанието си да е солидарен
Коментари Харесай

Евтиният руски газ накара Европа сама да си говори

Eвропейският съюз се раздира сред желанието си да е взаимен с Украйна, предан към Съединените щати и най-малко частично да избави комерсиалните си връзки с Русия, най-много евтиния газ. Въпреки натиска на Вашингтон за налагане на още по-сурови наказания, за никого не е загадка, че за петролно и газово ембарго и дума не може да става. А за тотална икономическа война - още по-малко...

Колебливостта на страните членки на Европейски Съюз против пълномащабните наказания към този момент е толкоз явна, че част от тях не вършат даже опити да скрият " кадифените ръкавици ".

След фактическото начало на нашествието - 24 февруари, украинският президент Володимир Зеленски предложения всеки, който желае да помогне на украинския народ с оръжие в ръка, да стане част от така наречен Международен легион. Около седмица по-късно - при започване на март - украинското военно министерство заяви, че към 20 000 души от целия свят са приели поканата.

На срещата на върха в Брюксел предходната седмица (24 март), водачите на Европейски Съюз утвърдиха първата отбранителна тактика на общността - " Стратегически компас ", като се оправдаха, че тя няма връзка с войната в Украйна и е допълнение към НАТО. А френският вътрешен министър Жералд Дарманен - сякаш ни в чеп, ни в ръкав - ненадейно се похвали, че в в Украйна има " напълно малко доброволци французи ".

Тази констатация разгневи Полша и балтийските страни, които чакат по-твърда европейска реакция, тъй като се притесняват, че те ще са идващите цели. Ефект обаче никакъв. Или по-скоро...

Четири дни след срещата на върха - на 28 март, седем страни от общността потвърдиха принадлежността си към идеята " Да не дразним Путин “, само че... за следващ път по допустимо най-тънката и заобиколна лайсна: правосъдните министри на Франция, Германия, Нидерландия, Испания, Италия, Люксембург и Белгия приканиха своите съграждани да се въздържат от присъединение към украинската военна опозиция.

За да потвърди, че единствено той е в положение да изкове европейския мир, президентът Еманюел Макрон си разреши да нахока Джо Байдън за персоналната му оценка " Путин е касапин, който би трябвало да си върви! " С аргумента, че сходно държание щяло да повреди френските дипломатически канали.

Какво да кажем? Не, че Байдън е пример за това по какъв начин би трябвало да се държи един международен водач, само че самочувствието на Макрон, че не различен, а тъкмо той ще убеди Кремъл да спре войната, си е чиста проба... най-обикновен избирателен трик. Иначе за какво договарянията за мир ще се водят в Истанбул, а не в Париж?

В същото време шестима някогашни български военни министри приканиха Народното събрание да вземе решение и страната ни да се включи в общоевропейското изпитание за подсилване на украинската защита.

" Трябва ясно да заявим, че точно деянията на несигурност и нерешителност, на подкопаване на съюзната взаимност, трансформират България в лесна плячка за геополитическия опортюнизъм, който търси слабите места, върху които да стовари ударите си - били те хибридни или други. Българският „ неутралитет “ към войната в Украйна е директна опасност за ползите на сигурността ни “, се споделя в декларацията.

Удар по веригите за доставки

Докато Европа се чуди по какъв начин да минимализира вредите, заместник-министърът на финансите на Съединени американски щати Уоли Адейемо заяви на 29 март, че Съединените щати и, вероятно - техните съдружници, възнамеряват нови рестрикции против съветската стопанска система.

" Тези наказания ще обиден военни вериги за доставки. Целта е подкопаване на способността на Кремъл да ръководи своята военна машина “, разгласи Адейемо, който дойде в Лондон – първата спирка от европейската му обиколка, отдадена на новата самодейност.

На 24 март Вашингтон наложи нови наказания на десетки съветски отбранителни компании – производители на муниции, ракети, хеликоптери и радари.  

Докато се случва това, се чуха опасения, че не е изключено след войната, Германия за възобнови партньорството с Русия по газопровода " Северен поток 2 “. Лошото е, че Путин не се е засилил да поставя завършек на войната. А пък настояването на Русия " неприятелските страни “ да заплащат горивото в рубли, принуди Берлин да разгласи на 30 март ранно предизвестие “ за допустима изключителна обстановка с доставките на съветски газ. Министърът на стопанската система Роберт Хабек съобщи, че доникъде на 2024 година Германия няма да реализира цялостна самостоятелност от съветските доставки

Ясно, че всяка страна би трябвало да подсигурява енергийната си сигурност, само че сходно " предизвестие “ обикаля Европа от месеци, макар че най-малко от едно десетилетие се приказва, че е извънредно време Европа да скъса " газовата пъпна шнур " с Москва, тъй като Владимир Путин употребява синьото гориво като инструмент за извиване на ръце.

Раздор във Вишеградската четворка

Смятаната за непробиваема Вишеградска четворка, която включва  Полша, Унгария, Чехия и Словакия, стартира да се пропуква поради позицията за войната в Украйна. Тези страни с години бяха непримирими борци против миграцията и разпоредбите на Европейски Съюз. Дори си бяха построили скица да си пазят гърба, като постановяваха несъгласие против всяко европейско решение, което би засегнало страна от групата. Сега обаче Полша и Чехия отхвърлиха да вземат участие в среща на министрите на защитата в Будапеща на 30-31 март поради хладната поддръжка на Унгария за решителни дейности против Москва.

Полският министър на защитата Мариуш Блашчак и сътрудника му от Чехия Яна Чернохова не одобряват позицията на премиера Виктор Орбан, който съобщи, че изрично се опълчва на глобите против Русия, ориентирани към вноса на сила и няма да разреши оръжия за защитата на Украйна да преминат през нейна територия. Орбан даже упрекна Киев, че с претенциите си желае да " затрие унгарската стопанска система “.

Орбан също го чакат избори, а предходната година Будапеща подписа нов дълготраен контракт за доставка на природен газ с " Газпром ". Унгария ще получава синьото гориво по " Турски поток " и България - общо 4.5 милиарда куб. метра годишно, от които 3.5 милиарда куб. м ще идват през Сърбия, а останалите - през Австрия. ТС което Украйна дефинитивно бе изхвърлена от енергийното уравнение на Орбан.

Досега  цели 43% от природния газ за страните от общността идваше от Русия. Остатъкът се доставяше от Норвегия, също както и полутечен газ от Близкия изток и Съединени американски щати. В дребни количества и от Алжир и Либия. Като изключим Германия, общото предписание беше, че колкото пó на изток се отива, толкоз по-зависими са страните от съветските доставки. Това се отнася и за България, където постоянно историческата обич към Русия се отъждествява с поддръжка за режима на Путин.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР