Европейският съюз се подготвя да принуди банките да докладват информация

...
Европейският съюз се подготвя да принуди банките да докладват информация
Коментари Харесай

Bloomberg: Новите санкции на ЕС имат за цел да накарат банките да разкрият замразени руски активи

Европейският съюз се приготвя да принуди банките да рапортуват информация за активи на Руската централна банка като част от последния пакет от наказания на блока, ориентиран към Москва за войната й в Украйна, оповестява Bloomberg, визирайки направените проектопредложения.

Справянето с мащаба на активите на съветската централна банка и други глобени държавни активи, които бяха замразени в Европейски Съюз, се преглежда като първа стъпка към изследване на благоприятни условия за евентуално потребление на тези средства за принос за възобновяване на Украйна.

Европейската комисия също по този начин предложи усилване на отговорностите за докладване на замразени активи, свързани със глобени съветски компании и физически лица, като предложи налагането на санкции - до 50 000 евро за физически лица и 10% от годишния оборот за юридически лица за непредоставяне на нужната информация, се показва още в проектодокумента, забелязан от Блумбърг.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен означи, че новият пакет от наказания на Европейски Съюз ще бъде ориентиран към артикули на стойност 11 милиарда евро посредством търговски забрани и софтуерен надзор.

" Ние предлагаме, наред с други неща, ограничавания върху износа на голям брой електронни съставни елементи, употребявани в съветските въоръжени системи като дронове, ракети, хеликоптери “, сподели тя в сряда пред Европейския парламент. Фон дер Лайен уточни, че блокът също по този начин ще глоби ирански организации, в това число тези, свързани с Иранската революционна армия, защото се стреми да спре даването на безпилотни самолети (дронове камикадзе) от Техеран на Русия.

Европейски Съюз се стреми да одобри своя десети пакет от наказания идната седмица - тъкмо преди годишнината от съветското навлизане в Украйна. Европейските водачи също по този начин се пробваха да засилят поддръжката за Киев - посредством обещания за оръжия и срещи с украинския президент Володимир Зеленски - преди възобновяване на офанзивите през идващите седмици.

Най-новият набор от ограничения също по този начин ще вкара необятни търговски ограничавания върху артикули, употребявани от съветската войска, в това число технологии, съставни елементи, тежки транспортни средства, електроника и редкоземни детайли. Европейски Съюз също по този начин предлага възбрана за директно прекосяване на артикули през Русия, с цел да се понижи рискът от нарушение на глобите и да се вкарат ограничавания за импорт в Европейски Съюз на съветски каучук и асфалт, показва Блумбърг.

Търговските забрани и контролът на технолигичния експорт се правят оценка на 11 милиарда $.

Европейски Съюз също по този начин се стреми да глоби десетки физически и юридически лица, в това число политици и военни, както и:

- Alfa Bank, Rosbank и Tinkoff Bank, както и Фондът за национално благосъстояние на Руската федерация;

- Медийни групи, които са се занимавали с агитация в поддръжка на експанзията против Украйна;

- Руски презастраховател на кораби, изнасящи съветски петрол;

- Регистрирана в Обединеното кралство корабна компания, упрекната, че е употребила свои кораби за превозване на откраднато от Русия украинско зърно.

Презастрахователната компания се управлява от Банката на Русия (Bank of Russia), която след войната е утроила наличния капитал на компанията до 300 милиарда рубли (около 4,1 милиарда долара), съгласно един от проектодокументите на Европейска комисия. От своя страна презастрахователната компания дава услуги и гаранции на съветска застрахователна компания, която Европейски Съюз също се стреми да глоби. Застраховането и презастраховането се употребяват от съветските кораби и товари за пренасочване на съветския нефт към страни като Индия, откакто европейски компании отдръпнаха услугите си, се споделя в един от документите, видени от Bloomberg, представени от БНР.

Предложените ограничения ще бъдат разисквани от страните членки тази седмица и може да се трансформират преди пакетът да бъде утвърден. Санкциите на Европейски Съюз се нуждаят от поддръжката на всички страни членки, с цел да бъдат признати.

Други оферти включват удължение на прекъсването на лицензите за лъчение на медии, следени от съветската страна и които са упрекнати в разпространяване на агитация, манипулиране и изкривяване на обстоятелства, ориентирани към Европейски Съюз и неговите съседи.

Според проектодокумента, Европейски Съюз също по този начин желае да ограничи съветските жители да заемат постове в управителните органи на операторите на сериозни европейски инфраструктури и организации, като жителите на Европейски Съюз ще бъдат освободени от наредбата.

По сходен метод пакетът от наказания, в случай че бъде утвърден, ще забрани даването на потенциал за предпазване на газ на съветски жители и поданици, както и на юридически лица, открити в Русия.

Междувременно ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел пред Европейския парламент в сряда, че глобите на Европейски Съюз най-сетне стартират да оказват действително влияние върху стопанската система на Русия, ограничавайки нейните доходи и ограничавайки търговията й.

" Санкциите са отрова с постепенно деяние, малко като арсен. Отнема време, с цел да има резултат ", уточни Борел.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР